Misdaad

Het is een feit dat Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft. Echter ….. dit is ontstaan doordat in de townships veel misdaad voorkomt.  In de “gewone” wijken en gebieden is het misdaadcijfer niet hoger dan in een ander land. De misdaad komt dus voornamelijk voor in de townships en achterstands wijken in de grote steden, waar deze townships vlakbij liggen. In de townships wonen vooral  mensen, die ondanks het feit dat er enorm veel verbeterd is na de afschaffing van de apartheid, nog steeds het grootste deel van de arme bevoling vormen.  Ook veel mensen uit de naburige landen zijn om economische redenen naar de townships bij de grote steden gevlucht.  Er is te weinig werk, te veel armoede, te veel drugs en drank misbruik, waardoor misdaad ontstaat.

In de grote steden moet u in bepaalde wijken altijd extra voorzichtig zijn, zoals overal ter wereld.  In de kleinere plaatsen met name zult u merken dat de Zuid-Afrikaners gastvrij  en vriendelijk zijn en zij zullen u hartelijk ontvangen.
Zorg er wel altijd voor dat u voor donker aankomt op de plek van bestemming. Zoeken in donker met soms slecht verlichte wegen is zoeken naar problemen.  Neem liever geen lifters mee als u hier geen ervaring mee hebt. Zet uw camper of auto niet op plaatsen waar dit niet mag. Draag geen overdaad aan dure sieraden in het zicht.  Kortom wees voorzichtig en houdt u zich aan de normale veiligheids-voorschriften die iedereen die op reis gaat in acht moet nemen.

Wij hebben gelukkig nog nooit te maken gehad met vakantiegangers die iets overkomen is. Het is vaker de bevolking die slachtoffer wordt. De toeristen die overvallen worden zijn meestal mensen, die toch een township in zijn gegaan op eigen houtje of s’ avonds laat in de steden rondhangen. Ook rondlopen met opzichtige kostbaarheden overdag  is niet verstandig. Dat is vragen om problemen.

Verhalen over toeristen die overvallen zijn halen natuurlijk de publiciteit en worden door mensen veelvuldig verteld. Hier in Zuid-Afrika vindt iedereen Nederland maar een onveilig land door verhalen, die het nieuws halen. Ook denkt iedereen in Zuid-Afrika,  dat alle Nederlanders aan de drugs zijn en alle steden zijn als Amsterdam. De aanslag op koningin Beatrix in Apeldoorn was hier voorpagina nieuws. Negatief nieuws komt in de media, positief nieuws zelden.

Het gevaar van wilde dieren wordt bijna nooit genoemd. Toch is dit iets wat van belang is te melden. Ga niet uw camper of huurauto uit in een reservaat, waar dit niet toegestaan is. Ook al lijkt een olifant nog zo onschuldig. Het is en blijft een wild dier. Net als apen, ze zijn  leuk zijn om te zien, maar heel brutaal. Houdt uw ramen dicht als er apen in de buurt zijn. Ga nooit uw auto of camper uit in een wildpark indien dit niet toegestaan is.

Tot slot. Wij wonen hier al jaren en voelen ons hier niet minder veilig dan in Nederland. Ook daar hadden we te maken gehad met inbraak en moesten we onze deuren op slot doen s’nachts. Dat doen we hier dus ook. Natuurlijk gebruiken we ons gezonde verstand en dat raden wij iedere vakantieganger ook aan. Zoals dat geldt voor elk vakantieland.

Kortom:  Laat u niet afschrikken door verhalen, maar kom zelf ervaren hoeveel vriendelijke en gastvrije mensen hier wonen. Lees ook de reacties van onze klanten (klik hier)!

Toevoegen aan reisplan