Touwsrivier

Touwsrivier is een prachtig klein spoorwegstadje in de West-Kaap provincie gelegen aan de rivier met dezelfde naam zo’n 160 kilometer van Kaapstad. Het ligt in de zuid-westelijke punt van de Karoo ten oosten van de Hex River Mountains en ten noorden van de Langebergen.

Touwsrivier is ontstaan door de aanleg van het spoorweg traject Worcester – Matjiesfontein, een onderdeel van het langere traject van Kaapstad naar Kimberley. Bezoek in Touwsrivier de stoomtrein ‘begraafplaats’ bij Touwsrivier – de Aar voor het maken van prachtige foto’s en herinneringen aan de ‘goede oude tijd’. Het trein-depot hier was er om de locomotieven te veranderen na hun klim over de Hex River Pass. U kunt deze prachtige bergpas overgaan en genieten van spectaculaire uitzichten. In de winter kan er sneeuw op de bergtoppen liggen. De vallei is natuurlijk prachtig in alle jaargetijden of er nu wel of geen fruit aan de bomen of in de wijngaarden te ontdekken is.

Met buurdorpen als Barrydale en Ladismith en de prachtige ligging aan de oevers van de Touws River, is dit een heerlijke plaats voor een weekendje weg voor de stadsmensen van Kaapstad. Een gebied waar het inkomen voor het grootste gedeelte afhankelijk is van de Merino schapen en hun wol. Daarnaast is het een plaats gelegen aan de langste wijnroute van Zuid-Afrika; de Route 62. Wat naast een wijnroute ook de doorgangsroute is naar de Karoo en de plek voor prachtige Karoo bloemen tussen juli en september.

Touwsrivier is inmiddels ook bekend als bloemenplaats vooral door het Kaapse fynbos, het Rhenosterveld en de vetplanten die zo typerend zijn voor de Karoo. Prachtige bloemen en een wijds uitzicht over het prachtige land van het Anysberg Nature Reserve maken het een heerlijke plek om een poosje te vertoeven. En naast bloemen vindt u hier met wat geluk ook tal van verschillende bokken. Het is het gebied waar de steenbok, gemsbok, duiker en het rode hartebeest zich thuis voelen. En waar bokken zijn, vindt u ook roofdieren. Misschien moeilijker te spotten, maar ze zijn er: luipaard, jakhals en caracal. Vogels, slangen en hagedissen zijn schichtig en zullen snel uit uw gezichtsveld verdwenen zijn, maar de verschillende soorten schildpadden kunt u op uw gemak bestuderen.

In dit prachtige gebied van de Karoo Highlands tussen de hoge bergen, kliffen, rivieren en valleien, vindt u het Aquila Private Game reserve wat een malariavrij wildreservaat is. U kunt hier game drives boeken in 4×4 voertuigen, maar ook te paard erop uit.

Of neem de Mitchell’s Pass die leidt naar het ruige terrein rond Ceres met prachtige rotsformaties die doen denken aan maanlandschappen en samen met het overvloedige vogelleven voor prachtige plaatjes zorgt. Wilt u een route maken met meerdere passen, neem dan de tijd en voeg ook de Theronsberg pass toe aan uw trip door een adembenemend landschap dat eindeloze rust en ruimte uitstraalt. Voeg daar een prachtige zonsondergang aan toe en de dag is er één om nooit te vergeten.

Daarnaast kunt u het Kagga Kamma reservaat ten noorden van het dorp bezoeken, hier kunt u oude San bushmen tekeningen van zo’n 6000 jaar oud gaan bewonderen en de vreemdste rotsformaties bezichtigen.

Toevoegen aan reisplan