Springbok

Springbok is de grootste plaats in de Noord-Kaap provincie en gelegen in het hart van Namaqualand. Het is de plaats voor diamanten, koper en wilde bloemen en ligt ingesloten in een smalle vallei tussen twee granieten heuvels van de ‘Klein Koperberg’, ook wel de ‘Klipkoppe’ genoemd.

Springbok is gelegen tussen de bergen, op zo’n 600 km van Kaapstad. Het klimaat van Springbok is warm en gezond (geen malaria) met weinig dagen boven de 30 graden en maar 10 centimeter regen per jaar. De wintertemperaturen komen zelden onder de zes graden. Springbok is de toegangspoort naar Namibië en gelegen op 120 km vanaf de grens, een goede plaats om even te stoppen indien u op doorreis bent.

De trots van de Noord-Kaap is een rustig, kleurrijk stadje omringt door rust en ruimte en wordt liefkozend ’the Garden of Gods’ genoemd. En dat laatste zal u niet verbazen als u hier in de periode augustus-september verblijft. Springbok wordt dan omgeven door bloemenvelden die gedurende de dag hun tere hoofdjes draaien in de richting van de zon. Springbok is wereldwijd beroemd als de Namaqua Flower Hoofdstad.

Bezoek het Goegap Nature reserve en verbaas u over de hoeveelheid (600) inheemse bloemen. In dit gebied is ook tal van wildlife te vinden en een kleine honderd verschillende vogels fluiten hier hun deuntje alsof het een lieve lust is.

U zult zich blijven verbazen over de naakte schoonheid van de Quivertree, de holle takken van deze boom werden gebruikt door de Bushmen om hun pijlen in op te bergen. En verder vindt u hier tal van bijzondere vetplanten, iets wat in een droog gebied als dit heel normaal is.

Het Skilpad Wildflower Nature Reserve en het Namaqua National park met hun bloementapijten zijn natuurlijk een must gedurende augustus-september, maar het gehele jaar door zal het Augrabies Falls National Park op het lijstje van de natuurliefhebber staan. U zult echt een aantal dagen hier moeten verblijven, wilt u al dit natuurschoon gaan bewonderen.

In 1850 werd op de boerderij Melkboschkuil koper gevonden wat leidde tot de eerste kopermijn van Zuid-Afrika en hieromheen ontstond het stadje Springbok. De mijn was overigens in 1888 al uitgeput. U kunt hier de Blue Mine bezoeken en een wandeling maken met uitzicht over de westzijde van de stad.

Een bijzonder staaltje van metselarij is de prachtige Nederlands Gereformeerde kerk, ook wel ‘Klipkerk’ genoemd. In het centrum vindt u een monument wat herinnert aan de Anglo-Boere oorlog en ook in de omgeving van Springbok vindt u monumenten en graven die herinneren aan die zwarte tijd in de geschiedenis. In de oude Joodse synagoge is nu het Namaqualand museum.

Nu is Springbok een bedrijvig stadje vooral ook omdat de Namaqualanders uit de naburige dorpen als Pofadder, Garies, Kleinzee, Port Nolloth en Alexander Bay, hier hun inkopen komen doen. In het dorp vindt u ook vaak mensen van de Herero en Ovambo stam die hier hun prachtige handgeweven manden en andere handwerkkunst aan de man proberen te brengen.

Toevoegen aan reisplan