Swakopmund

Al is deze plaats gelegen aan de westkust van Namibië grenzend aan de Namib-woestijn, het voelt alsof u zich in Duitsland bevindt. De invloed van de Duitse kolonisten die Swakopmund in 1892 hebben gesticht, zijn nog duidelijk merkbaar in architectuur en taal. De naam verwijst naar de monding van de Swakoprivier die hier in de Atlantische Oceaan stroomt.

Opvallende gebouwen zijn onder andere de oude gevangenis ontworpen door Heinrich Bause in 1909, het Woermannhuis met haar opvallende toren daterend uit 1906 dat tegenwoordig dienst doet als bibliotheek en het in 1901 gebouwde stationsgebouw waar nu een luxe hotel gevestigd is. De woonhuizen die begin vorige eeuw gebouwd zijn, waren meestal pre-fabwoningen gemaakt in Duitsland die in onderdelen verscheept werden naar Swakopmund en daar opgebouwd werden. De Duitsers wilden een havenstad maken die kon concurreren met het nabij gelegen Walvis Bay dat in bezit was van de Britten. De ligging van Swakopmund was echter veel minder geschikt als havenplaats aangezien het geen natuurlijke baai heeft en er dus meestal een sterke oceaanstroming is. Wanneer u meer wilt weten over de geschiedenis van het gebied dan kunt u een bezoek brengen aan het Swakopmund Museum.

Swakopmund is voor de Namibiërs en ook voor vele Zuid-Afrikanen een geliefde bestemming voor de zomervakantie (december-januari) vanwege het klimaat. In het binnenland is het overal erg warm terwijl het door de Benguela-stroom, die water vanaf de Zuidpool aanvoert, in Swakopmund aangenaam is. Door deze koude stroom blijft het water van de Atlantische Oceaan voor de kust wel koud en niet iedereen zal een duik in het water nemen tijdens een stranddag. De pier wordt veel gebruikt door vissers en ’s avonds om de zon in de oceaan te zien zakken.

Aangezien Swakopmund omgeven is door de Namib-woestijn, bieden veel lokale touroperators dagtrips aan naar dit omliggende gebied. U kunt bijvoorbeeld een rit op een kameel maken, quadbiken of sandboarden op de enorme zandduinen. Ook zijn er mogelijkheden voor rondvluchten, parachute springen, boottrips en paardrijden.

Hotels, guesthouses en campings zijn er volop en ook bars en restaurants zijn er in vele soorten en maten. Op de boulevard kunt u lekker slenteren langs de palmbomen, staren over het water, souvenirs kopen en iets eten of drinken voor een heerlijk vakantiegevoel.

Toevoegen aan reisplan