Autohuur algemeen

Per auto Zuid-Afrika verkennen is de meest geliefde manier van vakantie vieren in Zuid-Afrika. Alhoewel u links moet rijden en de verkeersregels licht afwijken van de onze, zult u verbaasd staan hoe snel u zich thuis voelt op de Zuid-Afrikaanse wegen.

De afwisselingen in de natuur en het landschap maken het reizen met een auto tot een plezierige bezigheid. Over het algemeen zijn de doorgaande wegen goed, maar er zijn ook vele kleinere en soms ongeteerde wegen. Houdt u er dus rekening mee dat u over 100 km langer doet dan in Europa.

Wilt u toch liever niet zelf rijden, vraag ons dan om een voorstel met chauffeur. U bent uiteraard duurder uit, maar het heeft ook veel voordelen.

Compact, middenklasse of ruim

Zuid-Afrika heeft over het algemeen een goed wegenstelsel. Per provincie is dit echter wel verschillend. Bijvoorbeeld in het binnenland van o.a. de Wild Coast zitten er soms zoveel gaten in de secundaire wegen, dat u beslist langzaam moet rijden. Ook in sommige nationale parken zijn de wegen niet altijd even geschikt voor lage auto’s doordat er veelal ongeteerde paden zijn (zgn. dirtroads). Een stevige robuuste wagen heeft wat minder moeite met dit soort wegen. Gaat u dus veel nationale parken bezoeken dan adviseren wij u om een auto te nemen die wat hoger op de wielen staat of zelfs een four wheel drive indien u echt het avontuur op wilt zoeken en van de gebaande paden afgaat.

De “dirt roads” geven vaak een kortere verbinding dan de “tar roads” en meestal gaan deze ook vaak door mooiere, afgelegener gebieden. Houdt u van avontuurlijk reizen dan adviseren wij u een 4×4 auto te huren. U reist dan een stuk comfortabeler. Blijft u op de normale bekende routes dan is een middenklasse auto met airconditioning ook prima. Let er wel op dat de auto ruim genoeg is voor alle passagiers en voor de bagage. Wanneer u aan een automaat gewend bent is het wellicht verstandig hier voor te kiezen. Kleine auto’s zijn eigenlijk alleen geschikt voor stadsverkeer en korte afstanden..

Veel Zuid-Afrikaners rijden zelf vanwege bovengenoemde redenen ook vaak in hogere terrein auto’s en zgn. “bakkies”. Ook voor een goed verkeersoverzicht is een hoge auto overigens vaak prettig.

Kijkt u eens naar de diverse mogelijkheden onder het Autohuur menu!

Verschillende verhuurders

Door onze vestiging in Zuid-Afrika hebben wij met Zuid-Afrikaanse autoverhuurders uitstekende contracten kunnen sluiten.

Door onze uitgebreide ervaring in de verhuur van auto’s in Zuid-Afrika bieden wij u kwaliteit, goede service en een goede prijs. Wij hebben ook de kleine lettertjes en verborgen toeslagen gelezen en vervolgens een keuze gemaakt. Op onze website vindt u ons aanbod. Met Europcar, Bidvest, Tempest, Hertz, Avis en Thrifty hebben wij afspraken waardoor wij alle landen in Zuidelijk – Afrika per huurauto tegen een scherpe prijs kunnen aanbieden.

Europcar is op basis van onze ervaring de meest aantrekkelijke autoverhuurder in Zuidelijk Afrika. Ze komen hun afspraken goed na en hebben een uitstekende service.

Lokale kosten

Bij autohuur via de bekende autoverhuurders worden lokale kosten via uw credit card verrekend. Het gaan hierbij om contractkosten, eventuele grensoverschrijdingskosten, eventueel GPS, bezorg/collectiekosten indien van toepassing en/of een one way fee.

Grensoverschrijding
Grensoverschrijdingen zijn op aanvraag. Niet alle auto’s mogen alle (buur)landen bezoeken. U dient deze van te voren bij ons aan te geven en hier zijn meestal kosten aan verbonden. De grensoverschrijdingskosten zijn verschillend per land, auto en leverancier.

GPS
Een GPS is een eveneens een aanrader als u comfortabel wilt reizen. Voor een kleine meerprijs kunt u deze bijboeken. Ook heeft Europcar een optie voor een Wifi Dongle waarmee u op uw telefoon internet heeft indien u deze als GPS wil gebruiken. Vraag ons naar de mogelijkheden hiervoor.

Bezorging en collectie
U kunt uw huurauto ophalen na aankomst op de luchthaven of bij een depot. Hier zijn geen extra kosten aan verbonden. ?
Tevens is het mogelijk om de huurauto bij uw accommodatie te laten bezorgen of de huurauto aan het einde van de reis op te laten halen. Hiervoor wordt een toeslag gerekend. Deze kosten zijn verschillend leverancier.

Wij werken met meerdere auto verhuurbedrijven samen. Denkt u elders goedkoper uit te zijn laat het ons weten. Het vergelijken van autohuur aanbod is vaak verwarrend met de vele verzekeringopties en dergelijke. Wij proberen ten alle tijde de scherpste prijs aan te bieden!

Rijbewijs

Voor Zuid-Afrika heeft u officieel een internationaal rijbewijs nodig. In de praktijk wordt het Nederlandse en Belgische rijbewijs vaak geaccepteerd (mits er in het Engels tenminste ‘Driving licence’ genoemd wordt), maar de politie mag u vragen om een internationaal rijbewijs. Wij en onze klanten zijn bij routine controles verschillende keren aangehouden door de politie en ons Nederlandse rijbewijs gaf geen probleem. Wilt u zeker zijn, koop dan bij de ANWB een internationaal rijbewijs, recente pasfoto en rijbewijs meenemen (kosten ca. €20).

Indien u een camper wilt huren dan is een internationaal rijbewijs verplicht.

In België kunt u een internationaal rijbewijs verkrijgen bij de gemeente waar u woont. Neem een recente pasfoto, uw rijbewijs en paspoort/ID mee (kosten ca €16). Voor de verhuurder is overigens uw Nederlandse /Belgische rijbewijs voldoende. Wilt u geen enkel risico lopen, schaf dan tijdig het internationale rijbewijs aan.

Recent heeft een klant ons laten weten dat hij het risico genomen had om geen internationaal rijbewijs aan te vragen. Bij een politie controle kreeg hij hiervoor een boete van R2500,- Dit is de eerste keer sinds 8 jaar dat wij dit horen.

Per ongeluk aan de verkeerde kant van de weg

Onlangs waren er op de Nederlandse tv enkele zaken besproken waarbij mensen een ongeluk hebben gehad in Zuid-Afrika doordat zij aan de verkeerde kant van de weg reden. De autoverhuurder stelde de huurder hiervoor aansprakelijk en de all risk verzekering dekte de kosten dus niet waardoor de huurder voor de schade aan de auto / vervanging van de auto opdraait.

Het klopt inderdaad dat over het algemeen verhuurders in Zuid-Afrika dit zien als nalatigheid en in gevallen van nalatigheid bent u niet gedekt. Hou hier rekening mee als u op reis bent. Dit geldt ook voor de camper en 4×4 leveranciers.

Onze vaste leverancier Europcar die over het algemeen bekend staat om de goede service, kwaliteit en eveneens scherpe prijzen hebben wij hierom om een statement gevraagd.

Europcar gaf daarbij het volgende aan:
“Onze verzekering voor de verhuurder dekt schade aan het voertuig, de inzittenden, derde partijen, water en bodem schade, band en velg schade en ruit schade.

Deze zaken zijn echter niet gedekt indien er sprake is van opzettelijke of ernstige nalatigheid.

Dit is bijvoorbeeld:
– rijden onder invloed
– te hard rijden
– de verkeersregels negeren
– rijden op wegen waar u niet op bent toegestaan of rijden in zeer slechte condities (o.a. zandstorm)
– een persoon die niet als extra bestuurder is aangeschreven de huurauto laten besturen.

Indien u aan de verkeerde kant van de weg rijdt uit gewoonte en dit niet door heeft gehad wordt dit niet gezien als ernstige nalatigheid en bent u wel gedekt. Mocht het echter zijn om 1 van de bovengenoemde redenen dan kan de huurder voor de gehele kosten van de auto verantwoordelijk zijn. Een voorbeeld zou zijn dat de bestuurder te hard rijdt, de controle hierdoor over het stuur verliest en op de verkeerde kant van de weg komt.

Elke zaak zal individueel in behandeling genomen worden en beoordeeld worden. Alleen indien het duidelijk opzettelijk is geweest zal Europcar deze schade aan de verhuurder berekenen.