Botswana

De republiek Botswana ligt in zuidelijk Afrika en grenst in het zuiden en zuidoosten aan Zuid-Afrika, in het noordoosten aan Zambia, in het oosten aan Zimbabwe en in het noorden en westen aan Namibië. De hoofdstad en tevens grootste stad is Gaborone in het zuid-oosten van het land. De officiële taal van het land is Engels, maar er wordt veel Setswana gesproken onder de bevolking. Botswana is bijna 16 keer zo groot als Nederland en heeft een zeer lage bevolkingsdichtheid. De maximale lengte van het oosten naar het westen van het land is 1050 km en van noord naar zuid 920 kilometer. Dit land wordt vaak aangedaan tijdens een rondreis door Zuid-Afrika, Zimbabwe en Botswana.

Het midden en zuiden van Botswana wordt in beslag genomen door de Kalahari-woestijn, bijna 70% van het gehele landoppervlak, waar al van oudsher de San leven. In het oosten vindt u steppe en savanne en graast het grootste deel van de Botswaanse veestapel. In het noorden valt meer neerslag en is dus ook meer groen te vinden, met name mopane- en teakbossen.

Botswana is bekend om de grote diversiteit aan dieren, waaronder de Big Five, en de enorme populatie olifanten die het land rijk is. In vergelijking met de rest van Afrika is Botswana goed beschermd gebleven tegen stropers vanwege de hoge straffen op stroperij. Volgens de statistieken heeft het land 164 soorten zoogdieren, 157 soorten reptielen, tachtig soorten vissen, 550 soorten vogels en ontelbaar veel soorten insecten.

Een uniek gebied in het noorden van het land is de Okavango Delta, een prachtig groen en rustgevend moerasgebied. Hier mondt de 1600 kilometer lange rivier de Okavango uit in de Kalahari, de rivier vertakt in tal van stromen en dit zorgt ervoor dat er een binnenlanddelta ontstaan is. Het is een adembenemend gebied met eilandjes, stroompjes, papyrus-, gras- en rietvelden en waterlelies. Alle in Botswana voorkomende dieren, uitgezonderd de neushoorn, leven ook in de Okavango Delta. Deels gelegen in de Delta is het wildrijke Moremi game-reserve wat op haar beurt weer grenst aan het zeer bekende Chobe National Park. Bijzonder aan Botswana is dat er geen hekken om de reservaten zijn geplaatst en de dieren kunnen dus vrij migreren tussen de verschillende wildparken. Beide wildparken zijn zeer populaire safari-bestemmingen.

Een ander bijzonder gebied vindt u in het noord-oosten van Botswana: de Makgadikgadi en Nxai Pan. Dit is een van de grootste zoutvlaktes in de wereld en is een overblijfsel van het enorme Makgadikgadimeer wat duizenden jaren geleden is opgedroogd. Eigenlijk is het tegenwoordig niet één grote zoutpan, maar verschillende kleinere met daartussen woestijn. In het deel dat de Sua Pan wordt genoemd ligt het magische Kubu-eiland: een rotsformatie vol prachtige Boababs in het midden van de kale vlakke zoutpan. Door de droogte en hitte is er vrijwel geen flora mogelijk, dit betekent dat er dus ook geen voedsel voor dieren is. Echter wanneer het regenseizoen begint trekken veel dieren (o.a. wildebeesten en grote kuddes zebra’s) door dit gebied.

Het merendeel van Botswana is plat, een uitzondering vormen de rotsheuvels ten zuid-westen van de plaats Shakawe in het noorden van het land. Deze mysterieuse heuvels spelen een grote rol in de traditionele religies en u vindt er veel rotstekeningen van de San.

Beste reistijd Botswana
Botswana heeft een subtropisch klimaat, maar periodes van grote droogte komen geregeld voor. De winter (juni t/m augustus) is droog en relatief koud. Met name in het Kalahari-gebied kan de temperatuur ’s nachts dalen tot rond het vriespunt, overdag als de zon zich laat zien warmt het op. In de zomer (oktober tot april) is het warm en komen regen en donderstormen voor. Zowel de dagen als de nachten zijn erg warm, de temperatuur kan oplopen tot boven de veertig graden. De regenval varieert in het binnenland en zuid-westen van minder dan 20 cm per jaar tot 60 cm in het noorden.

Het land kent geen uitgebreid wegennetwerk, maar dat is ook niet nodig aangezien er niet veel dorpen/steden zijn. Een groot deel van de wegen is onverhard en er loopt regelmatig vee en wild op de weg (ook olifanten!). U zult regelmatig over een veerooster komen, deze afscheidingen zijn om de verspreiding van eventuele ziektes als mond- en klauwzeer tegen te gaan. In de parken zijn de wegen vaak slecht en een 4×4 voertuig is dan ook sterk aan te raden. Zorg er ook voor dat u altijd voldoende water, eten en eventueel reserve benzine en olie bij u heeft. Indien u in Botswana in de Nationale Parken gaat kamperen, neem dan ook zelf voldoende hout mee voor verlichting, warmte en het bereiden van maaltijden. De campings in deze parken zijn meestal primitief en zonder electriciteit.

Botswana doet veel moeite om haar natuur en wilde dieren zoveel als mogelijk te beschermen tegen de invloed van mensen. Bij een aantal kampen in de nationale parken is hierdoor slechts een beperkt aantal voertuigen toegestaan. Ook de voertuigen van het kamp zelf, zoals safari-auto’s, worden hierbij meegeteld. Dit is de reden dat bij bijvoorbeeld de kampen van &Beyond Savute Under Canvas en Chobe Under Canvas het niet toestaan is dat gasten met eigen vervoer komen. Bij vele afgelegen kleine kampen kunt u slechts komen door middel van een transfer van het betreffende kamp.

Handige informatie:

  • Houdt u er rekening mee dat veel dingen in Botswana cash betaald moeten worden (entreegelden parken etc). Zorg er dus voor dat u voldoende kontant geld op zak heeft.
  • De munteenheid van Botswana is Pula, maar Amerikaanse dollars en Zuid-Afrikaanse Randen worden veelal ook geaccepteerd (soms zelfs Euro’s).
Toevoegen aan reisplan