Etosha National Park

Met een oppervlakte van meer dan 22.000 vierkante kilometer is dit Nationale Park in het noorden van Namibië één van de grootste en bekendste in Zuidelijk Afrika. In het park leven zo’n 114 verschillende diersoorten, 340 vogelsoorten, 110 verschillende reptielen, 16 amfibiën en slechts 1 vissoort. Onder deze dieren zijn olifanten, witte- en zwarte neushoorns, leeuwen, zebra’s, giraffes, wilde beesten, luipaarden, cheetahs, impala’s, koedoe’s, jakhalsen, elanden en nog vele andere prachtige beesten. Het park is uitermate geschikt om meerdere dagen op safari te gaan of het nu met eigen auto of met een ranger is.

Etosha betekent ‘grote witte plek’ en dit verwijst naar de zoutpan die zo’n 25% van het park in beslag neemt. Ooit mondde de rivier de Kunune op deze plek uit, maar duizenden jaren geleden veranderde de stroom van de rivier en het meer droogde langzaam op. Alleen bij hevige regenval komt er weer wat water op de met zout en stoffige klei bedekte bodem van het voormalige meer te staan. Zodra er een laagje water is, beginnen er blauw-groene algen te groeien waar grote groepen flamingo’s op af komen die er grote broedkolonies vormen.

Etosha bestaat voor het grootste gedeelte uit savanne met verschillende grassoorten, bomen en struiken, de Mopane-boom is de overheersende vegetatie in het park. Een meer opvallende boom is de Afrikaanse Moringa met zijn grillige takken die normaal gesproken op meer heuvelachtig terrein groeit. Op 30 kilometer ten westen van Okaukuejo wordt een bos van Moringa’s beschermd met een omheining aangezien al vele mooie en unieke bomen gesneuveld zijn door toedoen van de olifanten. De bijnaam voor de Mopanes is ‘ghost tree’ en wanneer u hem ziet begrijpt u meteen waarom.

Er zijn verschillende kampen in het park, de bekendste zijn: Namutoni, Halali en Okaukuejo. Deze kampen kunt u aan doen voor een tussenstop wanneer u met eigen auto door het park rijdt en u kunt er overnachten op de camping of in (meestal vrij basic) accommodatie. De kampen hebben een restaurant, winkel, zwembad en een garage voor simpele autoreparaties en brandstof. Het mooiste aan de kampen zijn echter de waterpoelen die ’s avonds worden verlicht zodat de gasten die overnachten in het kamp ook ’s avonds laat de dieren die komen drinken kunnen zien. Neushoorns en olifanten worden veel gezien bij de waterpoel van het Okaukuejo-kamp en Halali heeft de reputatie dat er regelmatig een luipaard komt drinken. Namutoni krijgt over het algemeen wat minder nachtelijke bezoekers omdat er andere waterplaatsen nabij gelegen zijn. De gebouwen bij het Namutoni-kamp stammen nog uit de tijd van de Duitse kolonisten.

In 2008 werd Onkoshi Camp geopend, een nieuwe lodge in Etosha wat milieuvriendelijke luxe accommodatie biedt. In het westelijke deel van Etosha (dat lange tijd niet toegankelijk voor bezoekers was), is een andere nieuwe accommodatie Dolomite Camp en een campsite Olifantsrus geopend, beide kampen zijn enkel toegankelijk voor haar gasten.

Buiten Etosha is ook een grote verscheidenheid aan accommodatie in verschillende prijsklasses, de meeste accommodaties bieden game drives in Etosha en eventueel ook in hun eigen game reserves aan. Etosha zelf biedt ook mogelijkheden voor game drives met ervaren gidsen, wie in het park verblijft kan o.a. een vroege ochtend of avond game drive maken. De gidsen hebben een grote kennis van de flora en fauna en weten vaak goed waar de dieren te vinden zijn.

De paden in Etosha zijn goed begaanbaar met een gewone auto, er is een (gravel-) wegennetwerk dat naar de kampen en de verschillende waterplaatsen voert. Ondanks de goede staat van de wegen zorgen scherpe stenen nog wel eens voor een lekke band. Houd er rekening mee dat de hekken van het park open gaan bij zonsopgang en sluiten bij zonsondergang. De ingang aan de westkant van het park (Galton’s Gate) mag enkel gebruikt worden voor gasten van het Dolomite Camp. Waterplaatsen zijn over het algemeen goede plekken om wild te spotten, maar houdt er rekening mee dat niet alle waterplaatsen in het park het hele jaar door water bevatten. Etosha kan het gehele jaar door bezocht worden voor safari’s, maar de maanden mei t/m september zijn het beste en de temperaturen zijn aangenamer, overdag 18-25 graden, ’s nachts richting het vriespunt. De warmste en natste maanden zijn januari t/m maart.

Toevoegen aan reisplan