Versoepeling restricties Zuid-Afrika

Vanaf maandag 13 september is Zuid-Afrika terug naar ‘adjusted level 2’. Dit betekent het volgende met betrekking tot restricties:

 • Avondklok van 23:00-04:00
 • Restaurants, bars etc sluiten om 22:00 uur
 • Drankwinkels zijn geopend maandag t/m vrijdag 09:00-18:00 uur (restaurants etc mogen wel buiten deze tijden alcoholische drankjes verkopen voor consumptie ter plaatse)
 • Bijeenkomsten binnen hebben een maximum van 250 personen en bijeenkomsten in de buitenlucht een maximum van 500 personen (afhankelijk van de grootte en met inachtneming van social distancing).
 • Het dragen van een masker/mondkapje in het openbaar blijft verplicht

Om Zuid-Afrika binnen te komen is het nog steeds nodig om een negatieve PCR test van niet ouder dan 72 uur te kunnen laten zien.

De Nederlandse overheid heeft versoeplingen aangebracht:

Als u vanuit Zuid-Afrika naar Nederland reist moet u een NAAT/PCR test overleggen van maximaal 48 uur oud voor vertrek naar Nederland of een antigeentest van maximaal 24 uur oud voor vertrek (eerder was beide nodig wanneer uw PCR test ‘te oud’ was). Personen tot en met 11 jaar zijn uitgezonderd van de testplicht.

De verplichte thuisquarantaine is vanaf 22 september niet meer van toepassing voor volledig gevaccineerde reizigers die terugkeren naar Nederland. Goed nieuws!


Mauritius opent grenzen volledig

Goed nieuws voor reizigers die hun vakantie naar Zuid-Afrika willen combineren met een bezoek aan het eiland Mauritius.

Vanaf 1 oktober zullen internationale reizigers die volledig gevaccineerd zijn en een negative PCR-test van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien, zonder beperkingen het eiland kunnen betreden. Eerder was het verplicht om de eerste 14 dagen door te brengen binnen de grenzen van het resort, maar dit komt nu te vervallen indien u gevaccineerd bent.

Voor de lokale bevolking verloopt de vaccinatie ook voorspoedig. Op dit moment is bijna de helft van de inwoners al volleidg gevaccineerd (48%) en werknemers in het toerisme kregen voorrang voor het ontvangen van een vaccin. U kunt dus met een gerust hart genieten van het fijne klimaat, luxe accommodaties en mooie stranden die Mauritius te bieden heeft.

Het aanbod aan vluchten wordt ook steeds verder uitgebreid. Luchtvaartmaatschappijen die reeds of binnnekort weer vluchten aanbieden zijn: Air France, British Airways, Air Mauritius, Emirates, Kenya Airways en Turkish Airlines.


Aangescherpte regels Zuid-Afrika

Vanaf vandaag zijn aangescherpte regels van toepassing gezien er een toename is in het aantal mensen dat dagelijks positief test op het Coronavirus. Op dit moment is de toename het grootste in de provincie Gauteng, de meest dichtbevolkte provincie van Zuid-Afrika.

De nieuwe regels zijn als volgt:

 • Bijeenkomsten in de buitenlucht hebben een maximum van 100 deelnemers, bijeenkomsten binnen hebben een maximum van 50 deelnemers (of 50% van de capaciteit bij kleinere ruimtes)
 • De avondklok geldt van 22:00 uur tot 04:00 uur. Dit betekent dat bars, restaurants, sportscholen enz. om 21:00 uur moeten sluiten, zodat bezoekers en personeel voor de avondklok thuis kunnen zijn.
 • Drankwinkels zijn alleen geopend van maandag t/m donderdag tot 18:00 uur (restaurants mogen wel buiten deze uren alcoholische drankjes verkopen)
 • Het dragen van een masker in openbare ruimtes blijft verplicht

Opheffing vliegverbod 1 juni

De Nederlandse overheid heeft aangekondigd dat het vliegverbod vanaf Zuid-Afrika vanaf vandaag officieel is opgeheven. Eerder waren o.a. alle reizigers met de Nederlandse nationaliteit en/of houders van een geldige Nederlandse verblijfsvergunning al uitgezonderd van het vliegverbod, maar nu dus officieel voor niemand meer van toepassing. Wel wordt Zuid-Afrika nog als ‘oranje’ reisbestemming gezien.

Het aantal nieuwe Covid 19 gevallen per dag is de afgelopen twee weken hoger dan de zeer lage getallen van de voorgaande maanden. Geen reden tot paniek, maar president Ramaphosa heeft wel opgeroepen om de bestaande regels na te komen en de volgende veranderingen afgekondigd:

 • avondklok geldt vanaf 23:00 – 04:00 uur (dit was vanaf 24:00 – 04:00 uur). Dit betekent dat restaurants, bars, sportscholen etc om 22:00 uur moeten sluiten.
 • bijeenkomsten binnenshuis zijn beperkt tot maximaal 100 personen en bijeenkomsten buiten hebben een maximum van 250 personen (afhankelijk van de beschikbare ruimte)

Zuid-Afrika afgeschaald naar level 1!

President Ramaphosa heeft op zondagavond 28 februari 2021 aangekondigd dat het gehele land van ‘level 3’ wordt teruggebracht naar ‘level 1’ vanwege het nog steeds dalende aantal nieuwe Covid-19 patiënten.

Onder level 1 is het wel nog verplicht om een masker te dragen in het openbaar. Ook wordt er nog goed gelet op verscherpte hygienemaatregelen en social distancing.

Veranderingen:

 • De avondklok is nu van toepassing tussen middernacht en 04:00 uur
 • Bijeenkomsten/evenementen in de openlucht kennen een maximum van 250 mensen en bijeenkomsten binnen een maximum van 100 mensen (afhankelijk van de grootte van de plaats waar een evenement plaatsvindt).
 • Alcohol mag weer volgens reguliere openingstijden van drankwinkels verkocht worden zoals voor de pandemie. Er geldt enkel nog een verbod op verkoop van alcohol tijdens de avondklok.
 • Behalve OR Tambo (Johannesburg), King Shaka (Durban) en Cape Town International Airport, zijn nu ook de luchthaven van Lanseria en Kruger Mpumalanga Airport geopend voor internationale vluchten. Deze en andere luchthavens waren al langere tijd geopend voor binnenlandse vluchten. Reizigers moeten een negatieve PCR testuitslag van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien bij binnenkomst in Zuid-Afrika.

Het vaccinatieprogramma is al van start gegaan, waarbij gezondheidswerkers als eerste het vaccin ontvangen.


Landsgrenzen buurlanden Zuid-Afrika weer open!

Vanaf maandag 15 februari zijn 20 landsgrenzen met de buurlanden van Zuid-Afrika weer geopend. Dit volgt na een verdere daling in het aantal nieuwe coronagevallen in de afgelopen weken.

De volgende grensposten zijn volledig heropend:

 • Namibie – Vioolsdrift en Nakop
 • Botswana – Kopfontein, Groblersbrug, Skilpadshek, Ramathbama
 • Lesotho – Maserubridge, Ficksburg, van Rooyensgate, Qachasnek, Caledonspoort, Sanipass
 • eSwatini (Swaziland) – Oshoek, Golela, Jeppes Reef, Mananga, Mahamba
 • Mozambique – Lebombo, Kosibay
 • Zimbabwe – Beitbridge

Bij binnenkomst moeten reizigers een negatieve Corona testuitslag van niet ouder dan 72 uur kunnen laten zien.


Versoepeling coronamaatregelen Zuid-Afrika

Gisteravond, 1 februari 2021, sprak president Ramaphosa de Zuid-Afrikaanse bevolking weer toe. Door de afname in het aantal nieuwe gevallen is er besloten om een aantal coronamaatregelen te versoepelen. De belangrijkste zijn:

 • avondklok geldt nu tussen 23:00-04:00 uur
 • restaurants sluiten om 22:00 en mogen alcoholische drankjes verkopen. Wijnboerderijen zijn geopend en mogen alcohol verkopen en wijnproeverijen aanbieden.
 • Drankwinkels zijn maandag t/m donderdag geopend tussen 10:00 en 18:00 uur. Ook in de supermarkten mag binnen deze tijd alcohol (zoals wijn) verkocht worden.
 • Alle stranden, parken, recreatiegebieden, publieke zwembaden etc zijn geopend.
 • Geloofsbijeenkomsten zijn toegestaan (max. 50 personen binnen en max.100 personen voor bijeenkomsten in de buitenlucht).

Het dragen van mondkapjes in openbare ruimtes/plekken blijft verplicht als ook het houden van gepaste afstand.

De luchthavens van Johannesburg, Kaapstad en Durban zijn geopend voor internationale vluchten en bezoekers (met negatieve PCR-test). De landsgrenzen met buurlanden zijn gesloten t/m 15 februari, op uitzonderingen na. De verwachting is op dit moment dat de landsgrenzen met buurlanden na deze datum weer open gaan voor toeristen.


update regels in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is  terug op Lockdown Level 3, omdat er een 2e golf van besmettingen is. Deze lockdown duurt tot  15 februari 2021..

Enkele belangrijke regels:

Grote bijeenkomsten zijn niet toegestaan.
De avondklok begint om 21.00 uur en eindigt om 05.00 uur. Restaurants moeten om 20.00 uur sluiten.

Het is verplicht een gezichtsmasker te dragen in publieke ruimtes.
Het is verboden om alcohol te kopen in winkels en wijnestates. Ook wine tasting is niet toegestaan.
Alle stranden, dammen, meren, rivieren, publieke parken en publieke zwembaden zijn gesloten.
Botanische tuinen, nationale parken en andere parken zijn beperkt toegankelijk en onder bepaalde voorwaarden.
De 20 landsgrenzen zijn gesloten
.|
Internationale reizen naar Zuid-Afrika zijn nog mogelijk. Binnenkomst via Johannesburg, Kaapstad of Durban is toegestaan. Er is een negatieve Covid 19 test vereist niet ouder dan 72 uur voor de reisdatum.
Reizigers uit Engeland, Israël en Saoedi Arabië worden niet toegestaan.
I


update 22 december 2020

Reizigers vanuit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika zijn weer welkom in Nederland na het tonen van een negatieve coronatest, laat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) dinsdag weten. Wel moeten de reizigers bij terugkeer tien dagen in quarantaine.


Reisadvies

21 december 2020: actueel reisadvies ivm corona variant in Zuid-Afrika

https://www.nederlandwereldwijd.nl/landen/zuid-afrika/reizen/reisadvies


kinderen onder de 5 jaar: geen covid test

Na een lange en strenge lockdown heeft Zuid-Afrika de grenzen weer geopend en verwelkomt opnieuw reizigers uit alle landen.

Deze aankondiging is geweldig nieuws voor degenen die hopen te ontsnappen aan de winter in Europa en willen genieten van alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft. We verwelkomen het versoepelen van de reisbeperkingen en kijken ernaar uit internationale bezoekers op een veilige manier te verwelkomen. Reizigers zullen zich echter nog steeds aan de volgende strenge veiligheidsmaatregelen moeten houden:

 • Alle reizigers zullen een negatieve COVID PCR-testuitslag moeten laten zien dat niet ouder is dan 72 uur na vertrek, kinderen onder de 5 jaar zijn hiervan uitgesloten;
 • Reizigers zullen in Zuid-Afrika moeten voldoen aan lokale gezondheidsprotocollen;
 • Als een reiziger symptomen vertoont, moet hij of zij op eigen kosten in verplichte quarantaine gaan.

De Zuid-Afrikaanse overheid adviseert om de Covid Alert South Africa App te downloaden zodra je het land binnenkomt (op de internationale luchthavens heb je altijd gratis WiFi), zodat reizigers op de hoogte kunnen worden gebracht als ze zijn blootgesteld aan het virus, of het nu in een taxi, een winkelcentrum of ergens anders is. Dat doet de app zonder je locatie of persoonlijke informatie te delen. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play en Apple Store.

Belangrijke links:

Nederlands reisadvies voor Zuid-Afrika

Reisadvies COVID van de Zuid-Afrikaanse overheid

We kunnen niet wachten om je weer welkom te heten in het prachtige Zuid-Afrika! #OntmoetZuidAfrika ????


Update 3 december 2020

Na een lange en strenge lockdown heeft Zuid-Afrika  zoals velen van u al weten de grenzen weer geopend en worden reizigers uit alle lande weer verwelkomt.

Deze aankondiging is geweldig nieuws voor degenen die hopen te ontsnappen aan de winter in Europa en willen genieten van alles wat Zuid-Afrika te bieden heeft. We zijn blij met het versoepelen van de reisbeperkingen en kijken ernaar uit internationale bezoekers op een veilige manier te verwelkomen. Reizigers zullen zich echter nog steeds aan de volgende strenge veiligheidsmaatregelen moeten houden:

 • Alle reizigers zullen een negatieve COVID PCR-testuitslag moeten laten zien dat niet ouder is dan 72 uur na vertrek;
 • Reizigers zullen in Zuid-Afrika moeten voldoen aan lokale gezondheidsprotocollen;
 • Als een reiziger symptomen vertoont, moet hij of zij op eigen kosten in verplichte quarantaine gaan.

De volgende beperkingen en maatregelen blijven in Zuid-Afrika van kracht om de verspreiding van het virus in Zuid-Afrika te voorkomen:

  • Het aantal toegestane personen in een openbare ruimte blijft beperkt tot 50% van de normale capaciteit;
  • Bijeenkomsten zijn beperkt tot 250 mensen binnenshuis en 500 mensen buitenshuis;
  • Iedereen is verplicht om altijd maskers te dragen en sociale afstand in het openbaar te hanteren en regelmatig te ontsmetten;
  • De avondklok blijft van kracht van 00:00 uur tot 04:00 uur.

De Zuid-Afrikaanse overheid adviseert om de Covid Alert South Africa App te downloaden zodra u het land binnenkomt (op de internationale luchthavens heeft u altijd gratis WiFi), zodat reizigers op de hoogte kunnen worden gebracht als ze zijn blootgesteld aan het virus, of het nu in een taxi, een winkelcentrum of ergens anders is. Dat doet de app zonder uw locatie of persoonlijke informatie te delen. Deze app is gratis te downloaden in de Google Play en Apple Store.