Namibië

Tussen Zuid-Afrika en Angola ligt Namibië. Tevens grenst het land aan Botswana en Zambia. Het dunbevolkte land is ongeveer 20 keer zo groot als Nederland, maar er wonen maar ca. 2,3 miljoen mensen! Zoekt u rust, dan bent u hier zeker op de juiste plek!

Namibië bestaat voornamelijk uit woestijn en semi woestijngebieden. In het noorden vindt u tropisch moerasgebied. De Namib woestijn bekend van de rode duinen ligt aan het kustgebied. Een langgerekt plateau loopt van noord naar zuid afgewisseld met pieken van boven de tweeduizend meter. De hoogste toppen van Namibië bevinden zich in het centrum van het plateau, met als uitschieters de Auasberge (2484 meter) en de Brandberg (2610 meter). In het oosten vindt u een vanaf het plateau geleidelijk aflopend woestijngebied een uitloper van de Kalahariwoestijn.

Behalve langs de lange Atlantische kustlijn in het westen is er niet veel water te vinden in Namibië. De meeste rivieren die richting de oceaan stromen, vallen een gedeelte van het jaar droog en bereiken soms de zee niet. Belangrijke rivieren die wel het hele jaar stromen zijn de Kunene, langs de Angolese grens, en de Oranjerivier die de grens vormt met Zuid-Afrika. Een zijrivier van de Oranjerivier, de Nossob, is de belangrijkste van het land.

Namibië heeft voornamelijk een woestijnklimaat. Het hele land is erg droog. In de zuidelijke kuststreken valt niet meer dan 150 millimeter regen per jaar. Tussen januari en april valt de meeste regen. Omdat Namibië op het zuidelijk halfrond ligt, is december de heetste maand. Gemiddeld wordt het dan dertig graden in het land, met uitschieters naar 45 graden in de Kalahari- en de Namibwoestijn. In sommige periodes kan het in de woestijn ook vriezen. Aan de kust is het veelal wat koeler waardoor b.v. Swakopmund een geliefde strandbestemming is in december.

In de zuidelijke steppen, savannen en halfwoestijnen leven veel dieren. Giraffen, spiesbokken, olifanten, leeuwen, zebra’s en jachtluipaarden kunt u hier ondermeer aantreffen. Er zijn een groot aantal wildparken in Namibië. Het bekendste wildpark Etosha bevindt zich in het noorden.

De belangrijkst bezienswaardigheden in Namibië zijn de hoofdstad Windhoek, het Etosha National park in het noorden, de Fish River Canyon in het zuiden van het land en de Sossusvlei nabij het plaatsje Sesriem.

Handige informatie:

  • De muntsoort in Namibië is de Namibische Dollar (N$) welke dezelfde waarde heeft als de Zuid-Afrikaanse Rand. Credit cards worden algemeen geaccepteerd en u komt in grotere plaatsen ATM geldautomaten tegen. Betalen met pinpas (debit card) is ook mogelijk bij de meeste grote supermarkten en restaurants. U kunt in Namibie wel betalen met Randen maar in Zuid-Afrika niet met de Namibische dollar!
  • In Namibië wordt Engels, Duits, Afrikaans gesproken maar ook verschillende inheemse talen zijn ook nog te horen in het dagelijks leven.
  • Om vanuit Zuid-Afrika Namibië met een auto te bezoeken moeten voor vertrek grensoverschrijdingsdocumenten voor de auto worden aangevraagd. Sommige auto- en camperverhuurders stellen daarbij strikte beperkingen aan de wegen welke u mag berijden met uw voertuig, dit geldt met name voor niet-4×4 auto’s en campers. Informeer bij onze travel consultants naar de 4×4 auto’s of campers welke geschikt zijn voor uw reisroute!
  • Let op: Vanaf nu mag u geen plastic tassen meer meenemen naar de nationale parken. Alle tassen worden bij de gate ingenomen.
Toevoegen aan reisplan