Langebaan

Aan de oostkant van de Langebaan Lagune in de West-Kaap Provincie ligt het plaatsje Langebaan. Een stadje opgericht in 1922.  Het heeft prachtige uitzichten over de kristalheldere Langebaan Lagune en is de toegangspoort tot het West Coast National Park, dat het ecosysteem van de lagune beschermt.

Langebaan is enorm populair bij vissers en voor diegene die even weg wil van alle drukte. En zo dicht bij Kaapstad gelegen (1 uur rijden), dus een perfect weekend uitje. Bijna het hele jaar verzekerd van zonneschijn, maar wel met wisselende temperaturen, en altijd een goede wind aanwezig dus dit maakt Langebaan tot een paradijs voor watersporters. Een heerlijke plek om te gaan surfen, kitesurfen en windsurfen. Kajakken, zeilen en vissen behoort ook tot de mogelijkheden. In een paar dagen tijd kunt u hier het zeilen, op de zeilschool, onder de knie krijgen.

De natuur in de Langebaan lagune is fenomenaal, door het getij in de lagune vindt u hier tal van wadende watervogels. De lagune van 3 kilometer breed en 30 kilometer lang heeft zeemeeuwen te over, maar ook flamingo’s en pelikanen zijn hier graag te gast. En het wordt gezien als de grootste broedplaats voor zwarte reigers.

Het is een plek om te onthaasten en als u daar moeite mee hebt, ga dan op zoek naar de “Slow Five”. Schildpadden, walvissen, zandhaaien, stekelvarkens en duinmollen laten u zien dat de wereld doordraait als u hier rustig zit en observeert. In het Postberg gebied (alleen open in augustus en september) binnenin het West-Coast National Park kunt u eland, wildebeest, hartebeest, bontebok, springbok, kudu en de bergzebra zien, maar ook hier is geduld geboden. Dit is tevens in deze tijd dat de velden vol wilde bloemen staan in alle kleuren van de regenboog! Het moet wel een zonnige dag zijn, willen de bloemen hun kleurenpracht laten zien.

Fietsen is een populaire bezigheid in het West-Coast nationale park en naast wildlife kunt u  hier ook de oudste voetafdruk van de mens zien. De fossiele afdruk van “Eva’s footprint” is in 1995 ontdekt op de oevers van de Langebaan lagune en is zo’n 117.000 jaar oud.

Ten noorden van Langebaan vindt u de Country Golf Club waar u kunt gaan golfen dicht bij de kust.

Net buiten het dorp vind u het West-Coast Fossil Park, het enige fossielenpark in Zuid-Afrika. Waar zelfs een afdruk is gevonden van de tot nu toe enige beer van Afrika temidden van 200 andere soorten fossiele afdrukken. Maak gebruik van een rondleiding en ga op jacht naar eigen fossielen.

Een bijzondere plek voor een uitgebreide lunch of relaxt avondeten vol met lekkernijen uit de oceaan is het openlucht restaurant Die Strandloper op het strand van Langebaan.

Indien u vanaf Kaapstad naar Langebaan rijdt dan kunt u ter hoogte van Yzerfontein een stop maken bij het dorpje !Kwa ttu. Hier krijgt u een interessant kijkje in het leven van de San bosjesmannen.

Toevoegen aan reisplan