Zimbabwe

Zimbabwe ligt in zuidelijk Afrika tussen Zuid-Afrika en Zambia. Zimbabwe is in het geheel ingesloten door land en grenst aan Botswana, Mozambique, Zambia en Zuid-Afrika. De oppervlakte van Zimbabwe is 390.580 vierkante kilometer. Zimbabwe is daarmee ongeveer 9,4 keer zo groot als Nederland.

Het land wordt beheerst door een plateau met een bergrug die de centrale ruggengraat vormt. Deze bergrug vormt de scheiding tussen twee stroomgebieden, met een waterafvoer naar het noordwesten in de Zambezi en naar het zuidoosten in de rivieren Limpopo en Save (Sabi). Het noordelijke gedeelte van de bergrug is de Mvurwi-bergketen met toppen als Mount Mvurwi (1748 meter) en Mount Chikonyora (1731 meter). De Mashava-heuvels vormen het centrale gedeelte en de Matopo het zuidelijke gedeelte van de bergrug.

Het klimaat van Zimbabwe is (sub)tropisch. Zimbabwe is droger en koeler dan je in de tropen zou verwachten. Dit komt door de hoogte van het land maar ook doordat het land niet aan een zee of oceaan ligt. In de winter (mei tot augustus) kan de temperatuur ’s nachts dalen tot onder het vriespunt en er is weinig of geen regenval. De zomer duurt van november tot april en is tevens het regenseizoen.

Dichte wouden zijn er weinig in Zimbabwe, alleen langs de grens met Mozambique kunt u nog wat regenwouden aantreffen. Het ‘Lowfield’, dat heter en droger is, heeft een grassteppevegetatie met soms semi-woestijnachtige landstreken.

In geheel Zimbabwe treft men in de wildparken nog leeuwen, giraffes, elanden, waterbokken, zebra’s en ander wild in redelijke hoeveelheden aan. In het Hwange National Park leven de grootste kuddes olifanten en buffels van Afrika. In het Lake Mutirikwi National Park, bij Masvingo, leven nog de zeldzame witte neushoorns, oribies en nyala’s.

Victoria Watervallen

In het noorden van Zimbabwe liggen de Victoria Watervallen, één van de zeven wereldwonderen. Over een lengte van meer dan 1,7 kilometer stort het water van de Zambezi rivier zich hier in een nauwe kloof. Door de nevelwolken en het oorverdovende lawaai dat daardoor ontstaat, worden de watervallen lokaal ook wel ‘Mosi-oa-Tunya’ genoemd’, ofwel ‘Rook die dondert’. De watervallen liggen op de grens met Zambia. Het is mogelijk om de watervallen vanuit het stadje Victoria Falls in Zimbabwe of vanuit Livingstone in Zambia te bezoeken. Vanuit beide stadjes worden veel activiteiten georganiseerd waaronder raften op de spectaculaire stroomversnellingen van de machtige Zambezi rivier of een vlucht per ultralight vliegtuigje over de watervallen.

Belangrijk:

Houdt u er rekening mee dat in Zimbabwe veel zaken cash betaald moeten worden (entreegelden, visa etc), credit kaarten worden meestal geweigerd zelfs in de ATM’s (pinautomaten).
Zorg ervoor dat u voldoende contant geld bij u draagt. Amerikaanse Dollars werken het beste, soms worden Zuid-Afrikaanse Randen of Euro’s ook geaccepteerd. Veel pinautomaten in Zimbabwe hebben een limiet, dit betekent over het algemeen lange wachtrijen en soms lege pinautomaten. Het beste is dus om USD mee te nemen wanneer u de grens over gaat. U kunt zoveel geld meenemen als u wilt, u moet dit echter bij binnenkomst aangeven op het douaneformulier wanneer u meer dan 1000 US$/ 10.000 ZAR meeneemt het land in. U vult het ZIMRA Form 47 in (blauw van kleur). U houdt een kopie van dit formulier zodat u overgebleven geld weer het land kunt uitvoeren. Let wel, u mag slechts een beperkt bedrag uitvoeren wanneer u het land verlaat, dus neem niet onnodig veel geld mee. De limiet voor het uitvoeren is als volgt: US$ 1000 en Zuid-Afrikaanse Rand 10.000.