Caprivi Strip

De Caprivi strip is een vreemde strook land tussen het noorden van Botswana en het zuiden van Angola en Zambia in. De strook behoort aan Namibië en is vernoemd naar de Duitser Leo van Caprivi die dit stuk grond in 1890 verruilde voor Zanzibar. Van Caprivi wilde dit stuk land persé aan Namibië toevoegen vanwege de rivieren de Zambezi, Kwando, Linyati en Chobe die er stromen. Niet alleen omdat de rest van Namibië erg droog is en het water dus zeer welkom was, maar ook omdat de Duitsers hun kolonie wilden uitbreiden naar het oosten over de gehele breedte van het Afrikaanse continent. Vanaf augustus 2013 is de Caprivi Strip officieel omgedoopt tot Zambezi Region vanwege de gevoelige geschiedenis tussen Namibië en de Duitse kolonisten.

Katima Mulilo is de grootste plaats in deze ongeveer 450 kilometer lange strook land en is een goede basis voor uitstapjes naar bezienswaardigheden in de buurlanden zoals de Victoria Watervallen op de grens van Zambia en Zimbabwe of de Okavango Delta en het wildrijke Chobe National Park in Botswana. Ondanks dat Katima een toeristische plaats is, is het rustiger dan andere plaatsen nabij deze bezienswaardigheden.

De Caprivi regio is belangrijk voor de migratie van het grotere wild in dit deel van Afrika, met name olifanten trekken over deze strook land wanneer ze tussen Botswana, Angola en Zambia bewegen. Er zijn een aantal wildparken (niet afgebakend met hekken dus het wild kan vrij bewegen in de regio), waarvan Bwabwata National Park de bekendste is. Bwabwata (of Caprivi Game Park) heeft een oppervlakte van 6274 vierkante kilometer en behalve olifanten leven er buffels, leeuwen, luipaarden, cheetahs, hyena’s, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, blauw wildebeesten en veel verschillende soorten antilopes en bokken (o.a. sabel-antilope, sitatunga en tsessebe). Vogelaars komen ook goed aan hun trekken in de Caprivi Strip, het westen van Bwabwata wordt zelf een vogelgebied van internationaal belang genoemd. Andere wildparken in dit gebied zijn Mudumu National Park waar twee lodges gesitueerd zijn en Mamili National Park dat sinds 2012 omgedoopt is tot Nkasa Lupala National Park. Mamili is natter dan de andere parken omdat het in de Linyati Swamps (moerasgebied) ligt, ondanks dat het een klein park is van slechts 350 vierkante kilometer, wordt het tot de mooiste reservaten van Namibië gerekend.

Bijzonder is dat er kleine dorpjes in de wildparken zijn waar mensen van onder andere de Khwe San-stam wonen. De regering van Namibië werkt samen met de bewoners aan de in stand houding van de parken en het wild. In Bwabwata verdient de lokale bevolking geld met het runnen van drie campings (Nllgoabaca, Nambwa en Bum Hill) en een kleine lodge.

Een aantal doorgaande wegen in de Caprivi Strip lopen door Bwabwata en Mudumu en u moet dus goed uw ogen open houden in de hoop wat wild te spotten. Wanneer u de kleinere paden wilt nemen die u dieper de parken invoeren dan heeft u een ‘permit’ nodig. Er zijn lokale tour-operators die game-drives, bushwalks en boottrips aanbieden of u kunt zelf de parken verkennen. Houdt er rekening mee dat niet alle paden goed begaanbaar zijn, vooral wanneer het flink geregend heeft is het aan te raden om in konvooi te rijden en is een 4×4 noodzakelijk (de meeste regen valt in januari/februari). Zowel voor een toegangsbewijs om zelf de parken in te gaan, voor het boeken van een game-drive of het reserveren van accommodaties binnen de parken, kunt u terecht in Katima Mulilo (lokale touroperators en Ministry of Environment and Tourism). Naast de lodges binnen de parken zijn er ook accommodaties buiten de parken. De fauna in de verschillende parken is min of meer hetzelfde aangezien de dieren vrij kunnen migreren in het gebied.

Toevoegen aan reisplan