Rorke’s Drift

Rorke’s Drift is een plaats in de provincie Kwazulu Natal op zo’n 46 kilometer ten zuid-oosten van Dundee. De naam van de plaats komt van het woord ‘drift’ dat verwijst naar een natuurlijke overgangsplaats in een rivier, in dit geval de Buffalo River die door de aanwezigheid van rotsen ondiep was op dit punt en dus gemakkelijk overgestoken kon worden. Rorke verwijst naar James Rorke die een boerderij had vlakbij deze oversteekplaats in de rivier. Na de dood van Rorke werd de boerderij overgenomen door een Zweedse Missiepost, later zou deze post een belangrijke rol spelen in de Battle of Rorke’s Drift tussen de Britten en de Zoeloes.

Vanaf Fugitives Drift Lodge worden twee Battlefield-tours aangeboden. Bij de één bezoekt u de plaats waar de Battle of Rorke’s Drift plaatsvond waarbij slechts 139 Britse soldaten het moesten opnemen tegen 4000 Zoeloe-krijgers. Ondanks het grote verschil in aantal werd de strijd gewonnen door de Britten vanwege hun vuurwapens, veel van hen werden naderhand beloond met Victoria Crosses. De andere toer neemt u mee naar de Isandlwana Battlefield, deze strijd speelde zich af vlak voor de Battle of Rorke’s Drift. Hier waren het de Zoeloes die met een dappere strijd de Engelsen versloegen. Bij beide toeren wordt het verhaal van de strijd verteld door ervaren gidsen die tot in detail en meeslepend vertellen over dit stuk geschiedenis van Zuid-Afrika. Boeken voor de toeren is noodzakelijk.

Het Rorke’s Drift Battle Museum is absoluut een bezoek waard voor wie meer wil weten over de geschiedenis van Zuid-Afrika. De nadruk ligt uiteraard op de strijd tussen de Britten en de Zoeloes bij Rorke’s Drift en dit wordt prachtig audio-visueel weergeven in het museum.

Vanuit de mooie Isibindi Zulu Lodge bij Rorke’s Drift worden ‘village tours’ georganiseerd naar een nabijgelegen authentiek Zulu-dorp op het platteland. Met een bootje wordt u over de rivier gevaren en daarna loopt u naar het dorp waar u verwelkomd wordt door de Sangoma (genezer). U leert meer over de leefwijze en tradities van deze Zulu’s.

Het kunst- en handwerkcentrum in het dorp werd opgericht door de Evangelisch Lutherse kerk en de lokale bevolking kreeg training van Zweedse kunstenaars/leraren. Vandaag de dag staat het centrum bekend om de hoge kwaliteit van met name handgeweven tapijten en (kunst)voorwerpen van klei.

In de omgeving van Rorke’s Drift liggen verder een aantal (kleinere) wild- en natuurparken. Het is moeilijk voor te stellen dat in wat nu zo’n rustgevend gebied is, enorme veldslagen geleverd zijn.

Toevoegen aan reisplan