Heeft u een vragen over het reserveren van uw reis via de Zuid-Afrika Specialist of heeft u vragen over andere reis gerelateerde zaken? Onderstaand vindt u antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet bij? Neem dan contact op met Zuid-Afrika Specialist. Wij zullen u zo goed mogelijk verder helpen! Wilt u meer weten over Zuid(elijk)-Afrika, lees dan onze uitgebreide reisgids.

 

Algemeen

Hanteert Zuid-Afrika Specialist kortingen?

In de media komt u regelmatig allerlei kortingen op reizen tegen. Last-minute korting, vroegboek korting, groepskorting en ga zo maar door.
Zuid-Afrika Specialist biedt u de laagst mogelijke prijs, de kortingen zijn al in onze gepubliceerde reizen doorberekend. Indien een reis op maat gemaakt wordt hanteren wij ook onze speciale inkoopprijzen.  Er zijn dus geen extra kortingen nodig om dit laagste prijsniveau te bereiken.
Klik ook hier voor meer informatie inzake kortingen.

Hoe veilig is Zuid-Afrika?

Het is te allen tijde verstandig om goed voorbereid op reis te gaan. Indien u uw gezond verstand gebruikt en enkele voorzorgsmaatregelen neemt, hoeft u zich geen zorgen te maken.
Klik ook hier voor meer informatie inzake veiligheid.

Het is een feit dat Zuid-Afrika een hoog misdaadcijfer heeft. Echter is dit ontstaan doordat in de townships veel misdaad voorkomt. In de "gewone" wijken en gebieden is het misdaadcijfer niet hoger dan in een ander land. De misdaad komt dus voornamelijk voor in de townships en achterstands wijken in de grote steden, waar deze townships vlakbij liggen. In de townships wonen vooral  mensen, die ondanks het feit dat er enorm veel verbeterd is na de afschaffing van de apartheid, nog steeds het grootste deel van de arme bevolking vormen.  Ook veel mensen uit de naburige landen zijn om economische redenen naar de townships bij de grote steden gevlucht.  Er is te weinig werk, te veel armoede, te veel drugs en drank misbruik, waardoor misdaad ontstaat.

In de grote steden moet u in bepaalde wijken altijd extra voorzichtig zijn, zoals overal ter wereld.  In de kleinere plaatsen met name zult u merken dat de Zuid-Afrikaners gastvrij  en vriendelijk zijn en zij zullen u hartelijk ontvangen.

Zorg bijvoorbeeld dat u voor het donker aankomt op uw bestemming. Het is vaak al behoorlijk overweldigend om in een geheel nieuw land te zijn met andere mensen, regels, cultuur en natuur. Indien u daar ook nog aan toevoegt in het donker te reizen terwijl u niet bekend bent in het gebied, dan zal dit vele mensen opvallen. Dit kan dan helaas ook de verkeerde mensen 'aantrekken'.

Neem geen lifters mee, draag geen overdaad aan dure sieraden of elektronica in het zicht, ga niet op eigen houtje de townships in maar doe dit alleen met een gids indien u dit echt wenst.

Wij wonen en werken met ons team in Zuid-Afrika en zien in ons dagelijks leven geen negatief verschil in misdaad en/of criminaliteit. Zuid-Afrika kent helaas nog veel armoede en armoede gaat vaak gepaard met misdaad. De ergste verhalen over verkrachtingen en bewapende overval en moord komen in het nieuws, De meeste misdaad is echter wat lokaal ook wel 'petty theft' genoemd wordt. Dit is onder andere het inbreken in een huis of auto en het stelen van een portemonnee of andere waardevolle spullen, om hun gezin te voeren of in slechtere gevallen, om drugs en/of alcohol te kopen.

Tot slot. Wij wonen hier al jaren en voelen ons hier niet minder veilig dan in Nederland. Ook daar hadden we te maken gehad met inbraak en moesten we onze deuren op slot doen s'nachts. Dat doen we hier dus ook. Natuurlijk gebruiken we ons gezonde verstand en dat raden wij iedere vakantieganger ook aan. Zoals dat geldt voor elk vakantieland.

Kortom:  Laat u niet afschrikken door verhalen, maar kom zelf ervaren hoeveel vriendelijke en gastvrije mensen hier wonen.

Bij de Zuid-Afrika Specialist werken ervaren Zuid-Afrika reizigers die u met plezier helpen en adviseren. Mocht er toch iets mis gaan tijdens uw reis, dan zijn wij te allen tijde bereikbaar op ons noodnummer en, omdat wij lokaal werken, kunnen wij zeer snel handelen.

Heb ik een visum nodig om te reizen in Zuid-Afrika?

Een visum is voor Nederlanders en Belgen gratis verkrijgbaar bij de grens en is geldig voor verblijf korter dan 90 dagen (toeristenvisum). U krijgt bij de douane op het vliegveld een stempel in uw paspoort, deze is ongeveer een halve pagina groot. Houdt u er rekening mee dat u hier voldoende ruimte voor heeft. Het paspoort dient ten minste over twee lege pagina's te beschikken en moet ten minste 30 dagen geldig zijn na terugkomst in eigen land. Verder moet u in bezit zijn van een vliegticket met een bevestigde terug- of doorvlucht.

Vanaf juni 2015 dienen kinderen onder de 18 jaar ook een geboortebewijs te kunnen tonen bij binnenkomst in Zuid-Afrika. Ook zijn er extra documenten nodig indien het kind niet samen met de biologische ouders reist (of 1 van de biologische ouders).

De eisen voor een visum kunnen wijzigen afhankelijk van uw afkomst en reishistorie. Vraag dit altijd goed na. Het beste kunt u hiervoor terecht bij de ambassade.

Voor meer informatie inzake grensoverschrijdingen en visa voor de buurlanden van Zuid-Afrika: klik hier.

Is er tijdsverschil?

Tijdens de Nederlanse zomertijd is er geen sprake van tijdsverschil. Tijdens de Nederlandse wintertijd is het in Zuid-Afrika één uur later.

Wanneer is het verstandig om een SANparks Wildcard aan te schaffen?

Indien u van plan bent om meerdere parken en/of reservaten te bezoeken kan het voordelig zijn een wildcard aan te schaffen. De ervaring heeft geleerd dat bij meer dan 6 bezoeken aan een park een wildcard interessant kan zijn. Wij gaan hierbij uit van twee personen. Bij meerdere personen kan het al eerder interessant zijn.

Voor internationale bezoekers is maar 1 kaart van toepassing (International All Parks Cluster). Houdt bij de entree van een park uw wildcard en paspoort bij de hand.

U kunt deze kaart online aanschaffen en krijgt een bewijs van betaling. Mocht de kaart niet op tijd bij u thuisbezorgd worden, dan is dit bewijsje van betaling voldoende

Excursies en activiteiten

Dien ik mijn excursies van te voren vast te leggen?

Indien u uw reis via ons boekt of geboekt heeft, verzorgen wij het bespreken van excursies, restaurants en golfbanen vermits dit 1 maand voor vertrek aangevraagd is. De geboekte onderdelen kunnen dan verwerkt worden in de reisbescheiden. Het beste kunt u echter gelijk nadat u de reis geboekt heeft zich voorbereiden om teleurstelling in een later stadium te voorkomen.

Wanneer u geen reis bij ons geboekt heeft kunnen wij niet kosteloos voor u bovenstaande zaken regelen en zullen wij administratie kosten moeten berekenen. De hoogte is afhankelijk van de te boeken onderdelen. Het is (meestal) niet meer mogelijk om binnen 1 maand voor vertrek excursies e.d. te reserveren.

Kan ik fietsen in Zuid-Afrika?

Nederlanders zijn in het algemeen dol op fietsen en dit wordt dan ook veelvuldig gedaan in Nederland. In Zuid-Afrika is fietsen vooral een sport: wielrennen en mountainbiken zijn populair. Gewone fietsen zijn minder gebruikelijk. Er zijn geen fietspaden en Zuid-Afrikanen zijn niet gewend aan fietsers in het verkeer.

Mocht u tijdens uw reis graag fietsen dan is dit uiteraard wel mogelijk. Zeker als u een echte natuurliefhebber bent is het huren van een mountainbike een leuk idee. Wij adviseren u dan zoveel mogelijk de autowegen te vermijden en deze te huren in kleine dorpen.

Geldzaken

Wat zijn de kosten ter plekke – drankjes/maaltijden/benzine?

Doordat de Zuid-Afrikaanse munteenheid, de Rand, een gunstige wisselkoers heeft ten opzichte van de Euro, kunt u verrassend veel met uw vakantiebudget doen.

De kosten hieronder zijn afhankelijk van de wisselkoers en kunnen hierdoor enigszins veranderen (onderstaande kosten zijn gebaseerd op prijzen in oktober 2017):

Eten en drinken:
Een gemiddelde lunch (globale indicatie) is circa € 5 tot € 10
Diner ligt rond de € 10 tot € 15 per persoon.
Een fles wijn in een gemiddeld restaurant: tussen de € 8 en € 15.
Een glas bier in een cafe (0,5 liter) kost ongeveer € 2,00 - 2,50.
Een cappuccino op het terras kost tussen de € 1,25 en € 1,75
Overige drankjes zoals frisdranken liggen gemiddeld tussen de € 0,75 en € 1,75

Overig:
Een liter benzine of diesel: circa € 1
De prijzen in de supermarkt zijn ook lager hoewel ze niet veel verschillen van de prijzen die u gewend bent in Nederland.

 

Hoeveel fooi geef je gemiddeld?

In Zuid-Afrika liggen de salarissen over het algemeen lager waardoor het gebruikelijk is om bedienend personeel een fooi te geven. Een fooi geven is uiteraard niet verplicht, maar als u tevreden bent met de service in een restaurant dan is 10% van het bedrag gebruikelijk / minimaal, tenzij de service erg slecht was. Bent u erg tevreden mag u natuurlijk altijd meer geven.

Op parkeerterreinen staan vaak parkeerwachters en bewakers. Ze vragen u vaak om op uw auto te passen, dit zijn eigenlijk parkeervrije plekken, u bent dus niet verplicht iets te geven. Vaak zijn ze erg behulpzaam met het inladen van uw boodschappen etc. Het geven van ongeveer R5 is dan normaal.

In Zuid-Afrika heeft u nog de luxe van een pompbediende. Zij zullen voor u tanken, oliepeil, water en bandenspanning controleren en de ruiten schoonmaken. Voor deze speciale service geeft u (wederom niet noodzakelijk) ongeveer R5-R10.

Indien u een prachtige game drive heeft gehad en een uitstekende ranger is het ook gebruikelijk hiervoor een fooi te geven. Dit kan uiteen lopen afhankelijk van hoeveel personen er op de excursie waren en hoe de ranger het gedaan heeft, zowel in het spotten van wild als het uitleg geven/vermaken. Tussen de R100 en R150 per game drive (voor zowel de tracker als ranger) wordt als normaal/ genereus gezien, afhankelijk van omstandigheden en de luxe van uw accommodatie/excursie.

Enkele andere dienstverleners die u wellicht een fooi zult geven zijn: taxichauffeurs, gidsen, hotelportiers, huishoudelijk personeel en reisleiders.

Vooral op toeristische locaties of bijvoorbeeld luchthavens kan het voorkomen dat men probeert een extra hoge fooi te krijgen door gebruik te maken van de onwetendheid van de reiziger of bijvoorbeeld door te zeggen dat ze geen wisselgeld hebben indien u een briefje van R50, R100 of R200 heeft. U hoeft hier niet mee in te stemmen. Wel kunnen we u aanraden om van te voren, wellicht zelfs al op de luchthaven in Nederland, te zorgen dat u een klein beetje Zuid-Afrikaanse randen heeft. Bij voorkeur wat muntjes en kleine briefjes. Zo kunt u geven wat u wenst zonder te moeten wisselen.

Is het mogelijk om te pinnen in Zuid-Afrika?

U kunt vrijwel overal pinnen. U ziet regelmatig geldautomaten (ATM) onderweg.

Pinnen kan bij een ATM automaat met uw Nederlandse bankpas. De kosten die hiervoor gerekend worden zijn nagenoeg bij elke bank gelijk.

De gebruikelijke creditcards zoals bijvoorbeeld Visa en Mastercard worden in de grotere steden vrijwel altijd geaccepteerd.

Banken in Nederland blokkeren bijna alle passen buiten Europa om te voorkomen dat skimmers rekeningen plunderen. Klanten die buiten Europa reizen moeten dit voortaan zelf via de website van de bank aangeven.

Net zoals in Nederland dient u bewust te zijn van eventuele skimmers. We raden u daarom aan nooit alleen geld op te nemen bij de ATM automaat en dit enkel overdag te doen wanneer de banken open zijn. Overdag staat er bij de meeste banken beveiliging.

Kleding

Wat voor kleding kan ik het beste mee nemen naar Zuid-Afrika?

Zuid-Afrika is een zeer groot land en heeft derhalve ook diverse weersomstandigheden in de verschillende delen van het land.. Wij raden u aan om "laagjes" kleding mee te nemen. Overdag kan het erg mooi en warm zijn, maar in de avonden kan het flink afkoelen. Een warm jack of vest is daarom aan te bevelen. In de wintermaanden kan het in sommige delen van het land koud zijn en/of regenen.

Indien u op safari gaat is een comfortabele (lange) broek en stevige schoenen aan te raden. In het algemeen wordt door iedereen informele kleding gedragen. Verblijft u in luxere accommodaties of gaat u dineren in een luxe restaurant, dan wordt verzorgde nette kleding op prijs gesteld. Alleen in zeer exclusieve gevallen, zoals b.v. als u met de luxe Rovosrail reist wordt avondkleding gedragen.

Veel hangt af van het type vakantie wat u gaat houden en in welke periode van het jaar u reist. Voor een camper vakantie zult u andere kleding nodig hebben dan voor een luxe treinreis.

Enkele suggesties wat betreft kleding zijn in alle gevallen: goede wandelschoenen, windjack, zonnebril, hoed of pet, warme trui of vest, slippers, (katoenen) kleding, lange broek (voor in de avonden), korte broek, t-shirts en zwemkleding.

Kijk voor u op reis gaat ook naar de weersverwachtingen in het gebied waar u gaat reizen.

Klimaat

Klimaat

Medisch

Hoe zijn de medische voorzieningen in Zuid-Afrika?

Over het algemeen zijn de Zuid-Afrikaanse medische voorzieningen van hoge kwaliteit, met name in de stedelijke gebieden waar u diverse grote overheidsziekenhuizen en privéklinieken aantreft.

Toeristen wordt aangeraden een uitgebreide ziektekostenverzekering af te sluiten zodat men gebruik kan maken van privéziekenhuizen, waarvan er zo'n 80 zijn. Deze medische centra hanteren hoge normen en bieden specialistische behandelingen aan, maar zijn vaak veel duurder.

Zuid-Afrikaanse apothekers mogen zonder recept geen medicijnen verstrekken. Toeristen die doorlopend medicatie gebruiken en tijdens hun verblijf in Zuid-Afrika vermoedelijke nieuwe medicijnen nodig hebben, dienen een recept te overhandigen.

Verblijf

Kunnen we ook alleen campings boeken bij jullie?

Een offerte op maat voor de campings werken we pas uit nadat de camper via ons geboekt is. We controleren dan beschikbaarheid voor uw specifieke reisdata en vragen prijzen op.

Wilt u om welke reden dan ook nog geen camper bij ons boeken maar wel een route met campings dan vragen wij voor het samenstellen, advies en de organisatie kosten hiervan een vooruitbetaling van €100. De €100 krijgt u terug als u uw camper daarna voor de betreffende reis bij ons boekt.

Met een huurauto en verblijf in accommodaties of toch met een (4×4) camper en verblijven op campings?

In bijna alle gevallen is de prijs van een (4x4) camper reis vrijwel gelijk aan een vakantie met een standaard type huurauto en overnachtingen in drie sterren accommodaties op basis van logies/ontbijt. Indien u een grotere auto wenst of nodig heeft danwel in luxere accommodaties wenst te overnachten, zal de autoreis uiteraard duurder worden.

(4x4)camper & campings:
De prijzen van een luxe camper of 4x4 camper hangen af van het aantal dagen, het seizoen, de koers en de ophaal/terugbreng lokatie. Camperhuur wordt overigens per dag berekend.
De kosten voor campings in Zuid-Afrika liggen zo rond de € 10-€ 15 per persoon per nacht.
In de omliggende landen (en in de nationale parken) zijn de kosten veelal hoger.

Huurauto & accommodaties:
Een categorie C huurauto (middelmaat) komt op ongeveer € 30 per dag (ook weer afhankelijk van het seizoen, het aantal dagen en de geldende koers). Autohuur wordt per 24 uur berekend.
Een drie sterren accommodatie komt op ca. € 25 tot € 35 per persoon per nacht. Dit is uiteraard afhankelijk van de geldende koers.Voor 4 sterren accommodaties kunt u rekenen op ca. €50 - 80 gemiddeld per persoon per nacht inclusief ontbijt. 5 Sterren accommodaties beginnen bij € 75 per persoon per nacht gemiddeld. Safari lodges (inclusief maaltijden en safari’s) boeken we tussen €150 en €600 per per persoon per nacht.

 

Vervoer

Wat voor type auto heb ik nodig?

Zuid-Afrika is een vierwielaandrijving (4x4) auto land. De Zuid-Afrikanen rijden er graag zelf in maar ook voor u voegt het rijplezier toe. Met een 4 x 4 huurauto rijdt u door de prachtige wildparken, maakt u stoere tochten over dirt roads, rijdt u langs prachtige bergpassen en onbekommerd door het drukkere stadsverkeer. Een 4x4 kan daarom veel rijplezier en extra comfort bieden.

Een 4 x 4 auto is ook uitermate geschikt indien u ook andere landen in Zuidelijk Afrika wilt bezoeken.

Er zijn ook auto's die er uit zien als een 4 x 4. Deze auto's hebben een hoge bodemvrijheid, maar zijn maar met twee wielen aangedreven. Voor modderige slipperige en steile wegen zijn deze auto's niet geschikt. Deze auto's zijn goedkoper dan de 4 x 4 en u vindt ze onder personen auto's. Dit is een goede optie indien u iets meer comfort wil dan een gewone Sedan maar niet van plan bent om op slechtere wegen te gaan rijden.

Voor de meeste routes en wegen in Zuid-Afrika is geen 4x4 vereist. Een normaal type auto is de goedkoopste optie en voor vele wegen prima geschikt. Op de slechtere wegen moet u echter rekening houden met langzaam en voorzichtig rijden alsmede de (kleine) kans dat u vast komt te zitten.

Geef ons uw route en reisplan door en we adviseren u met plezier over het type auto wat het beste bij uw reis past.

In Zuid-Afrika wordt links gereden. Voor de meeste mensen geen enkel probleem en ook naar onze ervaring went het erg snel. Mocht u dit echter spannend vinden, dan kunnen wij u aanraden een automaat te overwegen. U haalt dan in ieder geval de extra handelingen van het schakelen (met uw andere hand) weg.

Nota Bene: de pedalen en het schakelen werkt identiek: de koppeling zit links, de rem in het midden en het gaspedaal rechts. de 1e versnelling zit links vooraan, de 2e links achteraan, etc. Dit laatste betekent wel een andere beweging: u schakelt met uw linkerhand en in plaats van het naar u toe en naar voren trekken van de versnellingspook, duwt u hem van uw af en naar voren om de auto in de eerste versnelling te zetten.

Auto huren of transfers regelen

Indien u niet veel van plan bent om te rijden kan het aantrekkelijk zijn om in plaats van een huurauto, het transport te regelen d..m.v. transfers. U wordt dan steeds naar uw locatie gebracht door een chauffeur. Vraag ons gerust naar deze optie indien u twijfelt over het verschil in de kosten of niet zelf wenst te rijden. Mocht u bijvoorbeeld regelmatig meerdere nachten op 1 lokatie blijven en hier geen auto nodig hebben, dan kan het gebruik maken van transfers zelfs een voordeligere optie zijn. Een eigen auto geeft u uiteraard daarentegen meer vrijheid.

 

Wat is een all inclusive plus verzekering?

Uw auto is via de meeste leveranciers verzekerd op een all inclusive plus verzekering (inclusief glas-en bandenschade, onbeperkte kilometers, lage borg en geen eigen risico).

Wij zitten met ons kantoor in Zuid-Afrika en hebben direct contact met de leveranciers. Een tussenpersoon (broker) werkt niet direct met de leverancier. Wij hebben dagelijks goed contact met de lokale leveranciers hier ter plaatse in Zuid-Afrika. Hierdoor hebben wij ook zeer gunstige tarieven bedongen.

Wanneer u besluit een auto te boeken via een tussenpersoon heeft u geen verzekering direct via de leverancier, maar via de broker zelf en heeft u een zeer hoge borg, welke geblokkeerd wordt op uw creditcard (in sommige gevallen tot wel € 5000). In geval van schade zult u dit dus altijd lokaal - soms grote bedragen - moeten voldoen en bij thuiskomst terug moeten vorderen. Daarnaast is deze verzekering ook niet in alle gevallen volledig dekkend.

Wanneer u direct via ons boekt is dit niet geval.  Wanneer u schade oploopt tijdens uw vakantie wordt dit verholpen en betaald door de leverancier en hoeft u zich hier tijdens en na uw vakantie niet druk meer over te maken.

Met een huurauto en verblijf in accommodaties of toch met een (4×4) camper en verblijven op campings?

In bijna alle gevallen is de prijs van een (4x4) camper reis vrijwel gelijk aan een vakantie met een standaard type huurauto en overnachtingen in drie sterren accommodaties op basis van logies/ontbijt. Indien u een grotere auto wenst of nodig heeft danwel in luxere accommodaties wenst te overnachten, zal de autoreis uiteraard duurder worden.

(4x4)camper & campings:
De prijzen van een luxe camper of 4x4 camper hangen af van het aantal dagen, het seizoen, de koers en de ophaal/terugbreng lokatie. Camperhuur wordt overigens per dag berekend.
De kosten voor campings in Zuid-Afrika liggen zo rond de € 10-€ 15 per persoon per nacht.
In de omliggende landen (en in de nationale parken) zijn de kosten veelal hoger.

Huurauto & accommodaties:
Een categorie C huurauto (middelmaat) komt op ongeveer € 30 per dag (ook weer afhankelijk van het seizoen, het aantal dagen en de geldende koers). Autohuur wordt per 24 uur berekend.
Een drie sterren accommodatie komt op ca. € 25 tot € 35 per persoon per nacht. Dit is uiteraard afhankelijk van de geldende koers.Voor 4 sterren accommodaties kunt u rekenen op ca. €50 - 80 gemiddeld per persoon per nacht inclusief ontbijt. 5 Sterren accommodaties beginnen bij € 75 per persoon per nacht gemiddeld. Safari lodges (inclusief maaltijden en safari’s) boeken we tussen €150 en €600 per per persoon per nacht.

 

Is een GPS inbegrepen?

Een GPS dient u apart bij te huren. U kunt via ons in combinatie met uw auto-of camper huur een GPS en/of sateliet telefoon huren.

In enkele gevallen is een GPS al ingebouwd in het voertuig. Mocht dit het geval zijn dan staat dit aangegeven op onze website onder de informatie van de desbetreffende auto.

Bij de auto verhuurder kost een GPS circa R 100 per dag. Bij de camper verhuurder kost een GPS circa R 50 per dag.

Indien u al in bezit bent van een GPS kunt u ook kaarten van Zuid-Afrika bestellen via de website van uw GPS leverancier. Vooral bij langere reizen is dit vaak een voordeligere optie.

Liever een GPS in Nederland huren zodat u voor vertrek al even kunt oefenen en uw route nauwkeurig uitstippelen? Kijk dan eens op de website van Navigatie te Huur. Wanneer u een navigatiesysteem via deze website wilt boeken, geef dan bij uw boeking aan dat u via de Zuid-Afrika Specialist bij hen terecht bent gekomen. U betaalt slechts € 15 per week voor het huren van een GPS met de meest recente kaarten die er beschikbaar zijn (twee weken: € 25 , drie weken: € 35) - prijzen 2017

Dient een extra bestuurder aanwezig te zijn bij het ophalen van de huurauto en/of (4×4) camper?

In de meeste gevallen in het voldoende als alleen de eerste bestuurder (de naam van de persoon waarop de auto geboekt is) aanwezig is bij het ophalen van het voertuig. Deze persoon dient wel in het bezit te zijn van een kopie van het (internationaal) rijbewijs van de tweede (of eventueel meerdere) bestuurder(s).

Mocht u als extra bestuurder niet aanwezig kunnen zijn bij het ophalen van het voertuig raden wij u aan eerst contact met ons op te nemen. Wij kunnen dan de mogelijkheden voor u navragen.

Voorzieningen

Wat is een braai?

Een braai is het Zuid-Afrikaanse woord voor barbeque.

Braaien draait niet enkel om eten, meer om de hele beleving er omheen. Het wordt gezien als een sociale aangelegenheid. Ook kenmerkend is het zelf maken van de kolen. U maakt een vuurtje van hout en brandt het hout tot het kolen zijn geworden, daarna gaan de grote stukken vlees op de grill.

Bij de huur van een (4x4) camper ontvangt u normaliter een braai rooster. Deze kunt u gebruiken op de campings. Hier zijn vaak braai terreinen te vinden waar u het rooster kunt gebruiken.
Ook kunt u een braai rooster bij de meeste supermarkten aanschaffen voor ca € 10- € 15

Kan ik water drinken uit de kraan?

Het kraanwater in Zuid-Afrika is in principe overal drinkbaar, tenzij dit anders staat vermeld. Het zal wel een andere smaak hebben dan u gewend bent. Mocht u toch twijfelen dan kunt u bijna overal flessen mineraalwater kopen.

Oktober 2017 - Westkaap:

De Westkaap van Zuid-Afrika kampt met ernstige water tekorten. Er wordt van alles aan gedaan om dit op te lossen maar de aanhoudende droogte heeft grote invloed op de West kaap en mogelijk ook op uw reis.

Het waterniveau van de dammen is dusverre laag dat er in de Westkaap water restricties zijn ingezet. Deze zijn onlangs gewijzigd naar level 5. Dit betekent dat er per persoon in een huishouden nog maar 87 liter water per dag mag worden gebruikt.

Om dit in perspectief te zetten: een korte douche van 5 minuten gebruikt ongeveer 50 liter water. De wc doorspoelen kost ook 9-11 liter water. Nog een wasmachine laten draaien en u zit aan uw limiet voor de dag.

Andere regels die bij een level 5 water restrictie komen (tenzij men een borehole heeft):

  • jacuzzis en zwembaden mogen niet worden bijgevuld
  • het is niet toegestaan om uw tuin te besproeien
  • het is niet toegestaan uw auto te wassen

Hoewel er hard gewerkt wordt aan oplossingen kan dit nog meerdere jaren duren. Ook tijdens uw vakantie kan dit invloed hebben op uw reis. Het is in sommige gebieden bijvoorbeeld niet toegestaan om uw auto te wassen. Uw huurauto kan daarom dus mogelijk viezer aan u worden overhandigd dan u wellicht gewend bent. Sommige zwembaden en jacuzzi's zullen gesloten zijn, tuinen zullen niet zo mooi er bij staan als ze zouden kunnen, etc.

Een ieder wordt verzocht om mee te denken en werken in dit grote water terkort. Indien u in de West-Kaap reist, hou hier dan rekening mee en probeer waar mogelijk zoveel mogelijk water te besparen.

Wij hopen op uw begrip en medewerking met deze water restricties tijdens uw reis in Zuid-Afrika

Is er wifi aanwezig ?

In Zuid-Afrika zijn overal internet cafe's te vinden. Tevens kunt u in sommige restaurants gebruik maken van wifi. Hier dient u meestal een wachtwoord voor op te vragen.

Veel accommodaties bieden ook gebruik van internet aan. Dit is echter niet altijd kosteloos. Vraag bij de receptie naar de mogelijkheden.

Houdt u er aub wel rekening mee dat het internet over het algemeen veel langzamer is dan u gewend bent in Europa en dat niet overal wifi aanwezig is.