Is het veilig om een nieuwe reis te boeken?

Een nieuwe reis boeken in deze, door Corona, onzekere tijden kan spannend zijn. Hoe staat uw reisorganisatie er financieel voor? Wat gebeurt er met mijn geld wanneer de reisorganisatie onverhoopt in financiele problemen raakt?

U heeft uw reis geboekt, of staat op het punt uw reis te boeken bij de Zuid-Afrika Specialist. Wij zijn als reisorganisatie aangesloten bij de SGR, ofwel Stichting Garantiefonds Reisgelden. De SGR staat garant voor door de consument vooruitbetaalde reisgelden. Ook zorgt de SGR er bijvoorbeeld voor dat als de reiziger op de vakantie bestemming is en de reisorganisatie blijkt niet te hebben betaald voor het verblijf of de terugreis, dit alsnog door de SGR geregeld wordt en de reiziger gewoon kan genieten van een welverdiende vakantie.

U loopt dus geen risico wanneer u een boeking bij ons onderbrengt. Omdat wij deelnemer zijn van de SGR moeten wij aan strenge financiele voorwaarden voldoen. U vindt onze registratie op de website van de SGR onder de naam Zuid-Afrika Specialist (nr. 3213)


Level 3 van de Lockdown

De lockdown in Zuid-Afrika wordt op 1 juni 2020 versoepeld naar Level 3. Dit betekent weer iets meer vrijheden en mogelijkheden. Zo wordt de nationale avondklok geschrapt, alcohol mag weer worden verkocht, worden binnenlandse zakenreizen weer toegestaan, mogen alle winkels weer open en is het ook toegestaan om buiten te sporten gedurende de dag (uiteraard niet in groepen). Ook scholen gaan weer geleidelijk open.

Wat is er op dit moment nog niet mogelijk?

 • sociale samenkomingen (denk aan bezoek aan familie en vrienden)
 • het kopen van sigaretten
 • de straat en of winkels betreden zonder mondkapje
 • restaurants, bars en hotels blijven gesloten in level 3 (het afhalen van maaltijden is wel mogelijk)
 • sportscholen, kappers en beauty salons blijven gesloten in level 3
 • conferenties en evenementen (m.u.v. begrafenissen met maximaal 50 personen).

De gevolgen van het Corona virus op uw reis

Net zoals de rest van de wereld, hebben we in Zuid-Afrika ook met het Covid-19 te maken. Vanaf 26 maart is een zeer strenge lockdown ingevoerd. Oorspronkelijk voor drie weken, en daarna 2 weken verlengd. Op 1 mei is een gefaseerde versoepeling ingezet.  Deze wordt eind mei verder verlaagd naar fase 3 van de 5 mogelijke fases. In fase 1 mag weer internationaal gereisd worden.  

De verdere afbouw is afhankelijk van het aantal en de verspreiding van het Covid-19 virus. Op dit moment is gelukkig een grote uitbraak hier uitgebleven en het lijkt er dus op dat deze strenge maatregelen vruchten hebben afgeworpen. Er is hier ook geen sprake van overvolle ziekenhuizen als gevolg van het virus en we hopen natuurlijk dat dit ook zo blijft. Het dragen van een mondmasker is nu verplicht en overal zijn er strenge maatregelen m.b.t. hygiëne van toepassing. 

Op dit moment gaan wij er nog van uit dat reizen in juli door kunnen gaan. Dit stellen wij bij afhankelijk van de ontwikkelingen.
De reizen van mei en juni zijn geannuleerd en hierover is met de betreffende reizigers contact geweest. 

Voor juli of later zijn op dit moment voor u 3 mogelijkheden/ scenario’s: 

1. Indien u de reis zelf wenst te annuleren, zijn de annuleringskosten van toepassing volgens onze betalingsvoorwaarden.  Tot de 42e dag voor vertrek is dit in principe uw aanbetaling.
Wij proberen voor u, in verband met de bijzondere omstandigheden, waar mogelijk onze annuleringskosten te verlagen/ voorwaarden te versoepelen.  Dit doen wij geheel uit coulance. We bieden u dan een voucher aan die u bij ons kunt besteden voor een nieuwe reis (niet inwisselbaar voor geld). 

2.Indien u de reis wenst te verzetten naar een andere datum, bijvoorbeeld naar volgend jaar (wellicht dezelfde periode?), dan kunnen wij dit vaak (grotendeels) kosteloos voor u doen. In dat geval nemen wij contact op met de betreffende leveranciers om uw boeking naar een latere datum te verplaatsen en na te vragen of hier een eventuele meerprijs aan verbonden is. Indien de leverancier zijn prijzen aanpast voor 2021, dan zijn wij uiteraard ook genoodzaakt dit verschil aan u door te belasten. Veel leveranciers beloven echter om deze optie aan te moedigen, de tarieven niet te verhogen voor 2021 in dit geval. Ons inziens is dit de beste optie die alle partijen tegemoet komt.  

3. U kunt de situatie afwachten. Indien de leveranciers (en wij dus ook als Zuid-Afrika Specialist) uw reis moeten annuleren, krijgt u een zgn. “Corona Voucher”. Dit voucher is gedekt door de SGR en inwisselbaar voor een nieuwe reis bij ons naar keuze, dan wel uw betaalde gelden. U heeft in dit geval ook het recht om in dit geval direct uw geld terug te vragen. Wij hebben hier echter op dit moment in verband met de corona crisis geen liquiditeit voor en hopen op uw begrip hiervoor en uw akkoord met de tussenoplossing van de door de SGR gedekte Corona voucher. Op dit moment mogen de SGR Corona Vouchers tot 1 september 2020 worden uitgegeven.

De rechten van u, als reiziger, zijn nog steeds het beste gediend indien u de SGR-dekking accepteerd als alternatief voor een cash refund. Hoe zit dit precies?

Het is helder dat u als klant altijd het recht hebt om een voucher af te wijzen en een terugbetaling te vragen. Dat was zo en blijft zo. Het probleem is alleen dat het reisbedrijven nu niet lukt dat binnen de wettelijke termijn van 14 dagen te doen. En als reiziger bent u -bij faillissement van een reisorganisatie- op basis van de Europese wetgeving en de huidige SGR-regeling wél gedekt als u een reisvoucher met SGR-dekking accepteert, maar níet gedekt als u wacht op een cash terugbetaling. Het is dus simpelweg in het eigen belang van u als reiziger de voucher wel te accepteren.

Restantbetaling 
Indien u de restantbetaling op korte termijn dient te voldoen, verzoeken wij u vriendelijk deze gewoon te voldoen, dan wel een keuze te maken voor optie 1 of 2 zoals hierboven beschreven. Indien u de restantbetaling niet tijdig voldoet, zijn wij genoodzaakt uw reis te annuleren en gerechtigd uw annuleringskosten te berekenen. Uw restantbetaling staat los van onze annuleringsvoorwaarden: indien u dus annuleert en uw anuleringskosten lager zijn dan het gene wat u aan ons voldaan heeft, krijgt u het verschil teruggestort. Op dit moment houden wij nieuwe binnenkomende (restant)betalingen in Nederland zodat wij deze indien nodig wel direct terug kunnen overmaken.

Mocht u de restantbetaling enige tijd geleden voldaan hebben, en u recht hebben op een deel van uw reissom terug bij annuleren, dan zijn wij genoodzaakt dit tijdelijk in de vorm van een voucher te doen, die inwisselbaar is voor geld.  


A message from Africa

As a global family, it’s clear that, for now, we should all stay at home and not travel in order to fight the spread of Coronavirus. But, when the time comes, travel and tourism will be very important activities in the recovery process.

Across Africa and around the world, tourism is crucial. It plays a vital role in sustainable development, conservation, employment, international understanding and economic growth. For tourism businesses to survive they will need international tourists to give them hope and to help them with their recovery, so that they, in turn can support and sustain their local communities and natural environments.

In countries like Malawi and Eswatini, on average, every person employed in tourism supports around 14 people in their wider families. These jobs are essential to the future wellbeing of so many people in local communities in areas where other opportunities are often very limited and where survival looks set to become even more of a challenge. On top of the basic employment in tourism and in all the associated local suppliers to tourism, so many tourism businesses across Malawi & Eswatini run projects to support these communities and help them grow and become self-sufficient, as well as other projects that help preserve natural environments and conserve wildlife.

We are all well aware that priorities for everyone will, rightly, lie elsewhere at this point, and that the livelihoods of so many people around the world are being affected by the Coronavirus pandemic. But international tourists are being encouraged, where at all possible, to consider the long term effects their actions today can have on a country’s tourism infrastructure and the vulnerable people and environments that depend on it.

If you were already planning or had booked a trip, please try to postpone, if at all possible, rather than cancelling and requesting refunds. Removing funds and income from tourism businesses (most of whom in Africa are small & medium-sized enterprises) now will simple cause them to collapse, immediately taking away the vital support they provide to those around them.  Many businesses are relaxing their terms to allow much more flexibility on postponements.

And while you are stuck at home, please stay tuned to the inspirational messages from tourist boards, tourism operators and the travel media so that you can dream about, and plan your next amazing trip.


Zuid-Afrika in lockdown op 26 maart 2020

Zoals u wellicht al heeft vernomen in de media, gaat ook Zuid-Afrika in lockdown, en wel op 26 maart 2020 om middernacht voor een periode 5 weken. Dit heeft natuurlijk ook een grote impact op de reisbranche. Wij kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft! Op deze website van South Africa Tourism vindt u de meest gestelde vragen met antwoorden.

‘Ook vrijwel alle winkels moeten sluiten. Er wordt een uitzondering gemaakt voor apotheken, banken, supermarkten, tankstations en sommige instellingen. Internationale reizigers die sinds 9 maart zijn gearriveerd vanuit risicolanden moeten verplicht 14 dagen in quarantaine in hun hotel. Het leger wordt ingezet om de politie te ondersteunen.

In Zuid-Afrika is tot dusver bij 402 mensen vastgesteld dat ze besmet zijn met het coronavirus, het hoogste aantal in Afrika. Het virus is een groot risico voor het land, waar een groot aantal mensen lijdt aan HIV of tuberculosis en daardoor een verzwakt immuunsysteem heeft. President Ramaphosa spreekt van zeer urgente en drastische maatregelen die nodig zijn om het land te behoeden van vele verliezen.’ Bron: NOS nieuws.


Reisadvies Ministerie van Buitenlandse Zaken

Beste reiziger,

U heeft ongetwijfeld het advies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken vernomen om alle niet noodzakelijke reizen, zoals uw vakantie, uit te stellen.  Dit advies is niet zozeer vanwege gezondheidsredenend, maar vanwege de wisselende en toenemende beperkende maatregelen in de diverse landen.

Sinds vandaag – 18 maart 2020 – geldt er een restrictie voor mensen die naar Namibië reizen vanaf of via een ‘hoogrisico’ land. Helaas vallen de Schengenlanden hier sinds vandaag ook onder. Voor Zuid-Afrika gelden op dit moment nog geen restricties voor Nederlanders en Belgen.

Reist u naar Zuidelijk Afrika in de maanden maart en april? Dan raden wij u aan om uw reis, indien mogelijk, om te boeken naar later dit jaar.

We raden u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om te bespreken wat zij wel en niet verzekeren in geval van gewenste of noodzakelijk annulering. Onze annuleringsvoorwaarden zijn in alle gevallen van toepassing, ongeacht een eventueel reisverbod of negatief reisadvies. Onze reis – en annuleringsvoorwaarden vindt u hier. Wij begrijpen dat dit voor u, net zoals voor ons, overmacht is. Wij doen er dan ook alles aan om te kijken waar wij onze klanten tegemoet kunnen komen en wijken waar mogelijk van onze voorwaarden af.

Wij zullen per reisdossier proberen te bemiddelen in het zo veel mogelijk kosteloos verschuiven van uw reis. De meeste accommodaties/verhuurders/leveranciers werken hierin mee. Mocht u nu al wensen uw gehele reis te verschuiven, neem dan ook contact met ons op, dan zoeken wij de mogelijkheden voor u uit. Wij zullen er alles aan doen om u te helpen indien dit binnen onze mogelijkheden ligt.

Heeft u zelf uw vluchten geboekt? Dan dient u contact op te nemen met de luchtvaartmaatschappij. Omwille van de wereldwijde Covid-19 crisis, kunt u via de meeste luchtvaartmaatschappijen momenteel kosteloos omboeken naar een latere datum.


Tafelberg kabelbaan en wandelpaden gesloten

Vanwege een grote brand op en rond de iconische Tafelberg in Kaapstad, zijn de kabelbaan en de wandelpaden naar de top van de Tafelberg gesloten tot nader order.


Zuidelijk Afrika – gesloten grensposten

Hieronder vindt u een lijst met alle grensposten in Zuidelijk Afrika die vanwege veiligheidsmaatregelen vanwege Corona gesloten zijn:

Sea Ports:

 • Mosselbay
 • Saldanha

Grensposten:

Namibia border

 • Alexanderbay
 • Onseepkans
 • Rietfontein
 • Sendelingsdrfit

Botswana border

 • Bray
 • Derdepoort
 • Gemsbok
 • McCarthys Rest
 • Middelputs
 • Mokopong
 • Mokgobistad
 • Platjan
 • Pondrift
 • Stockpoort
 • Swartkopfontein
 • Tweerivieren
 • Zanzibar

Mozambique border

 • Pafuri
 • Giriyondo
 • Kosibay

eSwatini (Swaziland) border

 • Bothashoop
 • Emahlatini
 • Josefsdal
 • Nerston
 • Onverwacht
 • Waverley

Lesotho border

 • Boesmansnek
 • Makhaleng Bridge
 • Mononstha Pass
 • Ongeluksnek
 • Pekabridge
 • Ramatsiliso
 • Sanipass
 • Sephaphus Gate
 • Tellebridge

Update reisrestricties Namibië

Vandaag- 17-03-2020- is er (nog) geen restrictie op het reizen naar Namibië vanuit Nederland en/of Belgie. Namibië gaat reizigers uit de volgende landen wel weren: Duitsland, Qatar en Ethiopië.

Reist u echter via één van deze landen  of bent u recentelijk in deze landen geweest, dan wordt u de toegang tot Namibië ontzegd.

Wat betekent dit voor u indien u op korte termijn naar Namibië reist? Op dit moment kunt u (nog) gewoon op reis naar Namibië (met uitzondering dus van de bovengenoemde zaken).

We houden het nieuws continue in de gaten – een groot voordeel is hierbij dat wij tevens kantoor hebben in Zuid-Afrika – en houden u op de hoogte indien er nieuwe ontwikkelingen mochten zijn.

Mocht u een vlucht geboekt hebben die via één van bovengenoemde landen reist, dan dient u deze om te boeken. Heeft u uw vluchten via ons geboekt? Neem dan contact met ons op voor assistentie.

We raden u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om te bespreken wat zij wel en niet verzekeren in geval van gewenste of noodzakelijk annulering. Onze annuleringsvoorwaarden zijn in alle gevallen van toepassing, ongeacht een eventueel reisverbod of negatief reisadvies. Onze reis – en annuleringsvoorwaarden vindt u hier.

Indien er een reisverbod komt of een negatief reisadvies voor Namibië zullen wij per reisdossier proberen te bemiddelen in het zo veel mogelijk kosteloos verschuiven van uw reis. De meeste accommodaties/verhuurders/leveranciers werken hierin mee. Mocht u nu al wensen uw gehele reis te verschuiven, neem dan ook contact met ons op, dan zoeken wij de mogelijkheden voor u uit. Wij zullen er alles aan doen om u te helpen indien dit binnen onze mogelijkheden ligt..


Update reisrestricties Zuid-Afrika – Corona virus

Het corona virus zorgt voor grote chaos in de reiswereld en veel ongerustheid bij reizigers. Onderstaand willen wij graag een en ander verduidelijken.

Vandaag- 16-03-2020- is er (nog) geen restrictie op het reizen naar Zuid-Afrika vanuit Nederland en/of Belgie. Zuid-Afrika gaat reizigers uit hoge risico landen wel weren. Daar valt Nederland op dit moment nog niet onder.

Reist u echter via één van deze hoge risico landen (Italie, Iran, Zuid-Korea, China, Spanje, Duitsland, Engeland, Verenigde Staten) of bent u recentelijk in deze landen geweest, dan wordt u de toegang tot Zuid-Afrika ontzegd.

Wat betekent dit voor u indien u op korte termijn naar Zuid-Afrika reist? Op dit moment kunt u (nog) gewoon op reis naar Zuid-Afrika (met uitzondering dus van de bovengenoemde zaken).

We houden het nieuws continue in de gaten – een groot voordeel is hierbij dat wij tevens kantoor hebben in Zuid-Afrika – en houden u op de hoogte indien er nieuwe ontwikkelingen mochten zijn.

Mocht u een vlucht geboekt hebben die via één van bovengenoemde landen reist, dan dient u deze om te boeken. Heeft u uw vluchten via ons geboekt? Neem dan contact met ons op voor assistentie.

We raden u aan om contact op te nemen met uw verzekeringsmaatschappij om te bespreken wat zij wel en niet verzekeren in geval van gewenste of noodzakelijk annulering. Onze annuleringsvoorwaarden zijn in alle gevallen van toepassing, ongeacht een eventueel reisverbod of negatief reisadvies. Onze reis – en annuleringsvoorwaarden vindt u hier.

Indien er een reisverbod komt of een negatief reisadvies voor Zuid-Afrika zullen wij per reisdossier proberen te bemiddelen in het zo veel mogelijk kosteloos verschuiven van uw reis. De meeste accommodaties/verhuurders/leveranciers werken hierin mee. Mocht u nu al wensen uw gehele reis te verschuiven, neem dan ook contact met ons op, dan zoeken wij de mogelijkheden voor u uit. Wij zullen er alles aan doen om u te helpen indien dit binnen onze mogelijkheden ligt..

Onderstaand vindt u het laatste nieuwbericht van South African Tourism Nederland:

Last night, President Cyril Ramaphosa gave the nation an update on the measures the country will be taking to combat the spread of the Coronavirus pandemic. As of yesterday, South Africa has 61 confirmed cases of the Coronavirus, and as such the South African government has declared a national state of disaster, in terms of the Disaster Management Act.

These are some of the measures that the government has announced:
• A travel ban has been issued for high risk countries including Italy, Iran, South Korea, Spain, Germany, UK, US and China. This is effective from 18 March
• South Africans have been advised to cancel travel to high risk countries, effective immediately
• Any foreign national who has recently visited any of the high risk areas will be denied a visa into South Africa
• South Africans coming home from any of the high risk areas will be subject to high intensity scanning and testing
• All persons who travelled to any of the high risk countries since mid-February must present themselves for scanning
• 35 of the 53 land ports of entry will be shut down
• Gatherings of more than 100 people are prohibited
• Schools will be closed from Wednesday, 18 March until after the Easter weekend
• Businesses are called upon to take measures to intensify hygiene control
• South Africans are urged to cancel all non-essential travel both internationally and domestically
• A National Command Council has been established and will meet 3 times a week to coordinate responses to the pandemic
The above measures also impact the travel industry, but do not hit the Dutch and Belgium market as of yet. Of course the South African government monitors the situation closely, and the current measures can change on a day-by-day basis. I will inform you when additional measures have been put in place.


Reis restricties Zuidelijk Afrika

Zuid-Afrika

Op dit moment gelden er geen restricties voor het reizen naar Zuid-Afrika. Wel worden er extra veiligheidsmaatregelen getroffen. Aan boord van het vliegtuig wordt u gevraagd een formulier in te vullen. Na de landing wordt de eerste screening aan boord van het toestel gedaan. De lichaamstemperatuur van de reizigers wordt opgemeten en er wordt gelet op de symptomen van het virus. Als deze test gedaan is, mag u het vliegtuig verlaten en passeert u een tweede temperatuurcheck. Wanneer ook deze controle goed is mag u doorlopen.

Botswana

Ook voor Botswana gelden er op dit moment geen restricties met betrekking tot het binnentreden van het land. Echter worden ook hier extra maatregelen getroffen. Op de luchthaven wordt de lichaamstemperatuur opgemeten. Is deze verhoogd of vertoont de reiziger andere symptomen, dan moet deze reiziger verplicht 14 dagen in quarantaine. Overige passagiers mogen het land in.

Namibië

Er gelden op dit moment nog geen speciale restricties voor het reizen naar Namibië.


AfrikaBurn cancellation

Helaas is het AfrikaBurn festival afgelast dit jaar i.v.m. de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus. De officiële statemunt kunt u hier vinden.

Unfortunately it has been decided to cancel the AfrikaBurn festival this year, due to the worldwide outbreak of the Coronavirus. The official statement can be found here.