Harrismith

Harrismith ligt in het oosten van de provincie Vrystaat en ligt halverwege de N3 snelweg die Johannesburg en Durban verbindt. De N5 vanuit Bloemfontein komt uit in Harrismith en begrijpelijk is dit dus voor velen een stop voor benzine en iets om te eten tijdens een lange(re) reis. Harrismith ligt bij de mooie Van Rheenen Pas die de provincies Vrystaat en Kwazulu Natal met elkaar verbindt. Maar er is meer te doen in de omgeving van Harrismith en voor toeristen kan het een goede uitvalsbasis zijn voor het bezoeken van bijvoorbeeld het Golden Gate Highlands Park (met eveneens een Basotho cultureel dorp), het noordelijke deel van het spectaculaire uKhahlamba Drakensberg Park in de provincie Kwazulu Natal of de Sterkfontein Dam. De twee eerstgenoemde parken liggen op zo’n 50 km vanaf Harismith en hebben een adembenemende natuurlijke schoonheid en zijn zeer geschikt voor wandelingen, hikes, mountainbiken of simpelweg genieten van het geweldige landschap.

Harrismith dankt haar naam aan de Britse gouverneur Sir Harry Smith, de 90 kilometer verderop gelegen plaats Ladysmith is vernoemd naar zijn vrouw. Harrismith werd gesticht in 1849 op een plek gelegen is aan de Elands River zo’n 25 km vanaf het huidige Harrismith. Deze plek bleek echter niet geschikt vanwege een tekort aan water in de droge periodes van het jaar en dus werd er een jaar later gekozen voor een verschuiving naar de Wilge River. Tijdens de Diamond Rush met grote diamantvondsten in Kimberley was Harrismith een belangrijke plaats op de handelsroute naar Natal en er openden hotels, winkels etc. Tijdens de Anglo-Boere oorlog werd de plaats als basis gebruikt en vandaag de dag herinnert onder andere de militaire begraafplaats nog aan deze tijd. Lang voordat Harrismith gesticht werd, leefden er al bosjesmannen in het gebied getuige de bushman-paintings in een grot zo’n 5 km buiten de stad.

Harrismith is niet alleen een stop voor reizigers maar ook voor transport en vrachtverkeer, het heeft de grootste truck-stop van het zuidelijke halfrond: Highway Junction. Harrismith is tevens het centrum van één van de vijf wol producerende gebieden in zuidelijk Afrika. Het plaatsje zelf kent een aantal mooie gebouwen uit het begin van de 19e eeuw zoals de Town Hall gemaakt van zandsteen en bakstenen daterend uit 1907.

Eén van de bekendste natuurlijke kenmerken van het oostelijke deel van de Vrystaat is de Platberg. Deze berg nabij Harrismith heeft een platte top van maar liefst 9 kilometer lengte, de hoogte van de berg is 2394 meter. Het Platberg Reserve is populair voor hiken en mountainbiken. In het reservaat leven onder andere elanden, wildebeesten, waterbokken en blesbokken. In oktober wordt er een hardloop- en mountainbike wedstrijd over de Platberg gehouden tijdens het Berg Bohaai Festival.

Een plek op zo’n 23 kilometer vanaf Harrismith dat een bezoek waard is, is het Sterkfontein Dam Nature Reserve (18.000 hectare). Het reservaat is een favoriet onder vogelaars aangezien er meer dan 200 soorten te vinden zijn waaronder verschillende soorten gieren, arenden, ibissen en de korhaan. Maar ook voor het maken van lange wandelingen, hiken en mountain biken is het een geschikte plek. De Sterkfontein Dam (7000 hectare) is de op twee na grootste dam in Zuid-Afrika en is een goede plek om te vissen, kanoën en windsurfen. Het reservaat bestaat uit bergen, kloven en grasland en dit zorgt voor een prachtig landschap.

 

Toevoegen aan reisplan