Zuid-Afrika vanaf morgen niet langer zeer hoog risico land MET zorgwekkende variant

Het reisadvies wordt vanaf morgen aangepast. Zuid-Afrika blijft, zonder verklaring, een zeer hoog risico land, maar het wordt nu niet langer geclassificeerd als een zeer hoog risico land met een zorgwekkende virus variant.

Praktisch gezien betekent dat 2 dingen:
– Volledig gevaccineerde reizigers die niet in Nederland woonachtig zijn mogen weer naar Nederland reizen
– Je mag alleen terugreizen met een negatieve testuitslag (een NAAT(PCR)-test van maximaal 48u oud bij vertrek óf een sneltest van maximaal 24u oud bij vertrek). Voorheen was beide nodig.


Vliegverbod opgeheven

Het vliegverbod wordt vanavond opgeheven. Zuid-Afrika blijft echter vanwege de Omikron variant een zeer hoog risico land. Dat betekent dat er eigenlijk qua regels en voorwaarden weinig verandert voor Nederlandse toeristen. Men kan nog steeds gewoon het land in en uit reizen maar zal een negatieve test nodig blijven hebben voor zowel heen als terug, alsmede een thuisquarantaine bij terugkomst.

Enkele opmerkingen hierbij die volledig gemist worden door de overheid en het reisadvies:
– Omikron is ontdekt door Zuid-Afrikanen maar het is absoluut niet zeker dat het uit Zuid-Afrika komt
– 50% van de besmettingen vandaag in amsterdam zijn Omikron, dus Zuid-Afrika is zeer hoog risico voor het hebben van dezelfde variant als Nederland
– de situatie in Zuid-Afrika is nog steeds beduidend beter dan in nederland en als er nederlanders niet in het land zijn geeft dat minder kans op besmetting. In Zuid-Afrika is de bevolkingsdichtheid zo’n 10% van die van Nederland en wordt er overal gedesinfecteerd en wordt er waar nodig geluisterd naar de mondkapjesplicht. Ook is het uiteraard zomer en vindt bijna alles buiten plaats.
– veel andere landen waaronder de UK met bijna alleen maar Omikron, zijn niet zeer hoog risico.

De logica kunnen wij helaas niet vinden, maar u informeren wel. Mocht u meer willen weten, twijfel niet om ons te bellen of te mailen.


Zuid-Afrika blijft op level 1

De afgelopen dagen is er wereldwijd weer heel wat aandacht voor Zuid-Afrika. Helaas ging het ook deze keer niet over de uitzonderlijk mooie natuur , een remake van het populaire nummer Jerusalema of over de sportieve prestaties van de Springboks maar er werd een nieuwe variant van het corona-vrius ontdekt door een Zuid Afrikaans labaratorium. Dit leidde wereldwijd tot paniek en werd verkeerdelijk door de media voorgesteld als ”de nieuwe Zuid-Afikaanse variant”. Verschillende landen besloten hierop een travelban op vluchten van en naar Zuid-Afrika te introduceren, om de verspreiding van deze nieuwe variant te stoppen.

Helaas is deze variant reeds in verschillende landen aanwezig en gaat het niet om een Zuid-Afrikaanse variant, wel om een NIEUWE variant die in Zuid-Afrika als eerste geidentificeerd werd als zodanig. Wetenschappers wereldwijd doen momenteel onderzoek om meer informatie te verzamelen en te bepalen in hoeverre deze variant sterker of zwakker is dan vorige varianten, en wat de effectiviteit van het vaccin hierop is.

Naar aanleiding van de ontdekking van deze nieuwe variant, heeft de President het land gisteren weer toegesproken. Zuid-Afrika is sinds 1 oktober teruggebracht naar het laagste lockdown niveau en dit blijft ongewijzigd. De verschillende overlegcomités zetten sterk in op het blijven handhaven van de huidige geldende regels en het verder verhogen van de vaccinatiegraad bij de volwassen bevolking. De gezondheidszorg is voorbereid op een eventuele vierde golf: er is voldoende capaciteit en vanuit de vorige ervaringen kan er voldoende snel gehandeld worden om extra capaciteit te creeren indien dit nodig zou zijn. De boodschap van de President was dan ook duidelijk: we moeten met dit virus leren samenleven en ons gezond verstand gebruiken.

Onderstaande regels zijn momenteel van toepassing:

 • Avondklok tussen middernacht en 04.00 uur
 • Horecazaken sluiten om 23.00 uur zodat iedereen voor het ingaan van de avondklok zich naar huis kan begeven
 • Bijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 750 aanwezigen binnenshuis en 2000 buitenshuis
 • Het dragen van een mondmasker in openbare plaatsen is verplicht.

De afgelopen dagen ligt het aantal nieuwe gevallen rond 3000 per dag. Hoewel dit een stijging is ten opzichte van de slechts enkele honderden de voorgaande weken, is het nog steeds weinig voor een land zo groot als Zuid-Afrika met een bevolkingsgrootte van bijna 65 miljoen.

Er zullen momenteel geen verstrengde maatregelen ingevoerd worden en er komt geen verhoging van het huidige lockdown-niveau.

Op dit moment zijn er nog steeds verschillende KLM vluchten per week tussen Nederland en Zuid-Afrika, zoals dit ook eerder het geval was toen er sprake was van een “vliegverbod”. Bij terugkeer uit Zuid-Afrika geldt momenteel dat reizigers, ongeacht hun vaccinatie-status, een negatieve PCR-test niet ouder dan 24 uur moeten voorleggen OF een PCR-test niet ouder dan 48 uur in combinatie met een antigeen test niet ouder dan 24 uur. Bij thuiskomst geldt een quarantaine verplichting van 10 dagen, die echter verkort kan worden indien u op dag 5, na een nieuwe test, een negatief testresultaat ontvangt. Dit “vliegverbod” wat dus in feite alleen telt voor niet Nederlanders, is voor nu aangekondigd tot en met 4 december. 

Wij hopen dat de naar ons inziens onterecht ingevoerde travelban deze week terug wordt opgeheven, nu duidelijk is geworden dat Zuid-Afrika niet gelinkt is aan de oorsprong van deze nieuwe variant. De zomervakantie staat voor de deur in Zuid-Afrika en de toeristische sector staat te popelen om dit jaar in schoonheid af te sluiten met vriendelijkheid, gastvrijheid en alle nodige veiligheidsprotocollen.


KLM update

“KLM-netwerkaanpassingen vanwege Nederlandse inreisrestricties

Vanmorgen, vrijdag 26 november 2021, heeft de Nederlandse overheid een verbod aangekondigd op vluchten vanuit Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe, Lesotho en Swaziland naar Nederland. Deze landen zijn aangemerkt als zeer hoog risicogebied met een zorgelijke COVID-variant. Voor KLM-passagiers betekent het dat zij alleen met het vliegtuig vanuit Zuid-Afrika terug mogen keren naar Nederland, als dat in lijn is met de inreisrestricties van de Nederlandse overheid.

Het inreisverbod geldt niet voor repatriëring van personen met een Nederlands paspoort, EU-burgers en Schengeningezetenen en het vervoer van medisch noodzakelijk personeel, zeevarenden, luchtvaartpersoneel en mensen met andere uitzonderingsposities, zoals het reizen om dwingende gezinsredenen. Voor een volledig overzicht van de uitzonderingen verwijzen wij naar Rijksoverheid.nl.

Voor passagiers die tot uitzonderingscategorieën behoren, gelden de volgende testverplichtingen wanneer zij reizen:

Een negatieve PCR/NAAT-test van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig en maximaal 48 uur oud voor aankomst in Nederland of een negatieve PCR/NAAT-test van maximaal 48 uur voor vertrek naar Nederland en daarop aanvullend een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het aan boord gaan van het vliegtuig;
Een quarantaineverplichting gedurende tien dagen of bekort tot vijf dagen bij een negatieve test, welke vijf dagen na aankomst in Nederland is afgenomen bij de GGD.

Gevolgen vliegverkeer KLM

KLM blijft op Zuid-Afrika vliegen en zal de vluchten van Johannesburg en Kaapstad naar Amsterdam onder het geldende strenge protocol uitvoeren. KLM neemt de situatie uiterst serieus en de veiligheid van passagiers en bemanning staan daarbij voorop. KLM benadrukt dat daarbij aan boord strikte veiligheidseisen gehanteerd, zowel voor passagiers als crew. Er wordt hierbij gehandeld in lijn met de eisen die overheden hierin stellen.

Voor het volgen van de laatste informatie gedurende dit weekend adviseren wij u om klm.com in de gaten te houden.”


Laatste informatie en statement South African Tourism

Er is een nieuwe variant in Zuidelijk Afrika ontdekt die verder onderzocht wordt. Preventief hebben veel landen een tijdelijk vluchtverbod ingesteld. Dit verbod geldt niet voor mensen die reeds in Zuidelijk Afrika zijn en terug moeten reizen. Wel lijkt een negatieve PCR test en quarantaine bij thuiskomt verplicht te worden gesteld. Wij wachten op nieuwe ontwikkelingen en informatie en zullen deze onder andere hier delen.

Statement van South African Tourism:

Dear partner in travel,

South African Tourism (SA Tourism) has noted the latest reports of a new Covid-19 variant (B.1.1.529) by South African scientists. The National Institute for Communicable Diseases (NICD) yesterday, advised that 22 positive cases of the B.1.1.529 variant have been recorded in the country.

SA Tourism applauds diligence and swiftness of local scientists who quickly discovered the variant through collaborative efforts with laboratories and the Network For Genomic Surveillance In South Africa. South Africa’s epidemiological reputation is world-class, and South African Tourism has complete confidence in the country’s health sector, which has demonstrated resilience, competence and excellent expertise since the outbreak of the pandemic in March 2020.

Although there is limited data at this stage, experts are working around the clock, using established surveillance systems to understand the new variant and to allow for the most effective interventions.

The country’s National Coronavirus Command Council, decision making body informing government’s response to curb the spread of Covid-19 and to deal with the consequences of the pandemic, is planned to meet in the next few days, to discuss further interventions to curb the spread of the variant. South Africa’s scientists as well as government health officials and authorities will also soon meet with the World Health Organisation in this regard.

South African borders remain open and South Africa is ready to welcome leisure tourist and business events delegates from all over the world who wish to come to South Africa. Inter-provincial travel also remains in place so people in South Africa can continue to explore and enjoy the many varied and fun things to do in the country.

Since the outbreak of the COVID-19 pandemic in March 2020, South Africa’s businesses have provided safe tourism products, venues and establishments by implementing and adhering to globally-benchmarked health and safety protocols. The importance of non-pharmaceutical interventions such as compulsory wearing of masks, maintaining social distancing and regular washing of hands as well as socially-distanced limited gatherings in well-ventilated spaces remain in place. The safety of South African residents and all visitors to the country remains of the utmost importance.

South Africa’s sunny summer climate allows for outdoor activities and fun experiences in wide open spaces. Whether it is a safari game drive in open-air vehicles, a hike or camping under the glorious African skies, a wine tasting in the vast wine lands, South Africa has lots of safe tourism products and experiences to create memorable moments and experiences.

The South African vaccination program has retained a steady momentum and as of 25th of November over 25 million doses have been administered. The country’s goal is still to vaccinate 70% of the adult population. The vaccination of 12-17 year olds is also proceeding steadily.

As of the 25th of November, there were 2 465 new COVID-19 positive cases over a period of 24 hours with a daily death rate of 114 while the recovery is at 96.3%.

Attached you will also find a statement issued by the South African Ministry of Tourism, regarding the response of the international community on the find of the new COVID variant.

For tourism it is another immense blow and we sincerely hope to get back to recovery mode soonest.

Kind regards,

Marco Jonk”


Grensovergang naar Eswatini (voorheen Swaziland) heeft nu versoepelde Corona regels

De nieuwe regels voor grensovergang naar en van Eswatini is nu als volgt:

Indien u bij aankomst in Zuid-Afrika uw negatieve PCR test laat zien (niet ouder dan 72 uur) en een stempel in uw paspoort krijgt (standaard), dan mag u met deze stempel en dit test resultaat gedurende 14 dagen Eswatini in en uit met hetzelfde test resultaat. Het test resultaat hoeft niet in het engels te zijn.

Social distancing en het dragen van een mondkapje in het openbaar blijft verplicht in Eswatini. Ook de avondklok om 11 uur ’s avonds blijft van toepassing voor nu.


Verdere versoepelingen van Zuid-Afrika en de Nederlandse overheid

Zuid-Afrika is per 6 oktober 2021 geen zeer hoog risico land meer. Dit betekent dat u bij terugkomst in Nederland een corona bewijs nodig heeft. Dit kan een negatieve test, herstebewijs of een vaccinatiebewijs zijn. Kinderen onder de 12 zijn uitgesloten. Er is geen quarantaine plicht meer. Voor de reis naar Zuid-Afrika is op dit moment nog een test noodzakelijk.

Ook het lockdown level in Zuid-Afrika begin oktober verder afgeschaald naar een aangepast level 1. Dit betekent dat de avondklok nu van 12 tot 4 uur snachts geldt.
Binnen mogen maximaal 750 gasten tegelijk verwelkomd worden en buiten maximaal 2000. Het dragen van mondkapjes blijft verplicht.

Het aantal besmettingen blijft tot op heden bijzonder laag ondanks dat er veel getest wordt. Het aantal positieve tests is meestal onder de 1000 waarbij 2-3% van de afgenomen tests positief is.

 


Versoepeling restricties Zuid-Afrika

Vanaf maandag 13 september is Zuid-Afrika terug naar ‘adjusted level 2’. Dit betekent het volgende met betrekking tot restricties:

 • Avondklok van 23:00-04:00
 • Restaurants, bars etc sluiten om 22:00 uur
 • Drankwinkels zijn geopend maandag t/m vrijdag 09:00-18:00 uur (restaurants etc mogen wel buiten deze tijden alcoholische drankjes verkopen voor consumptie ter plaatse)
 • Bijeenkomsten binnen hebben een maximum van 250 personen en bijeenkomsten in de buitenlucht een maximum van 500 personen (afhankelijk van de grootte en met inachtneming van social distancing).
 • Het dragen van een masker/mondkapje in het openbaar blijft verplicht

Om Zuid-Afrika binnen te komen is het nog steeds nodig om een negatieve PCR test van niet ouder dan 72 uur te kunnen laten zien.

De Nederlandse overheid heeft versoeplingen aangebracht:

Als u vanuit Zuid-Afrika naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek (eerder was beide nodig wanneer uw PCR test ’te oud’ was). Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht.

De verplichte thuisquarantaine is vanaf 22 september niet meer van toepassing voor volledig gevaccineerde reizigers die terugkeren naar Nederland. Goed nieuws!


Mauritius opent grenzen volledig

Goed nieuws voor reizigers die hun vakantie naar Zuid-Afrika willen combineren met een bezoek aan het eiland Mauritius.

Vanaf 1 oktober zullen internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn en een negative PCR-test van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien, zonder beperkingen het eiland kunnen betreden. Eerder was het verplicht om de eerste 14 dagen door te brengen binnen de grenzen van het resort, maar dit komt nu te vervallen indien u gevaccineerd bent.

Voor de lokale bevolking verloopt de vaccinatie ook voorspoedig. Op dit moment is bijna de helft van de inwoners al volleidg gevaccineerd (48%) en werknemers in het toerisme kregen voorrang voor het ontvangen van een vaccin. U kunt dus met een gerust hart genieten van het fijne klimaat, luxe accommodaties en mooie stranden die Mauritius te bieden heeft.

Het aanbod aan vluchten wordt ook steeds verder uitgebreid. Luchtvaartmaatschappijen die reeds of binnnekort weer vluchten aanbieden zijn: Air France, British Airways, Air Mauritius, Emirates, Kenya Airways en Turkish Airlines.


Aangescherpte regels Zuid-Afrika

Vanaf vandaag zijn aangescherpte regels van toepassing gezien er een toename is in het aantal mensen dat dagelijks positief test op het Coronavirus. Op dit moment is de toename het grootste in de provincie Gauteng, de meest dichtbevolkte provincie van Zuid-Afrika.

De nieuwe regels zijn als volgt:

 • Bijeenkomsten in de buitenlucht hebben een maximum van 100 deelnemers, bijeenkomsten binnen hebben een maximum van 50 deelnemers (of 50% van de capaciteit bij kleinere ruimtes)
 • De avondklok geldt van 22:00 uur tot 04:00 uur. Dit betekent dat bars, restaurants, sportscholen enz. om 21:00 uur moeten sluiten, zodat bezoekers en personeel voor de avondklok thuis kunnen zijn.
 • Drankwinkels zijn alleen geopend van maandag t/m donderdag tot 18:00 uur (restaurants mogen wel buiten deze uren alcoholische drankjes verkopen)
 • Het dragen van een masker in openbare ruimtes blijft verplicht

Opheffing vliegverbod 1 juni

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat het vliegverbod vanaf Zuid-Afrika vanaf vandaag officieel is opgeheven. Eerder waren o.a. alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit en/of houders van een geldige Nederlandse verblijfsvergunning al uitgezonderd van het vliegverbod, maar nu dus officieel voor niemand meer van toepassing. Wel wordt Zuid-Afrika nog als ‘oranje’ reisbestemming gezien.

Het aantal nieuwe Covid 19 gevallen per dag is de afgelopen twee weken hoger dan de zeer lage getallen van de voorgaande maanden. Geen reden tot paniek, maar president Ramaphosa heeft wel opgeroepen om de bestaande regels na te komen en de volgende veranderingen afgekondigd:

 • avondklok geldt vanaf 23:00 – 04:00 uur (dit was vanaf 24:00 – 04:00 uur). Dit betekent dat restaurants, bars, sportscholen etc om 22:00 uur moeten sluiten.
 • bijeenkomsten binnenshuis zijn beperkt tot maximaal 100 personen en bijeenkomsten buiten hebben een maximum van 250 personen (afhankelijk van de beschikbare ruimte)

Zuid-Afrika afgeschaald naar level 1!

President Ramaphosa heeft op zondagavond 28 februari 2021 aangekondigd dat het gehele land van ‘level 3’ wordt teruggebracht naar ‘level 1’ vanwege het nog steeds dalende aantal nieuwe Covid-19 patiënten.

Onder level 1 is het wel nog verplicht om een masker te dragen in het openbaar. Ook wordt er nog goed gelet op verscherpte hygienemaatregelen en social distancing.

Veranderingen:

 • De avondklok is nu van toepassing tussen middernacht en 04:00 uur
 • Bijeenkomsten/evenementen in de openlucht kennen een maximum van 250 mensen en bijeenkomsten binnen een maximum van 100 mensen (afhankelijk van de grootte van de plaats waar een evenement plaatsvindt).
 • Alcohol mag weer volgens reguliere openingstijden van drankwinkels verkocht worden zoals voor de pandemie. Er geldt enkel nog een verbod op verkoop van alcohol tijdens de avondklok.
 • Behalve OR Tambo (Johannesburg), King Shaka (Durban) en Cape Town International Airport, zijn nu ook de luchthaven van Lanseria en Kruger Mpumalanga Airport geopend voor internationale vluchten. Deze en andere luchthavens waren al langere tijd geopend voor binnenlandse vluchten. Reizigers moeten een negatieve PCR testuitslag van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien bij binnenkomst in Zuid-Afrika.

Het vaccinatieprogramma is al van start gegaan, waarbij gezondheidswerkers als eerste het vaccin ontvangen.