Stroomonderbrekingen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft momenteel weer te maken met stroomonderbrekingen op gezette tijden, de zogenaamde ‘load shedding’. Volgens het load shedding schema wordt de stroom af en toe afgesloten om zo de druk op het elektriciteitsstelsel te verminderen.

Hoewel er plaatsen in Zuid-Afrika zijn waar zon, wind en water gebruikt worden voor het opwekken van stroom, is het grootste deel van de bevolking afhankelijk van energieopwekking uit kolencentrales. Deze zijn toe aan onderhoudsbeurten/vervanging en momenteel hebben deze te kampen met veel uitval waardoor er onvoldoende elektriciteit geleverd kan worden.

Anders dan in Nederland, is er in Zuid-Afrika slechts 1 aanbieder voor elektriciteit en dit is de staatsinstelling Eskom. Er wordt hard geprobeerd om deze organisatie om te keren zodat load shedding in de toekomst niet meer nodg zal zijn.

Gelukkig maken veel accommodaties al gebruik van zonne-energie en/of hebben ze een back up stroomvoorziening. Ook winkels en restaurants hebben vaak generators en kunnen gewoon open blijven. Wanneer u echter onderweg door een wijk of dorp rijdt waar het op dat moment tijd is voor load shedding, dan zijn ook verkeerslichten buiten werking. Benader een kruising dan alsof het een ‘4-richting stop’ is: alle richtingen moeten stoppen, er is dus geen voorrangsweg. Op volgorde van wie als eerste tot stilstand is gekomen, mag die weggebruiker ook als eerste de kruising oversteken/verder rijden.

Door de stroomonderbrekingen kan het voorkomen dat wij telefonisch even niet bereikbaar zijn en het iets langer duurt dan normaal voordat u van ons een reactie per email of telefoon krijgt. Wij proberen dit uiteraard te voorkomen en u zo snel mogelijk te woord te staan zoals u van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

 


Ook Mauritius versoepelt verder

Mauritius past per 1 juli haar regels ook aan: voor volledig gevaccineerde reizigers is geen negatieve test meer nodig. Ook de mondkapjesplicht wordt op bepaalde plekken versoepeld.


Geen PCR test of vaccinatieplicht en geen mondkapjesplicht meer!

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort op reis gaat, of van plan is om te reizen naar Zuid-Afrika: vanaf vandaag is geen negatieve PCR test of bewijs van vaccinatie meer nodig voor het reizen naar Zuid-Afrika. Daarnaast is de mondkapjesplicht voor binnenruimtes die nog bestond geschrapt. Het enige waar wij nu nog op wachten is het openen van sommige gesloten landgrenzen naar de buurlanden van Zuid-Afrika. We hopen hier snel meer over te horen!

Een heel fijne reis gewenst indien u binnenkort vertrekt! Mocht u nog bezig zijn met uw reisplanning, twijfel niet om ons te bellen of te mailen.

Groet uit Zuid-Afrika.

 


Verdere versoepeling van de geldende corona regels

Het is bijna exact 2 jaar geleden dat Zuid-Afrika met een strenge lockdown van 5 weken van start ging, om de verspreiding van een nieuwe virus, corona of Covid-19, te vertragen en de gezondheidszorg tijd te geven zich hierop voor te bereiden.

Sinds october 2021 is Zuid-Afrika op het laagste niveau van de lockdown, waarbij er voornamelijk nog een beperking op bijeenkomsten en evenementen van toepassing was. Ook het dragen van mondmaskers in het openbaar bleef verplicht, maar verder kon het dagelijkse leven eigenlijk “onder normale omstandigheden” geleefd worden. We eindigden 2021 met een nieuwe, vierde golf van besmettingen maar de gezondheidszorg was hier ondertussen meer dan klaar voor en er werd voor gekozen om geen strengere maatregelen in te voeren. De boodschap aan het einde van 2021 was duidelijk: we moeten met dit virus leren samenleven!

En vanaf vandaag worden er nog meer regels losgelaten! De President sprak het land gisteren opnieuw toe en we zijn dan ook blij dat we een verdere versoepeling zien van de nog geldende regels. We zetten ze graag op een rijtje:

  • Het dragen van een mondmasker in de open lucht is niet langer nodig, wel is een mondmasker nog verplicht in gesloten openbare ruimtes (winkels, kantoren, overheidsgebouwen, openbaar vervoer).
  • Social distance wordt nog steeds aangemoedigd maar wordt nu tot 1 meter beperkt.
  • Met het gebruik van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR test, mogen bijeenkomsten en evenementen doorgaan zonder een limiet op het aantal deelnemers tot 50% van de venue capaciteit – zonder het gebruik van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR test, mogen bijeenkomsten en evenementen doorgaan met een limiet op het aantal deelnemers tot 1000 binnen en 2000 buiten, ook met gebruik van maximaal 50% van de venue capaciteit
  • Voor internationale reizigers is het nog steeds nodig een negatieve PCR test niet ouder dan 72 uur voor te leggen OF (geldig sinds vandaag) een vaccinatiebewijs.

Zuid-Afrika heeft in 2020 de noodtoestand afgekondigd en deze werd afgelopen week nog een (laatste) keer verlengd tot 15 april. In de komende weken kan de bevolking feedback geven op verschillende voorstellen/regels die de regering heeft uitgewerkt, die geimplementeerd kunnen/zullen worden wanneer de noodtoestand opgeheven wordt. We kijken dan ook hoopvol uit naar 15 april, waarbij we hopelijk een verdere afschaffing van de nog geldende regels zullen zien en we hopelijk ook de economie verder zullen zien groeien.

Sinds Zuid-Afrika vorige maand een geel reisadvies kreeg van de Nederlandse regering, zien we dat er heel wat mensen plannen beginnen te maken om dit prachtige land te bezoeken. Sinds vandaag (23 maart) is het ook niet meer nodig om een testbewijs te laten zien voor uw terugvlucht naar Nederland. U hoeft enkel de gezondheidsverklaring nog in te vullen en de Nederlandse overheid adviseert om bij thuiskomst een zelftest te doen.

Kortom, we zien heel wat positieve veranderingen en kijken verwachtingsvol vooruit naar de rest van 2022!


Geen test meer nodig voor terugkeer naar NL

Goed nieuws voor reizigers: vanaf 23 maart 2022 is het niet meer nodig om een testbewijs te laten zien voor uw vlucht terug naar Nederland!

U vult wel nog de gezondheidsverklaring in voor uw terugreis. De Nederlandse overheid adviseert ook om bij thuiskomst een zelftest te doen.

Mocht u een tussenstop hebben in een ander land, vraag dan voor de zekerheid ook de regels van het desbetreffende land en de luchtvaartmaatschappij op, om misverstanden te voorkomen.

Wijziging Namibië

Vakantiegangers die Namibië willen bezoeken en volledig gevaccineerd zijn, hoeven geen PCR test meer te laten zien bij binnenkomst. Wel moet u een origineel vaccinatiebewijs op papier kunnen tonen (niet de Corona-app of het digitale coronabewijs).

Indien u niet volledig gevaccineerd bent, dan is wel nog de negatieve PCR test van niet ouder dan 72 uur voor vertrek nodig.


Reisadvies Zuid-Afrika gewijzigd naar geel

Naar aanleiding van de laatste versoepelingen is het reisadvies van Zuid-Afrika dan ook eindelijk terug naar geel. De test verplichting voor zowel de heen reis als de terugreis blijft vooralsnog, maar we maken weer een kleine stap in de goede richting!

We hopen dat Namibie en Botswana spoedig zullen volgen gezien ook daar de besmetting aantallen zeer laag zijn en een oranje reisadvies onlogisch is.

 

Update: Ook Botswana en Namibie kleuren geel!


Quarantaineverplichting vervalt

De versoepelingen voor reizigers die vanuit zuidelijk Afrika terugkeren naar Nederland volgen elkaar snel op. Nog meer goed nieuws voor reizigers:

– Vanaf 29 januari 2022 worden Zuid-Afrika en Namibie afgeschaald naar een ‘hoogrisicogebied’ (en niet langer zeerhoogrisico)

– Door deze wijziging vervalt de quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren naar Nederland vanuit deze landen, ongeacht of u volledig gevaccineerd bent of niet.


Quarantaineplichtuitzondering voor mensen met Boosterprik vanaf 2 februari

Aan de hand van de persconferentie van gisteren: Vanaf 2 februari 2022 hoeven reizigers met een boosterprik niet verplicht in quarantaine bij terugkomst in Nederland als de reiziger de boosterprik minimaal 7 dagen voor de reis naar Nederland ontving.

Zuid-Afrika blijft nog wel volgens het ministerie van buitenlandse zaken een zeer hoog risico land. Voor een ons inziens accurater reisadvies, kijk eens op https://www.reisadvies.nu/reisadvies/zuid-afrika/

De grafiek spreekt ook boekdelen:


Zuid-Afrika vanaf morgen niet langer zeer hoog risico land MET zorgwekkende variant

Het reisadvies wordt vanaf morgen aangepast. Zuid-Afrika blijft, zonder verklaring, een zeer hoog risico land, maar het wordt nu niet langer geclassificeerd als een zeer hoog risico land met een zorgwekkende virus variant.

Praktisch gezien betekent dat 2 dingen:
– Volledig gevaccineerde reizigers die niet in Nederland woonachtig zijn mogen weer naar Nederland reizen
– Je mag alleen terugreizen met een negatieve testuitslag (een NAAT(PCR)-test van maximaal 48u oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24u oud bij vertrek). Voorheen was beide nodig.


Vliegverbod opgeheven

Het vliegverbod wordt vanavond opgeheven. Zuid-Afrika blijft echter vanwege de Omikron variant een zeer hoog risico land. Dat betekent dat er eigenlijk qua regels en voorwaarden weinig verandert voor Nederlandse toeristen. Men kan nog steeds gewoon het land in en uit reizen maar zal een negatieve test nodig blijven hebben voor zowel heen als terug, alsmede een thuisquarantaine bij terugkomst.

Enkele opmerkingen hierbij die volledig gemist worden door de overheid en het reisadvies:
– Omikron is ontdekt door Zuid-Afrikanen maar het is absoluut niet zeker dat het uit Zuid-Afrika komt
– 50% van de besmettingen vandaag in amsterdam zijn Omikron, dus Zuid-Afrika is zeer hoog risico voor het hebben van dezelfde variant als Nederland
– de situatie in Zuid-Afrika is nog steeds beduidend beter dan in nederland en als er nederlanders niet in het land zijn geeft dat minder kans op besmetting. In Zuid-Afrika is de bevolkingsdichtheid zo’n 10% van die van Nederland en wordt er overal gedesinfecteerd en wordt er waar nodig geluisterd naar de mondkapjesplicht. Ook is het uiteraard zomer en vindt bijna alles buiten plaats.
– veel andere landen waaronder de UK met bijna alleen maar Omikron, zijn niet zeer hoog risico.

De logica kunnen wij helaas niet vinden, maar u informeren wel. Mocht u meer willen weten, twijfel niet om ons te bellen of te mailen.


Zuid-Afrika blijft op level 1

De afgelopen dagen is er wereldwijd weer heel wat aandacht voor Zuid-Afrika. Helaas ging het ook deze keer niet over de uitzonderlijk mooie natuur , een remake van het populaire nummer Jerusalema of over de sportieve prestaties van de Springboks maar er werd een nieuwe variant van het corona-vrius ontdekt door een Zuid Afrikaans labaratorium. Dit leidde wereldwijd tot paniek en werd verkeerdelijk door de media voorgesteld als ”de nieuwe Zuid-Afikaanse variant”. Verschillende landen besloten hierop een travelban op vluchten van en naar Zuid-Afrika te introduceren, om de verspreiding van deze nieuwe variant te stoppen.

Helaas is deze variant reeds in verschillende landen aanwezig en gaat het niet om een Zuid-Afrikaanse variant, wel om een NIEUWE variant die in Zuid-Afrika als eerste geidentificeerd werd als zodanig. Wetenschappers wereldwijd doen momenteel onderzoek om meer informatie te verzamelen en te bepalen in hoeverre deze variant sterker of zwakker is dan vorige varianten, en wat de effectiviteit van het vaccin hierop is.

Naar aanleiding van de ontdekking van deze nieuwe variant, heeft de President het land gisteren weer toegesproken. Zuid-Afrika is sinds 1 oktober teruggebracht naar het laagste lockdown niveau en dit blijft ongewijzigd. De verschillende overlegcomités zetten sterk in op het blijven handhaven van de huidige geldende regels en het verder verhogen van de vaccinatiegraad bij de volwassen bevolking. De gezondheidszorg is voorbereid op een eventuele vierde golf: er is voldoende capaciteit en vanuit de vorige ervaringen kan er voldoende snel gehandeld worden om extra capaciteit te creeren indien dit nodig zou zijn. De boodschap van de President was dan ook duidelijk: we moeten met dit virus leren samenleven en ons gezond verstand gebruiken.

Onderstaande regels zijn momenteel van toepassing:

  • Avondklok tussen middernacht en 04.00 uur
  • Horecazaken sluiten om 23.00 uur zodat iedereen voor het ingaan van de avondklok zich naar huis kan begeven
  • Bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 750 aanwezigen binnenshuis en 2000 buitenshuis
  • Het dragen van een mondmasker in openbare plaatsen is verplicht.

De afgelopen dagen ligt het aantal nieuwe gevallen rond 3000 per dag. Hoewel dit een stijging is ten opzichte van de slechts enkele honderden de voorgaande weken, is het nog steeds weinig voor een land zo groot als Zuid-Afrika met een bevolkingsgrootte van bijna 65 miljoen.

Er zullen momenteel geen verstrengde maatregelen ingevoerd worden en er komt geen verhoging van het huidige lockdown-niveau.

Op dit moment zijn er nog steeds verschillende KLM vluchten per week tussen Nederland en Zuid-Afrika, zoals dit ook eerder het geval was toen er sprake was van een “vliegverbod”. Bij terugkeer uit Zuid-Afrika geldt momenteel dat reizigers, ongeacht hun vaccinatie-status, een negatieve PCR-test niet ouder dan 24 uur moeten voorleggen OF een PCR-test niet ouder dan 48 uur in combinatie met een antigeen test niet ouder dan 24 uur. Bij thuiskomst geldt een quarantaine verplichting van 10 dagen, die echter verkort kan worden indien u op dag 5, na een nieuwe test, een negatief testresultaat ontvangt. Dit “vliegverbod” wat dus in feite alleen telt voor niet Nederlanders, is voor nu aangekondigd tot en met 4 december. 

Wij hopen dat de naar ons inziens onterecht ingevoerde travelban deze week terug wordt opgeheven, nu duidelijk is geworden dat Zuid-Afrika niet gelinkt is aan de oorsprong van deze nieuwe variant. De zomervakantie staat voor de deur in Zuid-Afrika en de toeristische sector staat te popelen om dit jaar in schoonheid af te sluiten met vriendelijkheid, gastvrijheid en alle nodige veiligheidsprotocollen.


KLM update

“KLM-netwerkaanpassingen vanwege Nederlandse inreisrestricties

Vanmorgen, vrijdag 26 november 2021, heeft de Nederlandse overheid een verbod aangekondigd op vluchten vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland naar Nederland. Deze landen zijn aangemerkt als zeer hoog risicogebied met een zorgelijke COVID-variant. Voor KLM-passagiers betekent het dat zij alleen met het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika terug mogen keren naar Nederland, als dat in lijn is met de inreisrestricties van de Nederlandse overheid.

Het inreisverbod geldt niet voor repatriëring van personen met een Nederlands paspoort, EU-burgers en Schengeningezetenen en het vervoer van medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden, luchtvaartpersoneel en mensen met andere uitzonderingsposities, zoals het reizen om dwingende gezinsredenen. Voor een volledig overzicht van de uitzonderingen verwijzen wij naar Rijksoverheid.nl.

Voor passagiers die tot uitzonderingscategorieën behoren, gelden de volgende testverplichtingen wanneer zij reizen:

Een negatieve PCR/NAAT-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig en maximaal 48 uur oud voor aankomst in Nederland of een negatieve PCR/NAAT-test van maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland en daarop aanvullend een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig;
Een quarantaineverplichting gedurende tien dagen of bekort tot vijf dagen bij een negatieve test, welke vijf dagen na aankomst in Nederland is afgenomen bij de GGD.

Gevolgen vliegverkeer KLM

KLM blijft op Zuid-Afrika vliegen en zal de vluchten van Johannesburg en Kaapstad naar Amsterdam onder het geldende strenge protocol uitvoeren. KLM neemt de situatie uiterst serieus en de veiligheid van passagiers en bemanning staan daarbij voorop. KLM benadrukt dat daarbij aan boord strikte veiligheidseisen gehanteerd, zowel voor passagiers als crew. Er wordt hierbij gehandeld in lijn met de eisen die overheden hierin stellen.

Voor het volgen van de laatste informatie gedurende dit weekend adviseren wij u om klm.com in de gaten te houden.”