Technische problemen

Helaas ondervinden we momenteel de nodige technische problemen, waardoor we in de meeste gevallen geen mails kunnen beantwoorden en onze werkzaamheden stil liggen. We hopen op uw begrip en geduld indien u op een mooi voorstel of andere communicatie van ons wacht.


Loadshedding

Zuid-Afrika heeft nog steeds te maken met loadshedding (geplande stroomonderbrekingen). Een handige website om te bekijken wanneer de stroom wordt onderbroken in het gebied waar u verblijft is: https://loadshedding.com/

 


update Kruger

Sanparks update Kruger


Overstromingen in Kruger

Klik hier voor meer informatie over de overstromingen in het Krugerpark.

 

 


stroomonderbrekingen

Zuid-Afrika heeft nog steeds te maken met geplande stroomonderbrekingen (loadshedding). Wij zijn in Zuid-Afrika bereikbaar op een Nederlands telefoonnummer. Dit is een VOIP internet telefoonnummer. Tijdens een stroomonderbreking zijn wij als Zuid-Afrika Specialist telefonisch derhalve soms niet bereikbaar. De VOIP is afhankelijk van stroom en internet. Wij kunnen wel onze mail lezen via een hotspot verbinding en u per e-mail  beantwoorden. Ook kunnen wij u terugbellen via Skype op mobiele data.  Mocht u ons dus telefonisch niet kunnen bereiken stuurt u dan svp een e-mail zodat wij u mobiel terug kunnen bellen.

Hartelijk dank voor uw begrip.


Stroomonderbrekingen Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft momenteel weer te maken met stroomonderbrekingen op gezette tijden, de zogenaamde ‘load shedding’. Volgens het load shedding schema wordt de stroom af en toe afgesloten om zo de druk op het elektriciteitsstelsel te verminderen.

Hoewel er plaatsen in Zuid-Afrika zijn waar zon, wind en water gebruikt worden voor het opwekken van stroom, is het grootste deel van de bevolking afhankelijk van energieopwekking uit kolencentrales. Deze zijn toe aan onderhoudsbeurten/vervanging en momenteel hebben deze te kampen met veel uitval waardoor er onvoldoende elektriciteit geleverd kan worden.

Anders dan in Nederland, is er in Zuid-Afrika slechts 1 aanbieder voor elektriciteit en dit is de staatsinstelling Eskom. Er wordt hard geprobeerd om deze organisatie om te keren zodat load shedding in de toekomst niet meer nodg zal zijn.

Gelukkig maken veel accommodaties al gebruik van zonne-energie en/of hebben ze een back up stroomvoorziening. Ook winkels en restaurants hebben vaak generators en kunnen gewoon open blijven. Wanneer u echter onderweg door een wijk of dorp rijdt waar het op dat moment tijd is voor load shedding, dan zijn ook verkeerslichten buiten werking. Benader een kruising dan alsof het een ‘4-richting stop’ is: alle richtingen moeten stoppen, er is dus geen voorrangsweg. Op volgorde van wie als eerste tot stilstand is gekomen, mag die weggebruiker ook als eerste de kruising oversteken/verder rijden.

Door de stroomonderbrekingen kan het voorkomen dat wij telefonisch even niet bereikbaar zijn en het iets langer duurt dan normaal voordat u van ons een reactie per email of telefoon krijgt. Wij proberen dit uiteraard te voorkomen en u zo snel mogelijk te woord te staan zoals u van ons gewend bent. Onze excuses voor het ongemak.

 


Ook Mauritius versoepelt verder

Mauritius past per 1 juli haar regels ook aan: voor volledig gevaccineerde reizigers is geen negatieve test meer nodig. Ook de mondkapjesplicht wordt op bepaalde plekken versoepeld.


Geen PCR test of vaccinatieplicht en geen mondkapjesplicht meer!

Goed nieuws voor iedereen die binnenkort op reis gaat, of van plan is om te reizen naar Zuid-Afrika: vanaf vandaag is geen negatieve PCR test of bewijs van vaccinatie meer nodig voor het reizen naar Zuid-Afrika. Daarnaast is de mondkapjesplicht voor binnenruimtes die nog bestond geschrapt. Het enige waar wij nu nog op wachten is het openen van sommige gesloten landgrenzen naar de buurlanden van Zuid-Afrika. We hopen hier snel meer over te horen!

Een heel fijne reis gewenst indien u binnenkort vertrekt! Mocht u nog bezig zijn met uw reisplanning, twijfel niet om ons te bellen of te mailen.

Groet uit Zuid-Afrika.

 


Verdere versoepeling van de geldende corona regels

Het is bijna exact 2 jaar geleden dat Zuid-Afrika met een strenge lockdown van 5 weken van start ging, om de verspreiding van een nieuwe virus, corona of Covid-19, te vertragen en de gezondheidszorg tijd te geven zich hierop voor te bereiden.

Sinds october 2021 is Zuid-Afrika op het laagste niveau van de lockdown, waarbij er voornamelijk nog een beperking op bijeenkomsten en evenementen van toepassing was. Ook het dragen van mondmaskers in het openbaar bleef verplicht, maar verder kon het dagelijkse leven eigenlijk “onder normale omstandigheden” geleefd worden. We eindigden 2021 met een nieuwe, vierde golf van besmettingen maar de gezondheidszorg was hier ondertussen meer dan klaar voor en er werd voor gekozen om geen strengere maatregelen in te voeren. De boodschap aan het einde van 2021 was duidelijk: we moeten met dit virus leren samenleven!

En vanaf vandaag worden er nog meer regels losgelaten! De President sprak het land gisteren opnieuw toe en we zijn dan ook blij dat we een verdere versoepeling zien van de nog geldende regels. We zetten ze graag op een rijtje:

  • Het dragen van een mondmasker in de open lucht is niet langer nodig, wel is een mondmasker nog verplicht in gesloten openbare ruimtes (winkels, kantoren, overheidsgebouwen, openbaar vervoer).
  • Social distance wordt nog steeds aangemoedigd maar wordt nu tot 1 meter beperkt.
  • Met het gebruik van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR test, mogen bijeenkomsten en evenementen doorgaan zonder een limiet op het aantal deelnemers tot 50% van de venue capaciteit – zonder het gebruik van een vaccinatiebewijs of een negatieve PCR test, mogen bijeenkomsten en evenementen doorgaan met een limiet op het aantal deelnemers tot 1000 binnen en 2000 buiten, ook met gebruik van maximaal 50% van de venue capaciteit
  • Voor internationale reizigers is het nog steeds nodig een negatieve PCR test niet ouder dan 72 uur voor te leggen OF (geldig sinds vandaag) een vaccinatiebewijs.

Zuid-Afrika heeft in 2020 de noodtoestand afgekondigd en deze werd afgelopen week nog een (laatste) keer verlengd tot 15 april. In de komende weken kan de bevolking feedback geven op verschillende voorstellen/regels die de regering heeft uitgewerkt, die geimplementeerd kunnen/zullen worden wanneer de noodtoestand opgeheven wordt. We kijken dan ook hoopvol uit naar 15 april, waarbij we hopelijk een verdere afschaffing van de nog geldende regels zullen zien en we hopelijk ook de economie verder zullen zien groeien.

Sinds Zuid-Afrika vorige maand een geel reisadvies kreeg van de Nederlandse regering, zien we dat er heel wat mensen plannen beginnen te maken om dit prachtige land te bezoeken. Sinds vandaag (23 maart) is het ook niet meer nodig om een testbewijs te laten zien voor uw terugvlucht naar Nederland. U hoeft enkel de gezondheidsverklaring nog in te vullen en de Nederlandse overheid adviseert om bij thuiskomst een zelftest te doen.

Kortom, we zien heel wat positieve veranderingen en kijken verwachtingsvol vooruit naar de rest van 2022!


Geen test meer nodig voor terugkeer naar NL

Goed nieuws voor reizigers: vanaf 23 maart 2022 is het niet meer nodig om een testbewijs te laten zien voor uw vlucht terug naar Nederland!

U vult wel nog de gezondheidsverklaring in voor uw terugreis. De Nederlandse overheid adviseert ook om bij thuiskomst een zelftest te doen.

Mocht u een tussenstop hebben in een ander land, vraag dan voor de zekerheid ook de regels van het desbetreffende land en de luchtvaartmaatschappij op, om misverstanden te voorkomen.

Wijziging Namibië

Vakantiegangers die Namibië willen bezoeken en volledig gevaccineerd zijn, hoeven geen PCR test meer te laten zien bij binnenkomst. Wel moet u een origineel vaccinatiebewijs op papier kunnen tonen (niet de Corona-app of het digitale coronabewijs).

Indien u niet volledig gevaccineerd bent, dan is wel nog de negatieve PCR test van niet ouder dan 72 uur voor vertrek nodig.


Reisadvies Zuid-Afrika gewijzigd naar geel

Naar aanleiding van de laatste versoepelingen is het reisadvies van Zuid-Afrika dan ook eindelijk terug naar geel. De test verplichting voor zowel de heen reis als de terugreis blijft vooralsnog, maar we maken weer een kleine stap in de goede richting!

We hopen dat Namibie en Botswana spoedig zullen volgen gezien ook daar de besmetting aantallen zeer laag zijn en een oranje reisadvies onlogisch is.

 

Update: Ook Botswana en Namibie kleuren geel!


Quarantaineverplichting vervalt

De versoepelingen voor reizigers die vanuit zuidelijk Afrika terugkeren naar Nederland volgen elkaar snel op. Nog meer goed nieuws voor reizigers:

– Vanaf 29 januari 2022 worden Zuid-Afrika en Namibie afgeschaald naar een ‘hoogrisicogebied’ (en niet langer zeerhoogrisico)

– Door deze wijziging vervalt de quarantaineplicht voor reizigers die terugkeren naar Nederland vanuit deze landen, ongeacht of u volledig gevaccineerd bent of niet.