Voorstel aanvragen

20 daagse Luxe Adventure Truck reis van Kaapstad naar Victoria Falls

v.a. 3879/ per persoon
Toevoegen aan reisplan
Algemene informatie

De absolute top onder de Adventure truck reizen. U reist per comfortabele adventure truck in een klein gezelschap van maximaal 12 personen. Aan boord is een toilet. Deze reis wordt wel de business class reis genoemd onder de Adventure Truck reizen.

U bezoekt tijdens deze fantastische reis vier landen van het Afrikaanse continent. Beginnend in Kaapstad gaat u via de Cederbergen met rotsschilderingen en rooibos boerderijen naar de spectaculaire Fish River Canyon en de droogte van de Namib woestijn in Namibië. Hier beklimt u o.a. de prachtige rode zandduinen en gaat op safari in het Etosha National Park.

In Botswana ervaart u de Okavango Delta en maakt een game-drive en bootcruise in het wildrijke Chobe National Park.

U sluit af met het overdonderende geluid van de indrukwekkende Victoria Falls in Zimbabwe. Een veelzijdige reis vol avontuur om nooit te vergeten!

Note: de reis is ook te reserveren in een gewone adventure truck waarbij u verblijft in accommodaties of als campingreis. Vraag ons naar de prijzen en mogelijkheden indien u hierin geïnteresseerd bent.

Specificaties

7070
v.a.€ 3879/ per persoon
20 dagen
Cederbergen, Fish River Canyon, Namib Naukluft National Park, Etosha National Park, Okavango Delta, Makgadikgadi en Nxai Pans National Park, Chobe National Park, Victoria Falls National Park
Zuid-Afrika, Namibië, Botswana, Zimbabwe
Kaapstad, Swakopmund, Windhoek, Maun, Ghanzi, Victoria Falls
Kaapstad
Victoria Falls
 • 19 overnachtingen in een tweepersoons kamer met en-suite badkamer
 • Vervoer per luxe adventure truck (max 12 personen, voorzien van airconditioning en toilet)
 • 19x ontbijt, 19x lunch,19x diner
 • Genoemde actriviteiten, entreegelden parken en conservation fees
 • Begeleiding door deskundige gids
 • Vluchten en evt. visum
 • Reis- en annuleringsverzekering (verplicht)
 • Accommodatie in Kaapstad voorafgaand aan de reis en in Victoria Falls na afloop van de reis
 • Transfers
 • Activity package
 • Optionele activiteiten en excursies (en bijbehorende entreegelden en conservation fees)
 • Niet genoemde maaltijden en drankjes
 • Persoonlijke uitgaven en fooien
Adventure truck
Volgens beschrijving
Volgens beschrijving
Luxe
Ja
Kinderen t/m 7 jaar niet toegestaan. Kinderen van 8 t/m 15 jaar op aanvraag in overleg met de overige deelnemers.
Deze reis is ook mogelijk in omgekeerde volgorde. Wij raden u aan om tenminste één dag voor aanvang van de rondreis te arriveren. Indien gewenst kunt u ook uw terugvlucht één dag na afloop van de reis boeken. Wij verzorgen met plezier uw pre- en post- overnachtingen evenals de benodigde transfers van/naar het vliegveld.

Overige informatie

yes, Yes
Maximaal 12 deelnemers
Activity package bestaande uit de volgende excursies: bezoek rooibosthee boerderij, woestijnwandeling met lokale deskundige gids, bezoek Makgadikgadi Pans (Nata Sanctuary), Chobe N.P. bootcruise, Chobe N.P. game drive. Vooraf boeken, informeer bij ons naar de kosten.
Max. 20 kg in een zachte reistas/koffer (geen harde koffers) en een rugzak voor daguitstapjes.
80 cm breed, 60 cm diep, 30 cm hoog (uw reistas moet hierin passen!)
Engels of Duits (zie vertrekdata)
Engels of Duits
Ja
Nee
Ja
Nee
Dagprogramma
Reisschema -

Dag 1: Kaapstad – Cederberg
De reis start om 07:00 uur in het centrum van Kaapstad. Zorg dat u 30 minuten voor vertrek aanwezig bent. Wij raden u aan om voorafgaande aan de reis al in Kaapstad te verblijven zodat u voorafgaande aan deze reis de bezienswaardigheden in en rond de stad kunt ontdekken. Vraag ons naar de mogelijkheden m.b.t. accommodaties, transfers en excursies.

De reis begint met een stop ten noorden van Kaapstad vanwaar u een prachtig uitzicht heeft op de baai en de Tafelberg, hier kunt u een paar mooie foto’s maken. De truck rijdt daarna verder naar de Cederbergen en deze regio staat bekend vanwege de citrusplantages, mooie bergen en rooibosthee- en buchuplanten. Rooibos groeit slechts in deze regio en is dus een belangrijk exportprodukt voor de regio. Vanavond dineert u bij de accommodatie en kunt u de rest van het reisgezelschap beter leren kennen,

Accommodatie: Marcuskraal Guest House (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Kaapstad – Citrusdal

Inclusieve maaltijd: lunch, diner

Dag 2: Namibië – Gariep (Oranje) Rivier
Vandaag reist u verder door de Noord Kaap provincie en Namaqualand naar de grenspost. Mocht u in de maanden juli t/m september reizen, dan heeft u kans om de prachtige bloemenzee in dit gebied te zien. Vele toeristen komen in de Zuid-Afrikaanse lente hier naartoe voor dit kleurrijke schouwspel van wilde bloemen. ‘s Middags gaat u de grens over naar Namibië waar u vanavond overnacht aan de Garieprivier (ook wel Oranjerivier genoemd). Deze rivier is de natuurlijke grens tussen Zuid-Afrika en Namibië en uw accommodatie bevindt zich aan de rivier.

Accommodatie: Bundi (tweepersoons kamer met en-suite badkamer), Felix Unite Cabanas (cabana-huisje met en-suite badkamer) of gelijkwaardig
Route: Clanwilliam – Oranjerivier
Inclusieve maaltijden: ontbijt, lunch diner

Dag 3: Garieprivier – Ai-Ais
In de ochtend heeft u de gelegenheid om op de Garieprivier te kanoën (niet inbegrepen) of om te relaxen en van het uitzicht te genieten vanaf de accommodatie. De Gariep is de langste rivier van Zuid-Afrika en heeft zijn oorsprong in een deel van de Drakensbergen in het koninkrijk Lesotho. De rivier is oorsponkelijk vernoemd naar het Nederlandse koningshuis (Oranje), maar tegenwoordig wordt meestal de naam Garieprivier gebruikt. Per kano kunt u de schoonheid van dit gebied goed ervaren. Na de lunch gaat de reis verder in noordelijke richting naar uw volgende overnachtingsadres: Ai-Ais. Hier zult u later vandaag de Hot Pools kunnen bezoeken en lekker relaxen.

Accommodatie: Ai Ais Resort (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Orange river – Ai Ais
Optionele activiteit: Halve dag kano trip

Inclusieve activiteit: Ai Ais Hot Pools
Inclusieve maaltijden: ontbijt, lunch, diner

Dag 4:  Fish River Canyon, Quiver Tree Forest, Giant’s Playgrond
Vandaag staat u vroeg op en rijdt naar de rand van de indrukwekkende Fish River Canyon. De kloof heeft een totale lengte van 160 km, een maximale breedte van 27 km en is tot 550 meter diep. Een prachtig gezicht wanneer de zon opkomt en haar stralen over deze enorme kloof laat schijnen. Er is gelegenheid om langs de kloof te wandelen en mooie foto’s te maken. Daarna rijdt de truck verder in westelijke richting naar Keetmanshoop.

Op zo’n 14 kilometer vanaf Keetmanshoop zijn twee bijzondere en fotogenieke plekken die u vanmiddag gaat bezoeken: Giant’s Playground en het Quiver Tree Forest. Eerst genoemde wordt ook wel de ‘Tuin der Goden’ genoemd en is een stuk grond bezaaid met rotsblokken in bizarre vormen en formaties wat nog het meeste lijkt alsof een reus met blokken heeft gespeeld. Quiver Tree (kokerboom) Forest is een bijzonder natuurverschijnsel aangezien deze bomen normaal gesproken eenzaam in de woestijnsteppe te vinden zijn en niet met meerdere op dezelfde plek. Deze boom was voor de bosjesmannen nuttig vanwege de holle takken waar ze onder andere de kokers voor hun pijlen van maakten. Kokerbomen groeien eigenlijk altijd op of tegen een stuk rots, de rots neemt overdag de warmte van de zon op en geeft dit ‘s nachts weer af zodat de kokerboom in een meer constante temperatuur kan groeien.

Accommodatie: Schutzenhaus Guesthouse (tweepersoons kamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Fish River Canyon – Keetmanshoop
Inclusieve acitiviteiten: bezoek Fish River Canyon, Quiver Tree Forest en Giant’s Playground
Inclusieve maaltijden: ontbijt, lunch, diner

Dag 5: Namib-Naukluft Park
Het avontuur gaat verder naar het Namib-Naukluft National Park, dit is werkelijk een van de juweeltjes van Namibië. De grote zandduinen rond Sossusvlei bereiken soms een hoogte van wel 3000 meter. Prachtige plaatjes die rust en ruimte uitstralen met kleuren variërend van geel, roze, oranje naar rood en alles daar tussenin! Vandaag heeft u een lange dag in de truck voor de boeg, maar morgen zult u kunnen genieten van de bezienswaardigheden in dit gebied. Onderweg geniet u van het fascinerende landschap dat verandert van graslanden in het oosten naar de rode zandduinen in het westen. U rijdt door dunbevolkte gebieden over stoffige wegen waar u bijna niemand anders tegenkomt. U overnacht aan de rand van het duingebied.

Accommodatie: Solitaire Lodge, Taleni Desert/Quiver camp (in tweepersoons kamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig.
Route: Keetmanshoop – Namib Naukluft National Park

Inclusieve maaltijden: ontbijt, lunch, diner

Dag 6: Namib-Naukluft National Park
De dag begint al vroeg zodat u naar de top van Dune 45 kunt klimmen voordat de hitte dit vrijwel onmogelijk maakt. Dit is de bekendste duin in dit gebied en vanaf de top zult u genieten van een fantastisch uitzicht en kunt u de meest bijzondere foto’s maken van de roodgekleurde zandduinen. Vooral tijdens zonsopkomst en zonsondergang ziet u de verschillende kleuren van de duinen goed. Na uw klim op Dune 45 krijgt u een welverdiend ontbijt. Daarna wordt u naar Sossusvlei gebracht waar een 4×4 voertuig u nog dieper de woestijn in brengt. Ook Sossusvlei en Deadvlei zijn bijzondere gebieden waar u prachtige foto’s kunt maken. Teruggekomen bij de lodge klopt u het zand uit uw schoenen en geniet na van een bijzondere dag.

Accommodatie: Taleni Desert/Quiver camp of gelijkwaardig
Inclusieve activiteiten: hike naar de top van Dune 45, 4×4 transfer naar de Deadvlei/Sossusvlei

Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 7: Swakopmund
Vandaag is uw laatse dag in de woestijn en vanochtend is er nog een interessante excursie waarbij een lokale gids u meer over de ecosystemen in de woestijn en de manier waarop de Bushman hier overleefden vertelt. Onderweg naar uw volgende accommodatie passeert u de Steenbokskeerkring waar natuurlijk gestopt wordt voor een foto. Aangekomen bij de kust van de Atlantische Oceaan, maakt u een korte stop bij de lagune van Walvisbaai in de hoop om de vele flamingo’s te zien. Later in de middag arriveert u in het ‘avonturenstadje’ Swakopmund waar u alvast een beetje kunt rondkijken. Swakopmund was deel van de Duitse kolonie en dit ziet u nog duidelijk terug in gebouwen, straatnamen en de konditoreien (koop hier een Duitse lekkernij en kopje koffie!). U krijgt uitleg over de vele optionele activiteiten waar u morgen aan kunt deelnemen zoals sandboarden en quadbiken in de woestijn.

Accommodatie: Atlantic Villa’s (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Naukluft – Swakopmund
Activity Package: Woestijnwandeling met gids
Inclusieve Activiteit: stop bij de Steenbokskeerkring en in Walvisbaa
i
Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 8: Swakopmund
De zevende dag is een dag met ongekende mogelijkheden. U heeft tijd om door Swakopmund te wandelen en de gebouwen uit de Duitse koloniale tijd te bezichtigen. U kunt op uw gemak lunchen, wat winkelen of het strand bezoeken. Zin om iets actiefs te doen? Ga mee met een dolfijncruise op de oceaan of quad biken in de woestijn. De echte waaghalzen hebben vandaag de mogelijkheid om te gaan sandboarden of skydiven.

Accommodatie: Atlantic Villa’s of gelijkwaardig
Optionele Activiteiten: Quad biking, Sand boarding, Sky Diving, Scenic Flights, Dolphin Cruise etc.

Inclusieve maaltijd: ontbijt

Dag 9: Brandberg
Na een rustig ontbijt gaat de reis verder. U bezoekt vandaag de Brandberg, dit is de hoogste berg van Namibië en de naam verwijst naar de soms ‘gloeiende’ kleur die de berg heeft tijdens de zonsondergang. U maakt een stop bij de bekende rotstekening ‘White Lady’ van meer dan 2000 jaar oud. U maakt een wandeling/hike naar deze en andere rotstekeningen (draag stevig schoeisel). Na deze ontdekkingstocht te voet, rijdt u in de richting van de Kamanjab regio.

Accommodatie: NWR Khorixas (tweepersoons kamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Swakopmund – Brandberg
Inclusieve activiteiten: bezoek Brandberg/White Lady
Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 10: Twyfelfontein – Kamanjab
Vandaag gaat u de Kamanjab regio verkennen, dit gebied werd meer dan 6000 jaar lang bewoond door de Khoi San. Bij Twyfelfontein vindt u de grootste concentratie aan rotstekeningen van dit volk en dit is dus zeker een bezoek waard. Eenmaal aangekomen bij uw accommodatie kunt u genieten van het uitzicht over de savanne, een wandeling maken, vogels kijken, een duik in het zwembad nemen of genieten van een drankje rond het gezellige kampvuur.

Accommodatie: Toko Lodge (tweepersoons kamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Brandberg – Kamanjab
Inclusieve activiteiten: bezoek Brandberg/White Lady
Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 11: Etosha National Park
Vandaag is het vroeg opstaan, want het is tijd voor safari! In de middag komt u aan bij het Etosha National Park, een groot wildreservaat waar onder andere leeuwen, neushoorns, luipaarden, olifanten en zebra’s leven. Terwijl u door het park rijdt met de truck, kunt u veel wilde dieren tegenkomen. Eenmaal aangekomen in het kamp kunt u een kijkje nemen bij de waterpoel waar regelmatig dieren komen drinken.

Accommodatie: NWR Okaukuejo (tweepersoons kamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Kamanjab – Etosha NP
Inclusieve activiteit: middag game drive Etosha in de truck
Inclusieve maaltijden: ontbijt en diner

Dag 12: Etosha National Park
Vandaag staat geheel in het teken van safari en de Afrikaanse natuur. Zintuigen op scherp voor het zoeken naar wilde dieren! Vandaag stopt u onder andere bij de Etosha Pan en verschillende waterplaatsen. Vanuit de truck heeft u een fantastisch uitzicht en kunt u wilde dieren goed spotten. ’s Avonds in het kamp kunt u weer plaatsnemen op een bankje bij de waterpoel die verlicht is en wellicht neushoorns, leeuwen of ander wild zien dat komt drinken.

Accommodatie: NWR Okaukuejo of gelijkwaardig
Route: Etosha N.P.
Inclusieve activiteit: volle dag game drive met de truck
Inclusieve maaltijden: ontbijt en diner

Dag 13: Windhoek
Wederom een vroege start van de dag! Terwijl u naar de uitgang van het park rijdt, heeft u nog een laatste kans om wilde dieren in het park te spotten. Daarna gaat de reis verder naar de hoofdstad van Namibië: Windhoek. Bij aankomst in Windhoek maakt u te voet een stadstoer langs de bekendste gebouwen/bezienswaardigheden in deze stad met uw gids. Ook hier zult u de Duitse oorsprong terugvinden. Het diner is vanavond voor eigen rekening bij een restaurant in Windhoek of bij uw hotel.

Accommodatie: Safari Hotel (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Etosha – Windhoek
Inbegrepen activiteit: game drive met de truck terwijl u het park verlaat, stadswandeling Windhoek met uw gids

Inclusieve maaltijd: ontbijt

Dag 14: Botswana – Ghanzi
U gaat vandaag de grens over naar Botswana en bevindt zich nu in de Kalahari Woestijn. De 900.000 km² grote woestijn is het gebied van de San bevolking. In de namiddag, na een lange rit door het Kalahari landschap, arriveert u bij de lodge in Ghanzi waar u in de avond kunt genieten van traditionele dans en zang van de lokale San.

Accommodatie: Tautona Lodge (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Windhoek – Ghanzi
Inbegrepen activiteit: San Tribal dance in de avond

Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 15: Maun
Vanochtend maakt u met een echte San-bushman een wandeling waarbij u meer informatie krijgt over de leefwijze van dit volk, een interessante belevenis. Vanuit Ghanzi reist u vervolgens verder naar Maun, een plaats die vooral bekend staat als toegangspoort tot de Okavango Delta. Optioneel kunt u ‘s middags een vlucht maken boven dit gebied om een goed beeld te krijgen van dit bijzondere stuk natuur (afhankelijk van het weer en de beschikbare tijd).

Accommodatie: Sedia (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Ghanzi – Maun/Okavango Delta
Inclusieve
activiteit: San Guided Walk
Optionele activiteit: rondvlucht boven de Delta
Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Let op: indien u heeft gekozen voor de ‘Okavango Upgrade’, dan wordt u naar de luchthaven gebracht en stapt aan boord van een klein vliegtuigje dat u naar het hart van de Okavango Delta zal brengen. U overnacht twee avonden in de Delta en kunt zo het gebied op een intensievere manier beleven. Op dag 17 zult u ‘s ochtends weer bij de groep aansluiten. Kosten voor de Okavango Upgrade: R18150 per persoon.

Dag 16: Okavango Delta
De beste manier om de waterwegen van de Delta te ervaren is per mokoro. Deze traditionele kano’s worden door een poler met een lange stok geruisloos door het water gevaren. Geniet vandaag van de groene omgeving, het heldere water met waterlelies en riet en de rust in dit fascinerende deel van Botswana. Vanochtend vertrekt u al vroeg met een 4×4 auto naar het poling station waar de mokoro’s en de polers op u wachten, deze rit duurt ongeveer een uur. Zorg ervoor dat u zich goed beschermt tegen de zon vandaag, want u brengt de gehele dag buiten door. Er wordt bij een eilandje aangemeerd en u kunt met de poler een wandeling maken. Later vaart u weer terug naar de 4×4 voertuigen. Alhoewel deze mokoro trip in de eerste plaats niet bedoeld is om wilde dieren te zien, moet u toch maar blijven opletten. In dit gebied leven onder andere olifanten, giraffes, kudu’s, impala’s, zebra’s en vele vogelsoorten.

Accommodatie: Sedia, of gelijkwaardig
Inclusieve activiteit: Okavango Delta excursie per mokoro
Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 17: Nata
Na een rustig ontbijt gaat de reis weer verder, u rijdt vandaag langs de Makgadigadi Zoutpannen naar Nata. Terwijl u door dit gebied rijdt, zult u regelmatig de opvallende en fascinerende Baobab bomen zien. Ook kunnen er olifanten of giraffes langs de weg lopen aangezien de wildparken van Botswana veelal geen hekken hebben. Deelnemers aan het activiteitenpakket maken in de middag een game drive naar Nata Sanctuary, de broedplaats voor vele watervogels waaronder flamingo’s en pelikanen.

Accommodatie: Nata Lodge (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig
Route: Maun – Nata
Activity package: bezoek Makgadikgadi Salt Pans (Nata Sanctuary)
Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 18: Chobe National park
De tour gaat verder richting het Chobe National Park. Dit Nationale Park ligt in het noorden van Botswana en heeft een oppervlakte van maar liefst 11.700 km². Het park dankt haar naam aan de altijd water dragende Chobe rivier die aan de noordkant het park begrenst. Over deze rivier waar u buffels, nijlpaarden en olifanten kunt zien, gaat u in de namiddag een cruise maken. Na aankomst bij de accommodatie aan de rivier is het tijd om eerst per 4×4 safarivoertuig het park te gaan verkennen op zoek naar de vele olifanten. Na de relaxte bootcruise wordt het diner rond een gezellig kampvuur geserveerd.

Accommodatie: Thebe River Lodge (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig.
Route: Nata – Kasane
Activity Package: Chobe NP Boat Cruise en Chobe NP game-drive

Inclusieve maaltijden: ontbijt, diner

Dag 19: Zimbabwe – Victoria Falls
Vanochtend gaat u de grens over naar Zimbabwe. Hier op de grens met Zambia aan de Zambezi rivier bevinden zich de imposante Victoria Falls. Met een breedte van maar liefst 1708 meter en een maximale valhoogte van 108 meter kan de opstijgende nevel een hoogte bereiken van meer dan 400 meter. Het bulderende geluid van het in de basaltkloven vallende water is zeer indrukwekkend.

Bij aankomst in het dorp Victoria Falls krijgt u uitleg over de vele optionele activiteiten die u hier kunt boeken. Daarna heeft u natuurlijk de mogelijkheid om de Victoria Watervallen te bezoeken om ‘The Smoke that Thunders’, zoals de lokale bevolking de waterval noemt, te bewonderen. ‘s Middags kunnen avontuurlijke reizigers kiezen voor een vlucht boven de waterval, raften op de Zambezi rivier, bungee jumpen en vele andere activiteiten (indien de tijd het toelaat, anders kunt u deze activiteiten voor dag 20 boeken). Het kleine toeristische dorpje biedt echter ook genoeg winkeltjes en terrasjes voor wie het wat rustiger aan wil doen. ’s Avonds kunt u een keuze maken uit de vele restaurants voor de het diner.

Accommodatie: Victoria Falls Rainbow Hotel (tweepersoonskamer met en-suite badkamer), of gelijkwaardig. Vanaf 1 april 2020 wordt gebruik gemaakt van Shearwater Explorers Village.
Route: Kasane – Victoria Falls
Optionele activiteiten: bezoek de Victoria Falls, bungeejumpen, raften op de rivier, vlucht boven de waterval, sunset cruise etc.

Inclusieve maaltijd: ontbijt

Dag 20: Victoria Watervallen
Uw rondreis eindigt vandaag na het ontbijt. Het einde van een geweldige ervaring! U neemt een transfer naar de luchthaven en vliegt terug naar Nederland (transfer en vlucht niet inbegrepen) of vervolgt uw vakantie in zuidelijk Afrika. Indien u pas later in de middag of avond vliegt, heeft u nog voldoende tijd om activiteiten te ondernemen. Het is eveneens mogelijk om nog een extra nacht of meer in Victoria Falls door te brengen zodat u meer tijd heeft voor optionele excursies.

Inclusieve maaltijd: ontbijt

Aanvullende informatie -
Vertrekdata -
Meer informatie over de adventure truck! -
Tarieven

Tarieven


R
p.o.a. = Prijs op aanvraag

Prijzen per persoon op basis van 2 persoonsbezetting.

Neem contact op voor een voorstel voor een afwijkende grootte van uw reisgezelschap.

Alle prijzen zijn onder voorbehoud van beschikbaarheid en prijswijzigingen.

Reviews

Schrijf een review

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *