Mozambique

Weinig massatoerisme, authtentieke Afrikaanse sfeer, ongerepte schoonheid, relaxte bevolking en tropische stranden aan de Indische oceaan zijn maar enkele van de vele reden om Mozambique te bezoeken.

Mozambique ligt in het zuidoosten van het Afrikaanse continent en grenst aan Zuid-Afrika en Swaziland in het zuiden, Zimbabwe, Zambia en Malawi in het westen en Tanzania in het uiterste noorden. Mozambique heeft een lange kuststrook in het oosten.

Herinneringen aan het koloniale verleden vindt u in de hoofdstad Maputo en de kustplaats Inhambane. Bent u op zoek naar rust, zon, watersport, prachtige koraalriffen en ongerepte stranden dan kunt u kiezen uit diverse locaties aan de 2500 km lange kustlijn. Mozambique is ook erg geliefd als duikbestemming. Walvishaaien, mantaroggen en de zeldzame dugong (zeekoe) zwemmen in groten getale voor de kust.

Een combinatie vakantie Zuid-Afrika en Mozambique is heel goed mogelijk. Vanuit het Kruger National Park in Zuid-Afrika kunt u via de grensovergang Giriyondo oversteken naar het Limpopo National Park, het bekendste wildpark in Mozambique. Zo kunt u een safari eenvoudig combineren met een aantal dagen aan het strand. Ook de wildparken Gorongosa en Niassa lenen zich uitstekend voor een combinatie van safari en strand.

De oude koloniale stad Inhambane is zeker een bezoek waard. De Portugezen hadden hier vanaf 1534 een permanente handelspost. Dit maakt Inhambane een van de oudste steden van zuidelijk Afrika. Het kustplaatsje Tofo ligt niet ver van Inhambane en is tevens een bekende verblijfplaats voor duikliefhebbers. Voor de kust van Maputo ligt het Inhaca Island. Zoals op het merendeel van de eilanden in Mozambique, vindt u ook hier bontgekleurde koraalriffen en prachtige stranden. Aan de zuidkust bevinden zich ook de fraaie kustplaatsen Bilene en Xai-Xai.

Sinds de Portugezen zich vele honderden jaren geleden in Mozambique vestigden, heeft het land roerige tijden gekend. Tijdens de oorlogsjaren bleef de kuststrook echter grotendeels gespaard. Dit geldt zeker voor de eilanden in de Bazaruto Archipel waar geen strijd werd gevoerd. Het stadje Vilanculos ligt ten noorden van Inhambane en is de toegangspoort naar de Bazaruto Archipel. Het is mogelijk om per vliegtuig of boot een bezoek te brengen aan de paradijselijke eilanden van de Bazaruto Archipel. Deze archipel bestaat uit de drie hoofdeilanden Magaruque, Benguerra en Bazaruto. De eilanden zijn allemaal tot nationaal park uitgeroepen en zijn werkelijk idyllisch. De eilandengroep is in zijn geheel een nationaal park vanwege het rijke vogelleven, maar vooral vanwege de koraalriffen en de vele kleurige zeedieren.

Handige informatie:

  • De munteenheid in Mozambique is Metical (meervoud: Meticais) en de US Dollar wordt bij grotere hotels of restaurants ook geaccepteerd.
  • Om vanuit Zuid-Afrika Mozambique te bereizen met een auto moet voor vertrek de grensoverschrijdingsdocumenten voor de auto worden aangevraagd. Sommige auto- en camperverhuurders stellen daarbij strikte beperkingen aan het te bezoeken gebied in Mozambique. Informeer bij onze travel consultants naar de 4×4 auto’s of campers welke geschikt zijn voor uw reisroute!
  • Wanneer u graag wilt duiken tijdens uw vakantie in Mozambique is het niet nodig om zelf een uw duikuitrusting mee te nemen. In plaatsen als Tofo, Inhambane en Vilanculos zijn duikscholen waar u duikuitrusting kunt huren.
  • Steeds meer wegen in Mozambique worden verhard en zijn van prima kwaliteit maar u zult tijdens uw reis nog steeds wegen tegenkomen waarbij de 4×4 modus van uw auto of 4×4 camper uitstekend te pas komt. Zorg dus dat u per dag niet te lange afstanden plant zododat u altijd voor het donker bij de volgende bestemming aankomt.
Toevoegen aan reisplan