Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika tussen Zuid-Afrika en Zambia. Zimbabwe is in het geheel ingesloten door land en grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Zimbabwe is 390.580 vierkante kilometer. Zimbabwe is daarmee ongeveer 9,4 keer zo groot als Nederland.

Het land wordt beheerst door een plateau met een bergrug die de centrale ruggengraat vormt. Deze bergrug vormt de scheiding tussen twee stroomgebieden, met een waterafvoer naar het noordwesten in de Zambezi en naar het zuidoosten in de rivieren Limpopo en Save (Sabi). Het noordelijke gedeelte van de bergrug is de Mvurwi-bergketen met toppen als Mount Mvurwi (1748 meter) en Mount Chikonyora (1731 meter). De Mashava-heuvels vormen het centrale gedeelte en de Matopo het zuidelijke gedeelte van de bergrug.

Het klimaat van Zimbabwe is (sub)tropisch. Zimbabwe is droger en koeler dan je in de tropen zou verwachten. Dit komt door de hoogte van het land maar ook doordat het land niet aan een zee of oceaan ligt. In de winter (mei tot augustus) kan de temperatuur ’s nachts dalen tot onder het vriespunt en er is weinig of geen regenval. De zomer duurt van november tot april en is tevens het regenseizoen.

Dichte wouden zijn er weinig in Zimbabwe, alleen langs de grens met Mozambique kunt u nog wat regenwouden aantreffen. Het ‘Lowfield’, dat heter en droger is, heeft een grassteppevegetatie met soms semi-woestijnachtige landstreken.

In geheel Zimbabwe treft men in de wildparken nog leeuwen, giraffes, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden aan. In het Hwange National Park leven de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo, leven nog de zeldzame witte neushoorns, oribies en nyala’s.

Victoria Watervallen

In het noorden van Zimbabwe liggen de Victoria Watervallen, één van de zeven wereldwonderen. Over een lengte van meer dan 1,7 kilometer stort het water van de Zambezi rivier zich hier in een nauwe kloof. Door de nevelwolken en het oorverdovende lawaai dat daardoor ontstaat, worden de watervallen lokaal ook wel ‘Mosi-oa-Tunya’ genoemd’, ofwel ‘Rook die dondert’. De watervallen liggen op de grens met Zambia. Het is mogelijk om de watervallen vanuit het stadje Victoria Falls in Zimbabwe of vanuit Livingstone in Zambia te bezoeken. Vanuit beide stadjes worden veel activiteiten georganiseerd waaronder raften op de spectaculaire stroomversnellingen van de machtige Zambezi rivier of een vlucht per ultralight vliegtuigje over de watervallen.

Belangrijk:

Houdt u er rekening mee dat in Zimbabwe veel zaken kontant (cash) betaald moeten worden (entreegelden, visa etc). Vanaf 24 juni 2019 heeft de regering van Zimbabwe besloten dat slechts de Zimbabwe Dollar (ZWL) gebruikt kan worden om aankopen te doen in Zimbabwe. Voorheen werden overal Amerikaanse Dollars en vaak ook Zuid-Afrikaanse Randen en de Botswana Pula geaccepteerd. Echter vanaf 24 juni 2019 mogen winkels etc slechts prijzen in (de nieuwe) Zimbabwe Dollar weergeven. Vaak kunt u hier echter wel met uw Visa of MasterCard betalen. Ook bij benzinestations staat de prijs in ZimDollar aangegeven en kunt u alleeen met deze valuta of een lokale betaalpas betalen. Dit kan, met name buiten Victoria Falls, voor problemen zorgen aangezien de banken in Zimbabwe slechts een kleine hoeveelheid ZimDollar per dag per persoon uitkeren. Wellicht kunt u ter plaatse een regeling treffen met de manager van het tankstation om toch met uw Visa of MasterCard te betalen, maar er is geen garantie.

Onze ervaring is tot dusver dat bij de meeste lodges en restaurants in Victoria Falls nog altijd met US$ gewerkt wordt, zorg er dus voor dat u deze meeneemt vanuit Nederland of wisselt bij één van de buurlanden. In Victoria Falls kunt u vaak ook uw Nederlandse betaalpas of creditcard gebruiken (Visa of Mastercard). Bij twijfel kunt u dit altijd vooraf even vragen.

Visa’s bij de grensposten en entreegelden voor nationale parken moeten ook nog altijd (meestal kontant) in US$ betaald worden.

Het is momenteel nog een erg onduidelijke situatie wat deze nieuwe geldeenheid betreft. Heeft u specifieke vragen over bovenstaande, neem dan contact met ons op.

Toevoegen aan reisplan