Fish River Canyon

In het zuiden van Namibië ligt de immense Fish River Canyon, één van de top 3 canyons ter wereld. De kloof heeft een totale lengte van 160 km, een maximale breedte van 27 km en is tot 550 meter diep. Een indrukwekkend stuk natuurschoon dat zeker een bezoek verdient en waar u in alle rust kunt genieten van prachtige uitzichten.

De Visrivier is met een lengte van 650 kilometer de langste rivier van Namibië, hij ontspringt in de Naukluft Mountains en stroomt nabij het plaatsje Ai-Ais in de Oranjerivier. De Fish River Canyon begint officieel bij Seeheim en eindigt bij Ai-Ais, daar vindt u ook warm-waterbronnen. De meest bekende uitzichtpunten liggen nabij Hobas waar de rivier een aantal scherpe bochten maakt door de diepe kloof: Hell’s Bend. De hoeveelheid water in de visrivier is afhankelijk van het seizoen en de regenval, in de droge wintermaanden zijn er vaak slechts een paar poelen met water in de rivierbedding. De canyon is echter het gehele jaar door een indrukwekkende bezienswaardigheid.

De canyon is miljoenen jaren geleden ontstaan door erosie en bewegingen in de aardkorst. De canyon bestaat voor het grootste deel uit zwartkalksteen en zandsteen.

Het water van de Visrivier maakt dat het een aantrekkelijke verblijfplaats was voor de bosmannen die vroeger in dit gebied leefden. Opgravingen laten zien dat bosmannen van zowel de San als de Khoi stam zo’n 50.000 jaar gelden al rond de rivier verbleven.

In het gebied rond de visrivier leven vele verschillende soorten insecten, reptielen en vogels waaronder de Afrikaanse visarend, zwarte ooievaar, Egyptische gans, reuzereiger, witborst duiker en jakhalsvogel. Maar ook zoogdieren zoals bergzebra, koedoe, steenbok, bruine hyena, jakhals, luipaard, vleermuis-orenvos, gemsbok en de klipspringer die opvalt door zijn manier van voortbewegen op de steile rotsen.

De uitkijkpunten bij Hobas (Main Viewpoint en Hiker’s Viewpoint) zijn prima geschikt voor een dagtrip, bij Main Viewpoint kunt u een picknick of barbecue houden met uitzicht op de diepe afgronden. U mag enkel afdalen in de kloof met een ervaren gids, u kunt bijvoorbeeld de beroemde Fish River Canyon Hiking Trail van 86 kilometer in vier of vijf dagen afleggen wanneer de temperatuur het toelaat (het kan erg warm worden in de zomermaanden).

 

Toevoegen aan reisplan