Matjiesfontein

Matjiesfontein gelegen in de Kleine Karoo, het land van de dorst, is een plaats waar u met recht terug gaat in de tijd. Het is een Victoriaans dorp wat in 1970 totaal gerestaureerd is en nu verklaard is als nationaal monument. Eigenlijk mogen we niet van een dorp spreken, want het is meer een prachtige straat.

Het is gelegen een paar kilometer van de N1 op 250 kilometer van Kaapstad, op weg naar Johannesburg en is een ‘stop over’ op de Cape to Cairo railway trip! Een klein paradijsje in de woestijn. Grote namen als de vader van Winston Churchill, de Graaf van Hamilton en de Sultan van Zanzibar verbleven hier graag net als tal van andere prinsen en graven uit een ver verleden…

Ooit gesticht in 1884, als water vulstation voor de stoomlocomotieven die vanuit hier aan de lange reis door de droge vlakte van Zuid-Afrika begonnen. En natuurlijk zijn er dan altijd ondernemende mensen die hier wel commerciële activiteiten in zien en zo belandde de Schot James Logan in Matjiesfontein en stichtte er het Lord Milner Hotel. Hier konden de passagiers van de passerende treinen even heerlijk genieten van een goede maaltijd en er eventueel overnachten.

Dat is allemaal niet veranderd en luxe treinmaatschappijen als Blue Train en Rovos Rail geven hun passagiers de kans dit dorp te ontdekken. De Shosholoza Meyl maakt hier een korte stop, zeer geschikt voor mensen die hier dan het weekend willen verblijven.

Dagjesmensen zijn er ook altijd welkom en het hotel is een bezoek zeker waard, u bent van harte welkom in de Royal Lounge voor een kopje koffie of een drankje. Wilt u lunchen of dineren dan is de specialiteit hier al jaren ‘de Karoo Lams Curry’ en genietend van uw maaltijd wordt u aandacht al snel afgeleid naar de historische ambiance en het antiek van het Victoriaanse tijdperk.

Eigenlijk is een dag te kort om even bij te komen in dit bijzonder gezonde klimaat, waar de lucht “droog is als goede Champagne”. Een goede reden voor een overnachting!

U kunt hier een tocht maken met een Old London bus, bezoek het transport museum of het Marie Rawdon Museum. In de Laird’s Arms pub waar tijdens WO II de Matrozen van de Koninklijke Marine van Simon’s Town op verlof gingen kunt u even onderuitzakken en relaxen met een drankje.

Tijdens uw wandelingetje door de sprookjesachtige straat stuit u ongetwijfeld op het nog altijd werkende ‘Shell benzine stationnetje’ van 1960 met daarachter het oudste gebouw uit Matjiesfontein; Het Koffiehuis of “Lossieshuis”. Deze accommodatie is geschikt voor de hele familie en heeft een tuin waar u even heerlijk in het warme zonnetje kunt zitten met een glaasje verse citroenlimonade.

Het postkantoor is nog altijd in bedrijf, naast uw post aannemen en versturen hebben zij ook een souvenirwinkeltje, waar lokale producten en snuisterijen uit het dorp verkocht worden.

Bent u niet op doorreis en heeft u geen zin om de tocht per auto te maken, dan kunt u vanaf Kaapstad met de trein naar Matjiesfontein en onderweg het eindeloze, prachtige Zuid-Afrikaanse landschap aan u voorbij zien trekken. Logeer een nachtje in het Lord Milner Hotel en ga terug in de tijd!

Toevoegen aan reisplan