Eswatini (Swaziland)

In April 2018 heeft Koning Mswati III de historische mededeling gedaan dat de naam van het koningrijk Swaziland verandert in ‘The Kingdom of Eswatini’, wat ‘plaats van de Swati bevolking’ betekent. Eswatini refereert aan de naam voor het koningrijk in de iSwati taal.

Eswatini (Swaziland) is het kleinste land op het zuidelijk halfrond en een van de weinige nog overgebleven koninkrijken in Afrika. Een bijzonder land, ingesloten door Zuid-Afrika en Mozambique, met een bruisende cultuur, veel wild, prachtige natuur, vriendelijke bevolking en uitstekend handwerk.

Eswatini meet van noord naar zuid zo’n 200 km en van oost naar west ongeveer 130 km, in slechts twee dagen kunt u dus al veel van dit land zien. De Ezulwini Vallei (ook wel Valley of Heavens genoemd), is het hart van Eswatini’s toerisme. Een prachtige groene vallei met bloeiende bomen, veel handwerkwinkeltjes en rustige plekken om te overnachten. Wanneer u door dit land rijdt, zult u veelvuldig de traditionele beehive hutten zien, ronde huisjes met een rieten dak.

In Lobamba Village vindt u het Koninklijk Paleis wat soms geopend is voor het publiek (foto’s maken niet toegestaan). Wilt u meer weten over de geschiedenis van Eswatini? Bezoek dan het National Museum in Lobamba. Voor wie geïnteresseerd is in de cultuur van de Swazi’s is een zogenaamde Umphakatsi Cultural experience (o.a. bij Mlilwane) zeker de moeite waard. De beste zang en dans van het land vindt u bij Mantenga Cultural Village.

Het Hlane Royal National Park is het grootste van het land met een oppervlakte van 22000 hectare en hier kunt u vier leden van de Big Five (olifant, luipaard, leeuw, neushoorn) vinden. Swaziland staat bekend vanwege de goede mogelijkheid om neushoorns te zien (met name Mkhaya Game Reserve). In de meeste reservaten kunt u per 4×4 of te voet met ervaren gidsen de wilde dieren zoeken. Het Mlilwane Game Reserve biedt eveneens de mogelijkheid voor safari’s te paard. Liever zelf in de natuur wandelen? Kies dan voor het Mbuluzi Game Reserve met vele wandelpaden. Voor vogelliefhebbers is Swaziland werkelijk een fantastische plek aangezien er zo’n 500 verschillende soorten leven. In het voorjaar en de zomer is het Malolotja natuurreservaat the place to be met prachtige bloemen en planten in bloei. U vindt hier onder andere aloës en orchideeën.

Eswatini is beroemd om haar kunstnijverheid en vooral de prachtige manden, maar ook het glaswerk (bezoek Ngwenya glasfabriek), beeldhouwwerk en houtsnijwerk oogsten bewondering bij velen. U komt vast thuis met een mooie souvenir!

Let op: Wilt u het land in zuidelijke richting verlaten, maakt u dan gebruik van de Golela/Lavumisa grensovergang. De Ingwavuma grensovergang helemaal in het zuiden is gesloten.

 

Toevoegen aan reisplan