Windhoek

Windhoek is de hoofdstad van Namibië en is centraal gelegen in het land op een kruispunt van wegen en spoorlijnen. Het is de grootste stad van Namibië met zo’n 300.000 inwoners. De stad ligt op het Centraal Plateau op een hoogte van 1650 meter waardoor het klimaat aangenaam is. De stad wordt omgeven door de Auas Mountains in het zuidoosten, de Eros Mountains in het noordoosten en het Khomas Hochland in het westen.

Windhoek stond vroeger bekend onder twee andere namen die beide refereerden aan de warm waterbronnen die destijds in het gebied nog actief waren. De Nama noemden het Ai-Gams wat ‘vuurwater’ betekent  en de Herero gebruikten de naam Otjomuise oftewel ‘plaats van stoom’. Vanwaar de huidige naam precies komt is niet bekend, maar waarschijnlijk is het vernoemd naar de Windhoek Mountains in Zuid-Afrika door de eerste Afrikaners die van daar naar het huidige Windhoek trokken. De Afrikaners bouwden er rond 1840 een kerk die ook als school dienst deed, maar deze eerste gebouwen hebben niet lang gestaan. Tijdens één van de gevechten tussen de Nama en de Herero werd alles wat tot dusver opgebouwd was verwoest. Het ‘echte’ begin van Windhoek wordt vaak gezien als de dag waarop de Duitser majoor Von Francois met zijn leger begon met de bouw van Die Alte Feste in 1890. Regelmatig waren er gevechten tussen de Herero, de Nama en de Duitse kolonisten en na de Eerste Wereldoorlog kwam er een einde aan het Duitse koloniale tijdperk. Zuid-Afrika nam de macht over in het gebied en dit betekende dat de ideeën van Apartheid ook hier werden ingevoerd. Er kwamen aparte buitenwijken voor kleurlingen en zwarten en de blanken bleven in de al bestaande stad wonen. Pas in 1990 werd Namibië en dus ook Windhoek onafhankelijk.

Het centrum van Windhoek staat bekend als ‘klein Windhoek’ en hier vindt u veel oude gebouwen uit de Duitse koloniale tijd, maar ook moderne kantoorgebouwen. Het oudste gebouw van Windhoek, Alte Feste, is het onderkomen van het Nationaal Historisch Museum. Andere gebouwen daterend uit de koloniale tijd zijn bijvoorbeeld: Christuskirche, de oude gevangenis, Von Francois fort, Tienmannhaus, Ludwig von Estorff Haus, treinstation, St. George Kathedraal en Tintenpalast wat de zetel van het Duitse koloniale bewind was.

Een recenter bouwwerk dat van grote waarde is voor de Namibiërs en een symbool is voor de onafhankelijkheid is Heroes Acre. Dit monument is gelegen tussen twee heuvels en kent een oppervlakte van maar liefst 732 hectare, het bestaat onder andere uit een enorme witte obelisk en 174 graven. Vanaf het paviljoen heeft u een goed uitzicht over de stad.

Windhoek staat er om bekend dat het er schoon en netjes is, het centrum doet ook niet erg Afrikaans aan. Windhoek kent een mix van culturen en veel blanken spreken nog Duits. Het is de modernste stad in Namibië en u vindt er winkelcentra, markten, autoverhuur, veel restaurants, bars en clubs, medische voorzieningen en de enige internationale luchthaven van het land ligt dichtbij de stad. De brouwerij van het trotse biermerk ‘Windhoek’ vindt u uiteraard ook in de hoofdstad. Er zijn accommodaties in vele soorten en maten, van het nieuwe moderne Hilton Hotel tot kleine guesthouses en lodges.

Voor een dagtripje vanuit Windhoek is een bezoek aan het Daan Viljoen Game Park op zo’n 20 kilometer ten westen van de stad een mogelijkheid. Dit kleine Game Reserve van slechts 50 vierkante kilometer bestaat uit voornamelijk grasland en savanne en de bewoners zijn onder meer zebra, spiesbok, hartebeest, gnoe, impala en springbok (géén Big Five). U kunt met de auto of te voet het park verkennen.

Toevoegen aan reisplan