Beste reistijd Botswana

Botswana wordt gekwalificeerd als een half-woestijn wat betekent dat er verspreid over het jaar weinig regen valt en de temperaturen hoog zijn. Van september t/m april zijn de gemiddelde dagtemperaturen boven 30 graden, maar er kunnen af en toe uitschieters zijn van 40 graden. Veel mensen vinden deze temperaturen te hoog en komen liever in de koelere periode van april t/m september. De meeste regen valt in de maanden december t/m maart en er komt vrijwel geen regen voor van mei t/m september. Regenbuien (meestal in de late middag/avond) kunnen op de ene plek zeer hevig zijn terwijl er een paar kilometer verder geen druppel valt.

Ook in Botswana zijn de seizoenen precies omgekeerd als in Nederland, dus de winter in Botswana valt in juni/juli. Echter kunt u overdag niet echt van winter spreken met temperaturen rond 25 graden en veel zonneschijn. ’s Nachts  en vroeg in de ochtend is het wel koud en u zult dus ook warme kleding moeten inpakken.

Beste reistijd voor een safarireis in Botswana
De hoofdreden voor een bezoek aan Botswana is voor velen om op safari te gaan in bijvoorbeeld het Chobe National Park. Dieren zijn het gehele jaar door aanwezig, maar er is wel een groot verschil in wanneer u de meeste kans heeft om ze te zien. De droge wintermaanden zijn de beste reistijd wat betreft wilde dieren spotten omdat dieren zich rond de schaarse waterpoelen en rivieren verzamelen en veel bomen en struiken kaal zijn zodat er minder verstopplekken zijn. Na regenval is de begroeïng dichter en zijn dieren meer verspreid over het land omdat er voldoende drinkwater is.

Een safarireis naar Botswana is dus het beste in de periode van mei tot ongeveer halverwege oktober. Overdag zijn de temperaturen dan heerlijk warm en het is zonnig, gemiddeld 25 graden en er valt vrijwel geen regen. Houdt u er in deze periode wel rekening mee dat het ’s nachts flink afkoelt, in juni en juli daalt de temperatuur tot zo’n 6 graden. Voor een vroege ochtend game drive heeft u zeker warme kleding nodig. Maar ook in de zomermaanden kan het voorkomen dat het fris is in de ochtenden. Neem daarom ook in deze periode een vest en/of trui mee.

Okavango Delta beste reistijd
Een bijzonder natuurgebied dat niet voor niets op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. De beste reistijd voor een bezoek aan de Okavango Delta is in de maanden april t/m september. Ondanks dat dit het droge seizoen in Botswana is, staat het water in de Delta hoog. Dit komt omdat het water wordt aangevoerd door de Okavango rivier vanuit Angola en dit stroomproces neemt tijd in beslag. Midden in de winter, in juli, is de waterstand het hoogste in de Delta en dit maakt mokoro (kano) trips fantastisch! Het gebied is ook de rest van het jaar een bezoek waard, maar houdt in de zomer wel rekening met soms flinke regenbuien (december t/m maart). Het kan dan op sommige plaatsen zo hevig regenen dat ze onbereikbaar worden.

Ook in de Okavango Delta kunt u wilde dieren spotten. De beste tijd voor het zien van dieren is van juli t/m oktober.

Beste reistijd voor een bezoek aan de Kalahari
Het zuid-westelijke deel van de Kalahari is een woestijngebied en de rest van dit park is geklassificeerd als half-woestijn net als de rest van het land. Voor het zien van grote groepen dieren bent u ook hier afhankelijk van de plaatsen waar water is. Tijdens het natte seizoen van december t/m maart migreren o.a. kuddes zebra’s en wildebeesten door de Kalahari. Ook is het de tijd dat jonge dieren geboren worden en dit trekt natuurlijk roofdieren zoals leeuwen aan. Door de regenval in deze periode worden veel wegen erg modderig en soms onbegaanbaar. In april en mei kunt u nog altijd dieren in het gebied zien en de wegen zijn dan in een betere toestand.

In de winter wanneer het droog is, komen veel dieren naar de schaarse waterplaatsen toe en zijn ze makkelijker te spotten. De temperaturen zijn overdag heerlijk, maar ’s avonds kan het flink afkoelen (zelfs richting het vriespunt) en is warme kleding nodig.

Van oktober tot maart zijn de temperaturen erg hoog en voor veel mensen té warm. Door de regen is dit anders droge gebied nu groener.

Beste reistijd voor een bezoek aan de Makgadikgadi Pans
De beste tijd om de Makgadikgadi Pans te bezoeken hangt helemaal af van de soort ervaring waar u naar op zoek bent.

De zoutpan zelf is alleen toegankelijk in het droge seizoen (juli t/m oktober). In deze periode kunt u over de pan heen rijden. Dit is de beste tijd om de uitgestrektheid van de zoutpan te bekijken met hier en daar enorme Baobab bomen. Zover als u kunt kijken, ziet u alleen de witte glinsterende vlakte. Dit is een vreemde, bijna buitenaardse ervaring. Dit is een goede tijd om de stokstaartjes te gaan bezoeken. Ander wild zult u niet veel tegenkomen, aangezien het er te droog is.

Het noordelijke deel van de pannen is het hele jaar door goed te bezoeken. Echter in januari t/m maart is hier de op één na grootste migratie van zebra’s en wildebeesten te aanschouwen.

Van december t/m mei komen de vogelliefhebbers aan hun trekken bij de zoutpannen. De pannen zijn inmiddels ondergelopen en dit trekt vele trekvogels aan, maar tevens ook grote groepen flamingo’s zijn hier te bewonderen!

Bovenstaande is natuurlijk slechts een richtlijn, net zoals in Nederland valt het weer niet altijd te voorspellen!

 

Toevoegen aan reisplan