Beste reistijd Zuid-Afrika

Beste reistijd voor Zuid-Afrika

Wat is de beste reistijd voor een vakantie naar Zuid-Afrika? Een veelgestelde vraag en er is geen kort en krachtig antwoord mogelijk.

Wat de beste reistijd is, hangt af van de plaatsen die u wilt bezoeken, wat u wilt gaan doen en uw eigen voorkeur qua weersomstandigheden.

Over het algemeen is Zuid-Afrika het gehele jaar door geschikt om op vakantie te gaan. Er is altijd wel een deel van Zuid-Afrika wat geschikt is om te bezoeken.

Voor reizigers die b.v. een actieve vakantie willen hebben (wandelen/hiken), is de zomer op veel plaatsen te warm om overdag echt actief te zijn. U kunt wel vroeg opstaan voor een fijne wandeling en zo de hitte van de dag vermijden en een ontspannen siësta houden na lunchtijd.

Voor liefhebbers van het wildlife is de zomer(NL winter)  vaak minder geschikt in het noorden van het land (Kruger). Het kan behoorlijk warm zijn in die tijd en er valt regelmatig regen. Ook is de begroeiing hoog waardoor het moeilijker is wilde dieren te spotten.

Hieronder noemen we een paar richtlijnen waar u rekening mee kunt houden bij het plannen van uw reis aan de hand van gebieden die u wilt bezoeken.

Let op: de seizoenen in Zuid-Afrika zijn precies omgekeerd in vergelijking met Nederland/België.

Krugerpark – Wilde dieren spotten in het Krugerpark en omliggende parken kan in principe het gehele jaar door. Veel mensen verkiezen echter de wat koelere en droge wintermaanden (ongeveer mei t/m augustus). In deze periode wanneer er weinig water is, trekken dieren naar waterplaatsen en rivieren. Ook is de vegetatie niet zo dicht als in de zomer waardoor het spotten van wild makkelijker is. In de vroege ochtend en avond heeft u in deze periode wel een warm vest/jas nodig. Wellicht zelfs een muts en sjaal voor een vroege ochtend game drive wanneer de temperatuur meestal net onder de 10 graden is, maar door de wind tijdens het rijden in een open safarivoertuig kan het veel kouder aanvoelen. Overdag is het echter heerlijk en komt de temperatuur boven 20 graden uit en vrijwel nooit regen.

Van november t/m februari is het warm in het park en valt er regelmatig (aan het einde van de middag of ’s avonds) regen, vaak met onweer). De meeste regen valt van november t/m april. In de maanden januari,  februari en maart kan er soms sprake zijn van overstromingen.

De beste reistijd voor een bezoek aan het Krugerpark is  het voorjaar, najaar en de winter (NL zomer).

Kaapstad en omgeving: Een wereldstad als Kaapstad is natuurlijk het gehele jaar door een bezoek waard. Maar in de Zuid-Afrikaanse winter moet u wel rekening houden met grijs en koel weer in dit deel van het land met regelmatig regen. In dit gebied is de winter het natte seizoen, anders dus dan in het Krugerpark.

Gaat u in de maanden mei t/m augustus naar Kaapstad? Neem dan een regenjas/cape mee. In deze periode is veelal koel met temperaturen overdag gemiddeld tussen 16 en 20 graden en ’s nachts rond 8 graden. In deze periode moet u dus ook warme kleding inpakken.  Alhoewel u ook regelmatig zonnige en zelfs warme dagen kunt ervaren. Het is wel vroeger donker, dus de dagen zijn korter.

In de zomer zijn de temperaturen heerlijk (25 tot 35 graden) en valt er weinig regen. De wind kan wel af en toe krachtig waaien en dit zorgt ervoor dat de gevoelstemperatuur soms veel lager is.

Indien u gebruik wilt maken van de kabelbaan naar de top van de Tafelberg, houdt dan rekening met het jaarlijkse onderhoud rond eind juli-begin augustus. De kabelbaan is dan gesloten en u zult dus te voet omhoog moeten. In de winter komt er regelmatig laaghangende bewolking voor wat het uitzicht vanaf de Tafelberg belemmert. Bij harde wind is de kabelbaan gesloten en ook de boottocht naar Robbeneiland wordt afgeblazen wanneer de golven te hoog zijn.

De wijnlanden en de Garden Route zijn veelbezochte plekken in de West Kaap provincie. Hier kunt u het weer in de Zuid-Afrikaanse winter vergelijken met de Nederlandse zomer. Het kan af en toe regenen en fris zijn, maar er zullen ook prachtige zonnige dagen zijn. De dagen zijn wel korter dan in Europa. Het wordt dus ook al vroeger donker.

West Coast en Namaqualand– wilde bloemen: Deze gebieden in het westelijke en de noord-westelijke deel van Zuid-Afrika zijn vooral bekend vanwege de enorme velden vol wilde bloemen die in het voorjaar bloeien. De exacte bloeitijd is natuurlijk niet te voorspellen, maar de beste reistijd voor een bezoek aan Namaqualand is in augustus en september. U heeft in deze maanden de meeste kans om dit kleurrijke fenomeen te zien.

Accommodaties zijn in deze periode snel volgeboekt, dus plan uw reis ruim van tevoren. Ook gedurende de rest van het jaar is de natuur hier ook prachtig en een bezoek waard.

De wintermaanden in Namaqualand kunnen in de vroege ochtend en ’s avonds koud zijn (het kan zelfs vriezen), maar overdag gemiddeld boven 25 graden. In de zomer kunt u hier overdag hoge temperaturen verwachten en ook ’s avonds koelt het niet veel af. Dit gebied wordt geclassificeerd als ‘half woestijn’ en er valt dus weinig regen. Het gebied rond het West Coast N.P. heeft wat mildere temperaturen dan Namaqualand.

Hermanus – walvissen: Van juli t/m november heeft u kans om hier vanaf de kade al walvissen te zien zwemmen. U kunt ook gebruik maken van een boottocht om dichterbij deze gigantische dieren te komen.

Durban en de kust van Kwazulu Natal: In Durban en omliggende kustplaatsen is het in december en januari erg druk en zijn accommodaties al snel volgeboekt. Nieuwjaarsdag is op de meeste plaatsen traditiegetrouw de drukste dag op het strand. Eigenlijk is het in de Zuid-Afrikaanse zomermaanden te warm en de humiditeit te hoog in dit gebied om echt te genieten van een lange stranddag.

Van december t/m maart is de gemiddelde temperatuur overdag 27/28 graden en ‘koelt’ het ’s avonds af tot gemiddeld 21 graden. De humiditeit is in deze maanden maar liefst 80% waardoor het flink zweten is.

Veel mensen geven de voorkeur aan de maanden april t/m oktober wanneer de temperatuur milder is. De minste regen valt in de winter (juni/juli) en deze maanden hebben de meeste zonuren en een aangename dagtemperatuur boven 20 graden.

Bovenstaande is natuurlijk slechts een richtlijn, net zoals in Nederland valt het weer niet altijd te voorspellen!

Drukke periodes / hoogseizoen
Een veel gemakkelijker te beantwoorden vraag: wanneer is het druk in Zuid-Afrika?  Wie niet van drukte houdt, moet de maanden december, januari en de tijd rond Pasen vermijden. Dit is wanneer de meeste Zuid Afrikaners zelf op vakantie gaan en vooral aan de kust (Kaapstad, Durban, St. Lucia etc) is het dan ontzettend druk. Rond deze tijd zijn wegen, grensovergangen, toegangshekken naar het Krugerpark etc. ook veel drukker dan normaal. En niet te vergeten, de prijzen voor bijvoorbeeld accommodaties zijn in deze periodes hoger.

Zuid-Afrika met Kerst
Kerst in een warm land vieren staat bij veel mensen op de ‘bucketlist’. De Kerstdagen vallen in de Zuid-Afrikaanse zomervakantie. De kinderen zijn dan 6 weken vrij. Zuid-Afrika in december is dus het hoogseizoen en tijdig boeken is aan te raden.

Veel Zuid-Afrikanen vieren de Kerst dagen niet thuis, maar gaan op pad. Het Krugerpark, Drakensbergen en de kustprovincies zijn  bijvoorbeeld populaire bestemmingen in deze periode.

Toevoegen aan reisplan