Howick

Howick is gelegen in de provincie Kwazulu Natal op zo’n 90 kilometer afstand van Durban. Deze plaats is makkelijk bereikbaar vanaf de N3 snelweg die van Johannesburg naar de havenstad Durban loopt. Dit deel van de provincie heet de Midlands en bestaat uit een heuvelachtig landschap met kleine meren, riviertjes, watervallen, bossen en grasland waar de koeien grazen.

Het gebied staat bekend om de vele kunstenaars en handwerkers. U vindt er werkplaatsen en ateliers van onder andere pottenbakkers, wevers en beeldhouwers. U kunt zelf de Midlands Meander (ook wel Arts and Crafts Route genoemd) met de auto rijden, deze route voert u langs de bezienswaardigheden, kunstnijverheidswinkeltjes, galerijen en eetgelegenheden.

De regio Midlands staat verder nog bekend als de streek waar de beste renpaarden van het land gefokt en getraind worden. De bekendste is Summerhill, u kunt hier een kijkje nemen mits u vooraf een afspraak maakt.

Howick zelf staat bekend om zijn waterval, de 95 meter hoge Howick Falls, hier valt de Umgeni-rivier naar beneden over de kliffen op zijn weg naar de Indische Oceaan. Kleinere watervallen in de omgeving zijn de Cascade Falls van 25 meter en de Shelter Falls van 37 meter. Een grotere waterval vindt u op 16 kilometer ten oosten van Howick, de Karkloof Falls met een hoogte van 105 meter.

Er zijn verschillende hike/wandelroutes in en rond Howick die u door de mooie natuur voeren. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor de twee uur durende Howick Falls Gorge Walk. De route begint onderaan Harvard Street en voert u van de onderkant naar de basis van de Howick Falls voor een mooi kijkje naar beneden. Eveneens de moeite waard voor een mooi uitzicht is de Beacon Hill Trail. De ongeveer één uur durende route begint aan het einde van Lakeview Road en neemt u mee langs Howick Reservoir en over de top van Beacon Hill. Een andere route van een uur is de Umgeni River Trail die zoals de naam al aangeeft langs de rivier voert, deze route kunt u alleen doen wanneer het droog weer is.

Bezoek Umgeni Valley Nature Reserve voor mooie wandelingen waarbij u niet alleen van het landschap geniet, maar ook nog eens dieren kunt spotten. In het reservaat komen onder andere giraffes, zebra’s, wildebeesten en veel verschillende antilopes voor. Vogelaars kunnen hun ogen open houden voor meer dan 270 verschillende soorten vogels. Naast verschillende wandelroutes is er ook een autoroute door het reservaat en er zijn overnachtingsmogelijkheden.

De zeer nabijgelegen Midmar Dam is een paradijs voor watersportliefhebbers, u kunt hier zeilen, windsurfen of kanoën.

Tijdens de Anglo-Boeren oorlog (1899-1902) stond er aan de rand van het dorp een concentratiekamp van de Engelsen. Vandaag de dag herinnert een monument nog aan de vrouwen en kinderen die op deze plaats in het kamp overleden zijn. Een ander monument ten zuiden van Howick herinnert aan de plek waar Nelson Mandela op 5 augustus 1962 werd gearresteerd.

In Howick zijn genoeg cafeetjes en restaurants waar u terecht kunt voor een hapje en een drankje, ook kunt u een kijkje nemen in de antiek- en kunstwinkeltjes. Voor meer informatie kunt u dagelijks terecht bij het kantoor van Howick Tourism aan de overkant van het waterval-platform.

Toevoegen aan reisplan