Hout Bay

Hout Bay, of Houtbaai, is gelegen zo’n 20 kilometer ten zuiden van Kaapstad, verborgen in de veiligheid en natuurlijke schoonheid van de baai tussen de Chapman’s Peak en de berg Sentinel. Het is een levendig stadje met een prachtig kilometer lang strand, waar u heerlijk kunt zwemmen. De watertemperatuur is hier wel wat koeler dan in False Bay, maar op een hete zomerdag mag dat de pret niet drukken.

In de pittoreske haven van Hout Bay vindt u de beste Fish & Chips ter wereld. Houtbaai staat bekend om haar vissersmannen en is het centrum van de rivierkreeft visserij. In juni is er het Snoekfestival, in de wintermaanden is het een drukte van belang in de haven wanneer er grote snoekvangsten gedaan worden.

De naam Hout Bay/Houtbaai werd gegeven door Jan van Riebeeck. Bij het aan land gaan, trof hij in 1652 een dicht bos. In die tijd gaf dit bos haar karakterestieke uitstraling aan deze omgeving. In zijn journaal vermeldt hij: “De bossen hier zijn de beste van de wereld, met hout zo lang, dik en recht als men zich maar kan wensen”. Meer weten over de geschiedenis van Hout Bay, breng dan een bezoek aan het museum.

Wat te doen in Hout Bay
Een prachtige route om te rijden is de 10 kilometer lange Chapmans Peak road, een kronkelende kustweg tegen de bergen met een prachtig uitzicht over de oceaan die zo’n 600 meter lager ligt! Er zijn tal van plaatsen waar u even kunt stoppen onderweg om te genieten van het uitzicht en de wind door de haren te voelen!

Op zondagen is er in Hout Bay een gezellige markt waar lokale produkten, keramiek, manden, Afrikaanse curiosa en meer verkocht worden.

Een uitje voor de kinderen, maar ook volwassenen genieten van de meer dan 3000 vogels in het World of Birds park. Hier vindt u vogels en andere kleine dieren en kunt u een Monkey jungle walk doen. Wellicht is het leuk om daarna de Mariner’s Wharf te bezoeken. U vindt hier een ruim restaurant, een seafood bistro, een vismarkt, sushibar, een bakkerij, zeevaarders kadootjes en een antiek winkel.

Een prachtig voorbeeld van Kaaps-Hollandse bouwstijl vindt u aan de Mainroad waar sinds 1800 Kronendal staat en waar nu een restaurant gevestigd is.

Vanuit de haven van Hout Bay kunt u een bootcruise maken naar Duiker Island, hier is een enorme zeehonden kolonie gevestigd. Dit is overigens niet het zeehondeneiland gelegen in False Bay waar ook de Great White Shark gespot kan worden.

Als u van wandelen en hiken houdt, is dit een heerlijke plek voor strandwandelingen maar ook de berg Sentinel is een populaire klim. De avontuurlijke toerist gaat hier waarschijnlijk kajakken, jetskieen, mountain biken of zeevissen.

Toevoegen aan reisplan