Ladysmith (KZN)

Ladysmith is een plaats in de provincie Kwazulu Natal en ligt aan de N3, de snelweg van Johannesburg (365 km ten noorden van Ladysmith) naar Durban (230 km naar het zuid-oosten).

In 1847 kocht een groep Boeren onder leiding van Andries Spies een stuk land van de Zoeloe-koning. De Boeren noemden het de republiek van Kliprivier naar de rivier die door het gebied stroomde. Later in datzelfde jaar werd de net gestichtte republiek overgenomen door de Britten die het noemden naar de vrouw van Britse generaal Smith van de Kaapkolonie, Ladysmith was geboren. De Britten bouwden een fort ter bescherming tegen de Zoeloes (Zulu’s).

Tijdens de tweede Boerenoorlog tusen de Engelsen en de Boeren was Ladysmith het centrum van waaruit de Britse luitenant generaal Sir George White probeerde om Natal te beschermen tegen de Boeren. Eind oktober 1899 waren er een aantal korte veldslagen in de regio van Ladysmith en daarna besloot White om zijn troepen terug te trekken in de stad. De Boeren omsingelden Ladysmith op 2 november en deze bezetting (the Siege of Ladysmith) duurde tot 28 februari 1900, maar liefst 118 dagen. Al die tijd kon men geen voedsel, medicijnen en andere goederen de stad inbrengen en veel mensen stierven. Toen uiteindelijk op 28 februari Britse hulptroepen arriveerden, kwam er een einde aan de bezetting.

Ladysmith ligt aan de voet van de Drakensbergen op 26 kilometer afstand van de mooie Van Reenen bergpas. De Kliprivier die door de plaats loopt, heeft jarenlang voor overstromingen gezorgd. De ergste overstroming was in 1996 toen maar liefst 400 gezinnen geëvacueerd moesten worden en er een enorm bedrag aan schade was. In 1997 was de Qedusizi Dam klaar wat tot dusver afdoende bescherming biedt tegen overstromingen. Het klimaat in deze regio valt in de categorie subtropisch hoogland klimaat, dit betekent dat de zomers warm zijn (25-30 graden) en de winters koel met temperaturen overdag rond 20 graden en ’s nachts een paar graden boven nul. Jaarlijks valt er gemiddeld 639 mm regen, de meeste regen valt in de zomer en de wintermaanden zijn droog.

Naast de Town Hall (gemeentehuis) is een klein museum met informatie over de veldslagen en de belegering van Ladysmith, wie geïnteresseerd is in geschiedenis moet dus een bezoek brengen aan dit Siege museum. De Town Hall zelf is gebouwd in 1893 en verder uitgebouwd in 1923, voor het gebouw staan twee kanonnen genaamd Pollux en Castor. Verder zult u in en rond Ladysmith veel herdenkingsmonumenten zien die allen te maken hebben met de strijd hier gestreden zoals het Burgher Memorial op Wagon Hill.

Ook liefhebbers van wilde dieren en natuur kunnen hier hun hart ophalen. Wie graag op safari wil gaan kan een bezoek brengen aan het Nambiti Private Game Reserve waar de Big Five (olifant, buffel, leeuw, luipaard en neushoorn), nijlpaarden, cheetahs, hyena’s en nog vele andere diersoorten leven. In het 10.000 hectare tellende reservaat zijn een aantal lodges voor wie hier wil overnachten. Watersportliefhebbers brengen een bezoek aan het Spioenkop Dam Natuurreservaat op 35 kilometer van Ladysmith. Hier kunt u eveneens wandelen of lekker picknicken langs de dam. Ook is er een deel waar u giraffes, zebra’s, neushoorns,  wildebeesten en vele soorten antilopes kunt zien. In het gehele gebied zijn veel vogels te vinden.

Toevoegen aan reisplan