Three Rondavels

De Three Rondavels zijn de meest noordelijk gelegen bezienswaardigheid van de Panorama Route, ongeveer 50 km ten noorden van Graskop. Het zijn drie rotsen opkomend uit de verste wand van de Blyde River Canyon. Het woord Rondawel is in het Zuid-Afrikaans een verwijzing naar de ronde traditionele hutten met een rieten dak. Deze ‘rots-hutten’ torenen 700 meter hoog uit boven het omliggende landschap. De drie rotsen worden ook wel liefkozend Three Sisters genoemd of soms wordt er gesproken van The Chief and Three Wives.

De bijzondere vorm van deze rotsen werd veroorzaakt doordat wind en water het zachte deel van de rots hebben afgesleten en het binnenste harde deel (quartz) overgebleven is. De rivier die door deze kloof stroomt, Blyde River, dankt haar naam aan het Nederlandse woord ‘blij’. Naar alle waarschijnlijkheid hadden de Voortrekkers (van oorsprong Nederlandse kolonisten), een goede tijd langs deze rivier. In dit gebied leven vele vogels en dieren waaronder apen, antilopes en arenden.

Aangezien u in drogere weersomstandigheden een beter uitzicht heeft, is de beste tijd voor een bezoek aan de Three Rondavels tussen oktober en maart (minder kans op regen en mist).

 

Toevoegen aan reisplan