Zambia

De republiek Zambia wordt omringd door een groot aantal andere Afrikaanse landen: Congo, Tanzania, Malawi, Mozambique, Zimbabwe, Angola, Namibië en Botswana (slechts enkele tientallen meters). De naam Zambia is ontleend aan de Zambezi rivier die in het noordwesten van het land begint en de grens in het zuiden vormt. Het land is 752.000 km2 groot, wat overeenkomt met de oppervlakte van Frankrijk, België, Nederland en Zwitserland samen.

De gemiddelde hoogte ligt tussen 1060 en 1363 meter boven de zeespiegel en dit zorgt ervoor dat het klimaat veel aangenamer is dan in meeste andere tropische landen. Wanneer men kijkt naar het weer dan zijn er drie periodes te onderscheiden: koel en droog van mei t/m augustus, warm en droog van september t/m november en warm en nat van december t/m april. De maximum temperatuur ligt in de wintermaanden tussen 15 en 27 graden, in de ochtend en avond is het gemiddeld tussen 6 en 10 graden. In de zomer loopt de temperatuur overdag op van 27 tot 35 graden, onweersbuien komen regelmatig voor in de avond of overdag waarna de zon weer doorbreekt.

Zambia is voor veel mensen slechts bekend vanwege de Victoria Watervallen bij de plaats Livingstone. Hier zorgt de Zambezi rivier voor een adembenemend schouwspel van vallend water en opstijgende waterdamp. Naast deze zijn er nog 17 kleinere watervallen die u kunt ontdekken wanneer u reist door Zambia zoals de Ngonye Falls, Nyambwezi Falls waar u kunt kamperen, Kalambo Falls, Lumangwe Falls en de Kundalila Falls waar u heerlijk kunt zwemmen en kunt overnachten op de camping. Andere plekken waar water zorgt voor natuurlijke schoonheid zijn de meren in Zambia. Lake Kariba is het grootste en bekendste meer met een lengte van 200 kilometer en een breedte van 50 kilometer, uiteraard worden hier watersportmogelijkheden aangeboden.

Zambia kent een aantal nationale parken waar u wilde dieren en prachtige vogels kunt zien. Het South Luangwa Nationale Park wordt tot één van de beste wildreservaten in de wereld gerekend. In dit park kunt u zelf een safari maken of met een gids, dieren die u kunt tegen komen zijn onder andere: olifant, nijlpaard, buffel, giraf, zebra, leeuw en luipaard. Het Kafue National Park is het grootste met een oppervlakte van 256 vierkante kilometer langs de Kafue rivier. Hier leven leeuwen, cheeta’s, luipaarden, wilde honden en maar liefst 21 verschillende soorten antilopes. Lower Zambezi National Park is met name in trek omdat hier boot- en kanotochten gemaakt kunnen worden om wild te spotten (april – november). Langs de rivier kunt u olifanten, buffels, nijlpaarden, kudu’s, zebra’s, apen en antilopes zien, maar er leven ook leeuwen en luipaarden in dit park.

Een (toeristen)visum koopt u aan de grens met Amerikaanse Dollars of Kwacha. Wanneer u zelf een auto of camper gaat besturen in Zambia, heeft u een internationaal rijbewijs nodig. Wanneer u met een huurauto vanuit een ander land Zambia inrijdt dan heeft u tevens een Temporary Import Permit nodig en een bewijs dat u de auto (tijdelijk) mag gebruiken.

Handige informatie:

  • De munteenheid van Zambia is de Kwacha, maar de meeste grote hotels en restaurants accepteren ook creditcards en bij de meeste geldautomaten kunt u met een visa – kaart geld opnemen.
  • De officiële taal is Engels, maar daarnaast zijn nog 7 talen die een officiële status hebben gekregen (van de 70 talen/dialecten die gesproken worden)!
  • Om Zambia met een auto te bezoeken moeten voor vertrek grensoverschrijdingsdocumenten voor de auto worden aangevraagd. Sommige auto- en camperverhuurders stellen daarbij strikte beperkingen aan het te bezoeken gebied in Zambia. Informeer bij onze travel consultants naar de 4×4 auto’s of campers welke geschikt zijn voor uw reisroute!
Toevoegen aan reisplan