Autohuur algemeen

Een auto huren in Zuid-Afrika en hiermee het land gaan verkennen is een geliefde manier van rondreizen. Alhoewel u links moet rijden en de verkeersregels licht afwijken van die in Nederland, zult u zich snel thuisvoelen op de Zuid-Afrikaanse wegen. Over het algemeen zijn de hoofdwegen goed, maar er zijn ook  kleinere en soms onverharde wegen, hier zal uw reistijd wat langer zijn.

Wilt u liever niet zelf rijden? Vraag ons om een reisvoorstel met chauffeur. U bent uiteraard duurder uit, maar het heeft ook veel voordelen.

Autohuur tips
Het type auto dat u kiest hangt natuurlijk af van het aantal personen en de route die u wilt rijden. Het is fijn wanneer de auto ruim genoeg is zodat uw koffers/tassen uit het zicht in de kofferbak passen. Rijdt u in Nederland met een automaat? Kies hier in Zuid-Afrika dan ook voor. Veel mensen verkiezen ook een wat hogere auto zodat eventuele onverharde wegen niet voor problemen zorgen. Wanneer u met uw huurauto op safari wilt gaan, is een hogere auto ook een aanrader (bijvoorbeeld categorie M van Europcar). Voor wie echt van de gebaande wegen wil gaan, is een 4×4 auto noodzakelijk.

Afhankelijk van uw route en wensen adviseren wij u graag welk type auto geschikt is voor uw reis. Kijkt u eens naar de diverse mogelijkheden die u via ons veilig kunt boeken: Autohuur.

Goedkoop een auto huren in Zuid-Afrika?
Omdat wij een vestiging in Zuid-Afrika hebben, hebben wij met lokale autoverhuurders uitstekende contracten kunnen afsluiten waardoor wij goedkope autohuur in Zuid-Afrika kunnen aanbieden. Ook hebben wij door onze jarenlange ervaring een goed beeld van kwaliteit, betrouwbaarheid en dienstverlening van de verschillende aanbieders. Wij hebben ook de kleine lettertjes en verborgen toeslagen gelezen en vervolgens een keuze gemaakt. Ons aanbod sluit in: Europcar, Bidvest, Tempest, Hertz, Avis en Thrifty. Tevens werken we met Sunny Cars. Op deze manier kunnen wij uw autohuur prijzen vergelijken en u de beste prijs aanbieden.

Auto huren tips
Wilt u een 4×4 auto huren in Zuid-Afrika? Bij een aantal camperverhuurders kunt u eveneens een auto huren (meestal 2×4 of 4×4 auto’s). Let echter op een aantal verschillen tussen de leveranciers voordat u een keuze maakt. De depots van autoverhuurbedrijven zijn altijd op de luchthaven zelf (loopafstand) en de camperdepots liggen wat verder van de luchthaven verwijderd en dus heeft u een transfer nodig. Bij de autodepots op de grotere luchthavens kunt u 24 uur per dag terecht en de camperdepots zijn slechts tijdens kantooruren geopend. Ook wordt het aantal dagen dat u de auto huurt op verschillende manieren berekend. Autoleveranciers berekenen het aantal huurdagen per 24-uur, dus wanneer u op dag 1 de huurauto om 12.00 uur ophaalt en op dag 2 om 10.00 uur weer inlevert, is dit maar 1 dag huur. Camperleveranciers werken per kalenderdag, dus in het genoemde voorbeeld wordt dit als twee dagen huur berekend.

Voordeel van het huren van een auto via een camperleverancier is dat u extra’s zoals een koelkast of zandladders kunt bijhuren (wanneer u lange afstanden door gebieden met weinig voorzieningen of onverharde wegen gaat rijden, is dit bijvoorbeeld handig). Ook worden de lokale kosten zoals grensoverschrijdingen en contractkosten bij camperleveranciers vooraf via ons betaald en niet via uw creditcard ter plaatse zoals bij de autoverhuurbedrijven (zie hieronder).

Lokale kosten
Bij autohuur worden lokale kosten via uw credit card verrekend. Het gaat hierbij om contractkosten, eventuele grensoverschrijdingskosten, GPS huur, bezorg/collectiekosten indien van toepassing en/of een one way fee.

 • Grensoverschrijding
  Grensoverschrijdingen zijn op aanvraag. Niet alle auto’s mogen buurlanden van Zuid-Afrika bezoeken. Wanneer u de grens over wilt met de huurauto dan dient u dit van te voren aan te geven en hier zijn meestal kosten aan verbonden. De grensoverschrijdingskosten zijn verschillend per land, auto en leverancier. U krijgt meestal een bewijs (brief) mee dat u bij de douane moet laten zien.
 • GPS
  Voor een kleine meerprijs kunt u een navigatiesysteem (GPS) bijboeken. Ook heeft Europcar een Wifi Dongle beschikbaar waarmee u op uw telefoon internet heeft indien u deze als GPS wilt gebruiken. Vraag ons naar de mogelijkheden hiervoor.
 • Bezorging en collectie
  U kunt uw huurauto ophalen na aankomst op de luchthaven of bij een depot. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden.
  Tevens is het mogelijk om de huurauto bij uw accommodatie te laten bezorgen of de huurauto aan het einde van de reis op te laten halen. Hiervoor wordt een toeslag gerekend. Deze kosten zijn verschillend per leverancier.

Wij werken met meerdere auto verhuurbedrijven samen. Denkt u elders goedkoper uit te zijn, laat het ons weten. Het vergelijken van autohuur is vaak verwarrend met de vele verzekeringsopties en dergelijke. Wij proberen te allen tijde de scherpste prijs aan te bieden!

Rijbewijs
Voor Zuid-Afrika heeft u officieel het internationaal rijbewijs IRB 1968 nodig. Bezoekt u tevens Eswatini dan heeft u officieel een ander internationaal rijbewijs nodig, namelijk IRB 1949. In de praktijk wordt het Nederlandse en Belgische rijbewijs vaak geaccepteerd (mits er in het Engels tenminste ‘Driving licence’ genoemd wordt), maar de politie mag u vragen om een internationaal rijbewijs. Wij en onze klanten zijn bij routine controles verschillende keren aangehouden door de politie en ons Nederlandse rijbewijs gaf geen probleem.

Wilt u zeker zijn, koop dan bij de ANWB een internationaal rijbewijs voor ca. €20 (neem een recente pasfoto en uw rijbewijs mee). In België kunt u een internationaal rijbewijs verkrijgen bij de gemeente waar u woont. Neem een recente pasfoto, uw rijbewijs en paspoort/ID mee (kosten ca €16).

Voor autoverhuurders is het Nederlandse/Belgische rijbewijs voldoende. Wilt u geen enkel risico lopen, schaf dan tijdig het internationale rijbewijs aan.

Camperverhuurders verplichten i.v.m. hun verzekeringsvoorwaarden het internationaal rijbewijs. Meestal vragen deze camperverhuurders ook al voorafgaand aan uw reis om kopieën van o.a. het internationaal rijbewijs.

Verzekering, wat wordt gedekt?

Kijk bij de huurauto van uw keuze voor meer informatie over de verzekering of vraag ons om advies.

Onlangs waren er op de Nederlandse tv enkele zaken besproken waarbij mensen een ongeluk hebben gehad in Zuid-Afrika doordat zij aan de verkeerde kant van de weg reden. De autoverhuurder stelde de huurder hiervoor aansprakelijk en de all risk verzekering dekte de kosten dus niet waardoor de huurder voor de schade aan de auto / vervanging van de auto opdraait. Het klopt inderdaad dat over het algemeen verhuurders in Zuid-Afrika dit zien als nalatigheid en in gevallen van nalatigheid bent u niet gedekt. Hou hier rekening mee als u op reis bent. Dit geldt ook voor de camper en 4×4 leveranciers.

Onze vaste leverancier Europcar, die over het algemeen bekend staat om de goede service, kwaliteit en eveneens scherpe prijzen, hebben wij hierom om een statement gevraagd.

Europcar gaf daarbij het volgende aan:
“Onze verzekering voor de verhuurder dekt schade aan het voertuig, de inzittenden, derde partijen, water en bodem schade, band en velg schade en ruit schade.

Deze zaken zijn echter niet gedekt indien er sprake is van opzettelijke of ernstige nalatigheid.

Dit is bijvoorbeeld:
– rijden onder invloed
– te hard rijden
– de verkeersregels negeren
– rijden op wegen waar u niet op bent toegestaan of rijden in zeer slechte condities (o.a. zandstorm)
– een persoon die niet als extra bestuurder is aangeschreven de huurauto laten besturen.

Indien u aan de verkeerde kant van de weg rijdt uit gewoonte en dit niet door heeft gehad, wordt dit niet gezien als ernstige nalatigheid en bent u wel gedekt. Mocht het echter zijn om 1 van de bovengenoemde redenen dan kan de huurder voor de gehele kosten van de auto verantwoordelijk zijn. Een voorbeeld zou zijn dat de bestuurder te hard rijdt, de controle hierdoor over het stuur verliest en op de verkeerde kant van de weg komt.

Elke zaak zal individueel in behandeling genomen worden en beoordeeld worden. Alleen indien het duidelijk opzettelijk is geweest, zal Europcar deze schade aan de verhuurder berekenen.

Toevoegen aan reisplan