Chobe National Park

Het Chobe National Park ligt in het noorden van Botswana en heeft een oppervlakte van maar liefst 11.700 vierkante kilometer. Het park dankt zijn naam aan de altijd water dragende Chobe rivier die aan de noordkant het park begrenst. Chobe heeft één van de grootste concentraties wild van het Afrikaanse continent en is dus zeer geschikt voor safari’s.

Het park kent vier verschillende ecosystemen en is dus erg divers. In het noord-oosten van het park langs de oevers van de Choberivier vindt u de groene vlaktes en bossen van Serondela. In het westen ligt Savuti wat uit moeras, savanne en grasland bestaat waardoor het een dynamische fauna kent. Linyanti is een moerasgebied rond de Linyanti-rivier en ten slotte het droge, hete deel van Chobe waar elanden gezien kunnen worden.

Chobe staat bekend om zijn spectaculaire populatie olifanten, het betreft hier Kalahari-olifanten. Ondanks dat ze het grootste olifantenras ter wereld zijn, hebben ze kleinere en brosere slagtanden dan andere olifanten doordat de grond weinig calcium bevat. Voor stropers zijn de olifanten daardoor minder aantrekkelijk en daardoor is de populatie nog steeds groeiende. Tijdens het droge seizoen houden de olifanten zich op bij de Chobe rivier en kunt u ze zien drinken of een bad nemen tijdens een bootsafari. In het regenseizoen lopen de olifanten zo’n 200 km naar het zuid-oostelijke deel van het park.

Naast de enorme olifantenpopulatie kent Chobe ook grote hoeveelheden buffels en leeuwen. Ook de zebra, giraf, gnoe, wildebeest, hyena, cheetah, kudu, jakhals, wilde hond, waterbok, impala, krokodil, nijlpaard en vele andere diersoorten leven in het park. Ook voor vogelliefhebbers is er met 350 verschillende vogelsoorten genoeg te zien zoals bij-eters, neushoornvogels, arenden, lepelaars, ooievaars en eenden.

Het gebied dat nu bekend staat als Chobe National Park werd vroeger bewoond door de San-bosjesmannen die als nomaden door het gebied trokken op zoek naar fruit, water en wilde dieren om te eten. Op enkele plekken in het park kunt u nog altijd de rotstekeningen van de bosjesmannen vinden.

Het idee om het gebied tot Nationaal Park te verklaren om zo de grote verscheidenheid aan wild te beschermen en tourisme te stimuleren ontstond in 1931. Echter pas in 1967 werd het gebied daadwerkelijk tot National Park uitgeroepen en met de uitbreidingen in 1980 en 1987 ontstond de huidige oppervlakte. Het park is echter niet omheind wat de dieren de mogelijkheid geeft om vrij te bewegen tussen Chobe en andere parken.

Het droge seizoen, mei tot september, kent overdag een comfortabele 27 graden. De nachten kunnen echter flink koud zijn. In het regenseizoen kunnen de temperaturen overdag oplopen tot zo’n 35-40 graden en koelt het ook ’s nachts niet veel af. Overigens kent dit natte seizoen ook vele dagen waarop het niet regent. Denk bij een bezoek aan het Chobe National Park wel aan anti-malaria voorzorgsmaatregelen.

Alvast een voorproefje?

Een van onze klanten documenteerde zijn bezoek aan Botswana in 2017:
– Chobe River: https://vimeo.com/254524370
– Ihaha Camp: https://vimeo.com/253787986
– Linyanti Camp: https://vimeo.com/253416023

Toevoegen aan reisplan