Namib Naukluft National Park

Het Namib-Naukluft National Park in Namibië omvat een groot deel van de Namibwoestijn en het Naukluftgebergte en is met haar oppervlakte van bijna 50.000 vierkante kilometer het grootste wildpark van Afrika.

U vindt in dit Nationale Park de kenmerkende roodgekleurde zandduinen die met hoogtes tot meer dan 300 meter boven het woestijnoppervlakte de hoogste duinen ter wereld zijn. De hoogte wordt bereikt door de wind vanaf de Atlantische Oceaan. Deze wind zorgt tevens voor de watervoorziening in het gebied door in de ochtend mist over de woestijn te verspreiden. De hoeveelheid water die door deze mist de grond bereikt is op jaarbasis meer dan de hoeveelheid regen die er valt. In de maanden februari-april valt er zo’n 106 mm neerslag. Ondanks deze enorme droogte zijn er wel dieren die kunnen overleven in dit gebied zoals slangen, gemsbokken, jakhalsen, stokstaartjes, gekko’s en verschillende insecten.

De duinen danken hun bijzondere kleur aan de hoeveelheid ijzer die ze bevatten: hoe ouder de duin, hoe meer het ijzer geoxideerd is en hoe intenser de kleur van het zand wordt. Dichter naar de kust worden de duinen steeds lager en langs de kust vindt u lagunes en wadden waar veel vogels verblijven.

Het meest bekende gebied in het park is de Sossusvlei in het hart van de Namib welke een belangrijke toeristische attractie in Namibië is en waar bijzondere foto’s te maken zijn. Deze door rode zandduinen omgeven vallei met een bodem van klei en zout wordt van water voorzien wanneer de Tsauchab-rivier overstroomd. Dit gebeurt zeer zelden, maar aangezien de bodem het water goed vast kan houden, kunnen er acaciabomen groeien. Erg bijzonder om midden in de woestijn groene bomen te zien groeien. Misschien nog wel meer bijzonder is de zogenaamde Dodevlei waar dode acaciabomen schitterend afsteken tegen de witte zoutbodem en de rode zandduinen. Toen de loop van de Tsauchab bij overstromingen veranderde, werd deze plek niet meer voorzien van water en daardoor zijn de bomen afgestorven. Deze plek is al in verschillende filmopnames gebruikt.

De Naukluftbergen liggen aan de oostzijde van het National Park en vormen het leefgebied van onder andere bergzebra’s en luipaarden en zijn voor hikers zeer geschikt. Van maart tot half oktober kunt u meerdaagse tochten ondernemen waarbij u in het gebied kampeert. Vanwege de oplopende temperaturen worden deze tochten in de zomermaanden niet georganiseerd. Voor iets minder actieve vakantiegangers zijn er ook dagtochten zoals de 10 kilometer lange Olive Trail en de 17 kilometer lange Waterkloof Trail. U kunt als uitgangspunt de Naukluft Campsite nemen ten zuid-oosten van Solitaire in het gebergte. Geniet van prachtige zonsopkomsten en ondergangen en relax in de kristalheldere bergpoelen.

De bekendste duin in het gebied is waarschijnlijk Dune 45, zo genoemd omdat hij op 45 kilometer vanaf Sesriem ligt op de weg naar Sossusvlei. Deze duin is zo’n 170 meter hoog, ligt dichtbij de weg en is niet vreselijk stijl waardoor hij geschikt is om te beklimmen om bijvoorbeeld de zonsopgang te bewonderen.

Om bij Sossusvlei, Deadvlei en de zogenaamde ‘Hiddenvlei‘ (minst bezochte van de drie) te komen moet u gebruik maken van de ingang tot het National Park bij Sesriem. Vanaf daar is het zo’n 60 kilometer naar de ‘4×2 parking’ bij Sossusvlei. Wanneer u niet over een 4×4 voertuig beschikt dan zult u de laatste kilometer te voet moeten afleggen vanaf de parkeerplaats of u maakt gebruik van de transfer-service. Houdt er rekening mee dat de toegangshekken pas bij zonsopkomst open gaan en dat u altijd voldoende water mee neemt vanwege de hoge temperaturen.

Toevoegen aan reisplan