Cradock

Gelegen in de Karoo, in de vallei van de Great Fish river in de Oost-Kaap provincie, vindt u rond de Nederlands gereformeerde kerk het dorp Cradock. Deze kerk is overigens niet naar een Nederlands maar naar Engels ontwerp gebouwd.

Cradock is ontstaan in 1812 omdat het strategisch goed gelegen was ten tijde van de oorlogen en is in 1818 vernoemd naar de Kaapse Gouverneur John Cradock. In de vroege jaren van 1900 kwamen er door de grote vraag naar struisvogelveren meer en meer boeren naar dit gebied. En naast de struisvogel boerderijen is Cradock nu het centrum geworden van de wol en mohair industrie, maar produceert ook zuivelproducten, fruit en alfalfa. Cradock is zo’n beetje de hoofdstad van de Cape Midlands en is een rustig en sereen boerendorp met een rijke geschiedenis.

Een echte toeristische attractie is wel de “tuishuise”, het Victoria Manor Hotel en een aantal andere prachtig gerestaureerde Victoriaanse huizen in Marktstraat. Verder kunt u hier het huis en graf van de bekende schrijfster Olive Schreiner bezoeken, zij schreef; The Story of an African Farm, maar ook politiek getinte boeken die voor veel opschudding zorgden. Bezoek ook de Oude Water Molen en het Great Fish River museum. En wandel door Dundas Street onder de Ilex Eikenbomen een stukje prachtige natuur wat uitgeroepen is tot Nationaal Monument.

Voor het spotten van dieren bezoekt u het prachtige Mountain Zebra National Park dat zich 15 kilometer vanaf Cradock bevindt. Hier kunt u leeuwen, buffels, cheetahs, zebra’s, elanden, wildebeesten en tal van andere bokken zien.

Toevoegen aan reisplan