Makgadikgadi en Nxai Pans National Park

De Makgadikgadi Pan is een enorme zogenaamde ‘zoutpan’ in het noord-oosten van Botswana. Deze zoutpan is ontstaan doordat het grote Makgadikgadi-meer, met een oorspronkelijke oppervlakte zo groot als Zwitserland, duizenden jaren geleden volledig is opgedroogd. Makgadikgadi pan is één van de grootste ter wereld, het gebied bestaat eigenlijk uit een aantal afzonderlijke pannen (Sua/Suwa, Ntwetwe en Nxai) waarvan Sua de grootste is. De pannen zijn uitgestrekte droge vlaktes met een soort zoutkorst als bovenlaag. Aan de randen van de pannen groeien grassen, acacia’s en af en toe een prachtige dikke Baobab. De Makgadikgadi en Nxai pannen vormen samen het Makgadikgadi and Nxai Pan National Park.

In het westen van Ntwetwe vindt u het 3900 vierkante kilometer tellende Makgadikgadi Game Reserve, het grootste gedeelte van het jaar valt er geen regen in dit gebied wat het erg moeilijk maakt voor (grotere) zoogdieren om hier te leven. Echter in het natte seizoen trekken met name grote kuddes zebra’s en wildebeesten over de graslanden gevolgd door jagers zoals leeuwen en hyena’s. Ook kunt u na regenval tienduizenden en soms wel honderdduizenden flamingo’s zien in het Nata Sanctuary wat een indrukwekkend plaatje geeft. Wanneer het langere tijd flink regent zorgen de omliggende rivieren voor nog extra toevoer van water naar dit anders droge gebied. In het Makgadikgadi Game Reserve komen verder kudu’s, gemsbokken, giraffes, rooibokken, springbokken, elanden en zelfs olifanten voor.

Wanneer u over de weg tussen Maun en Nata rijdt, dan rijdt u eigenlijk dwars door het Makgadikgadi Nxai Pan National Park. Vele lodges in en rond Nata en Maun bieden excursies en safari’s aan in dit gebied. De meeste toeristen kiezen ervoor om niet zelf in het park te rijden, maar om de voertuigen en gidsen van de lokale aanbieders te gebruiken.

Wie de zoutpannen bezoekt, kan een bezoekje aan Kubu Island eigenlijk niet overslaan. Dit ‘eiland’ van granietrotsen is gelegen in het zuid-westen van de Soa pan en is werkelijk een magische plek te midden van de uitgestrekte droogte. Op het eiland (ongeveer een kilometer lang) groeien een aantal prachtige Baobab bomen en dit inspireert zowel amateur als professioneel fotografen. Tijdens zonsopgang en zonsondergang kunt u nog mooiere plaatjes schieten dan overdag. Er is een ‘camping’ op Kubu-eiland, maar deze heeft geen faciliteiten (geen toiletten, braaiplaatsen, water of electriciteit), u zult dus alles zelf mee moeten nemen als u hier wilt overnachten, het échte kamperen in Afrika! Hordes toeristen zult u niet tegenkomen wat dit een heerlijke rustige en inspirerende plek maakt.

Let op: alle wegen in het park zijn onverhard en enkel toegankelijk met een 4×4 aangedreven voertuig! Wanneer u zelf door de pannen gaat rijden, zorg altijd dat u voldoende water, eten en brandstof heeft wanneer u het park in gaat. Ook zult u zelf hout mee moeten nemen zodat u een vuur kunt maken voor verlichting, warmte en het bereiden van maaltijden. Het is ten sterkste aan te raden om in konvooi van tenminste twee voertuigen te rijden. Zorg dat u een goede kaart van het gebied heeft aangezien bewegwijzering ontbreekt.

Alvast een voorproefje?

Een van onze klanten documenteerde zijn bezoek aan Botswana in 2017:
– Nxai Pan: https://vimeo.com/252125917
– Kubu Island: https://vimeo.com/250250028
– Makgadikgadi Pans: https://vimeo.com/251512433

 

Toevoegen aan reisplan