Grensoverschrijdingen – Visa (Buurlanden ZA)

Regelmatig combineren reizigers hun Zuid-Afrika vakantie met een bezoek aan een van de buurlanden. De grens oversteken in Afrika gaat iets minder soepel dan in Europa en het aanschaffen van een visum kan lang duren. Zolang u beschikt over een flinke dosis geduld, heeft die Afrikaanse bureaucratie ook haar charme. Op deze pagina vindt u informatie over het wel of niet nodig hebben van een visum voor een bezoek aan andere landen in Zuidelijk Afrika. Lees hier meer informatie over een visum aanvragen voor Zuid-Afrika.

Visum Eswatini (Swaziland)

Voor Swaziland heeft u een visum nodig, deze krijgt u gratis bij de grens. Uw paspoort dient ten minste drie maanden geldig te zijn bij aankomst. Rijdt u zelf met een (huur)auto of camper door Eswatini? Zorg er dan voor dat u het juiste internationale rijbewijs bij u heeft (IRB model 1949), dit is een ander internationaal rijbewijs dan wat u nodig heeft in Zuid-Afrika (IRB model 1968). Voor meer informatie kunt u een ANWB-winkel bezoeken.

Visum Lesotho

Voor Lesotho heeft u geen visum nodig. Uw paspoort moet nog tenminste zes maanden geldig zijn bij aankomst.

Visum Botswana

Aan de grens krijgt u een gratis visum dat één maand geldig is. Verlengen tot drie maanden is mogelijk.

Vanaf oktober 2016 zijn in Botswana strengere regels van toepassing voor het reizen met kinderen jonger dan 18 jaar. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben en er moet een origineel geboortecertificaat getoond worden (of een gecertificeerde kopie). Voor alleenstaande ouders of een ouder die alleen met zijn of haar kind-(eren) reist, geldt het volgende:

– brief van de afwezige ouder (niet ouder dan 3 maanden), waarin toestemming wordt gegeven voor het reizen met de kinderen
– brief van een rechtbank waarin de reizende ouder volledige verantwoordelijkheid krijgt voor het kind/de kinderen (dit is eveneens nodig wanneer het een voogd betreft)
– indien 1 van de ouders overleden is, dan wordt om een overlijdensakte gevraagd.

Alle documenten die niet in het Engels geschreven zijn, dienen een gecertificeerde vertaling te hebben.

Voor alle toeristen die Botswana binnen gaan, geldt een Tourism Development Levy van US$ 30 p.p. Deze belasting moet u met uw bankpas, creditcard of cash (in Amerikaanse Dollars) betalen wanneer u de grens over gaat of aankomt op de luchthaven in Botswana. U krijgt een bewijs van betaling en moet dit goed bewaren, u kunt later gevraagd worden om dit bewijs te tonen (30 dagen geldig).

Visum Namibie

Wanneer u als toerist naar Namibie reist, dan hoeft u vooraf geen visum aan te vragen. Aan de grens krijgt u een visum (stempel) in uw paspoort, deze geeft u de mogelijkheid om 3 maanden in Namibie als toerist te verblijven. Wanneer u Namibie binnenkomt dan moet uw paspoort nog tenminste 6 maanden geldig zijn en er moet tenminste 1 lege pagina zijn voor de stempels. U moet documentatie kunnen laten zien van uw terugvlucht (bijv. boekingsbevestiging) en documentatie van uw eerstvolgende bestemming (bijv. hotelreservering). Er wordt niet altijd om deze documenten gevraagd, maar de douane medewerkers mogen hier wel naar vragen.

Kinderen jonger dan 18 jaar moeten een origineel of gecertificeerd geboortecertificaat kunnen tonen. Ouders die met kinderen reizen waarvan zij niet de biologische ouders zijn, dienen een verklaring (affidavit) mee te nemen waarin de biologische ouders of wettelijk verzorger/voogd (legal guardian) toestemming geven voor de reis. Wanneer een kind met slechts één van de ouders reist, dan moet ook een toestemmingsbrief van de andere ouder getoond kunnen worden. In het geval van een overleden ouder, moet u de overlijdensakte meenemen.

Indien u met een (huur)auto of camper rijdt met een niet-Namibisch kenteken (bijvoorbeeld een huurauto uit Zuid-Afrika), dan moet u voor uw auto betalen wanneer u Namibie inrijdt. Voor een gewone auto, 4×4, pick-up (‘bakkie’) en kleine busjes betaalt u +/- 300 Namibische Dollar. Voor motoren, caravans en kleine aanhangwagens zijn de kosten +/- 180 N$ (informeer bij ons naar aktuele prijzen).

Visum Mozambique

Nederlanders en Belgen dienen in het bezit te zijn van een visum om Mozambique te kunnen bezoeken. Het is mogelijk om bij binnenkomst vanuit Zuid-Afrika in Mozambique een visum te kopen voor USD 50 per persoon, maar dit kan een erg tijdrovende klus zijn en wij raden u dus ook aan om al voor vertrek uw visum te regelen. Ook moet u vanaf juli 2019 een officieel bewijs van verblijfplaats voor uw gehele vakantie in Mozambique kunnen tonen om een visum te verkrijgen (brief/brieven van uw accommodaties). Voor nadere informatie over het verkrijgen van visa en het aanvragen van een visum, kunt u contact opnemen met de ambassade van Mozambique te Brussel (Tel: +32(0)2 736 25 64 of +32(0)2 736 00 96). Kijk op de website van de Ambassade van Mozambique voor meer informatie en om het aanvraagformulier te downloaden (klik hier om direct naar de website te gaan). Wanneer u hulp nodig heeft bij het aanvragen van uw visum dan kunt u contact opnemen met de Visumdienst.

Onze klanten regelen hun visum voor Mozambique over het algemeen als volgt:
Verstuur uw paspoort via DHL of een andere veilige en traceerbare verzendmethode. Voeg naast uw paspoort ook het ingevulde visum-aanvraagformulier, pasfoto’s en de boekingsbevestiging waarop alle in en uit-reis data staan per grensovergang. Voeg eveneens €10 toe in de envelop ter vergoeding van de terugzending. Ook al reist u via land naar Mozambique (vanuit Zuid-Afrika bijvoorbeeld), dan is het toch een goed idee om voor de zekerheid een kopie van uw vliegtickets bij te voegen. Vliegt u direct naar Mozambique dan is ene kopie van vliegtickets noodzakelijk.
Voeg in de envelop ook een geprinte ‘screenshot’ toe als bewijs dat u de kosten van de aanvraag van het visum betaald heeft (+/- 60 Euro per paspoort).

Gebruik de volgende adresgegevens:
Embassy of Mozambique
Boulevard saint-Michel 97
1040 Brussels
Belgium

Vanaf 1 september 2007 wordt er bij inreis in Mozambique gecontroleerd op Gelekoortsvaccinatie. Vooralsnog geldt dit voor bezoekers die binnenkomen via risicolanden (Tanzania, Kenia, Angola, DR Congo, etc). Voor andere bestemmingen zoals vluchten rechtstreeks uit Europa is het momenteel niet duidelijk of de Gelekoortsvaccinatie eveneens verplicht wordt gesteld. Indien u uit een risicoland komt en niet het vaccinatiebewijs kunt overleggen, wordt u de inreis geweigerd tenzij u ter plaatse aan de grens alsnog gevaccineerd wordt. U wordt geadviseerd zich voorafgaand aan de reis naar Mozambique te laten vaccineren tegen gele koorts en het certificaat mee te nemen.

Let op: Om de grens van Mozambique met een huurauto over te mogen dient u in het bezit te zijn van een ’third party-all risk’ verzekering. Deze verzekering kan niet via ons of de auto leverancier worden afgesloten maar kan slechts aan de grens van Mozambique worden afgesloten. De kosten bedragen rond de R150/R250.
Dit staat geheel los van de standaard verzekering van uw auto of camper leverancier of eventuele extra verzekering om dit eigen risico af te kopen dan wel te verzekeren.

It is compulsory to get Third party vehicle insurance which is obtainable from PNL at Giriyondo and Massingir gate. There are no facilities for buying 3rd party insurance at the new Limpopo border post.
All vehicles (including trailers) have to have compulsory Mozambican 3rd Party Insurance in accordance with Article 157 of the Mozambican Road Law. “Motor vehicles and their trailers, on terms to be set out in regulations, may only travel on a public roadway if they have obtained, in terms of special legislation, third party liability insurance.”

Visum Zambia

Nederlandse reizigers hebben een visum nodig voor een bezoek aan Zambia. Deze dient vooraf geregeld te worden.

De authoriteiten van Zambia bieden sinds oktober 2015 een nieuwe manier voor het aanvragen van een visum aan: e-visa. U kunt voordat u op reis gaat elektronisch uw visum aanvragen en bij binnenkomst in Zambia het verschuldigde bedrag voor uw visum betalen (50 Amerikaanse Dollar pp voor een single entry visum).

Voor vertrek vraagt u online uw visum aan via de immigratiedienst van Zambia en stuurt de benodigde informatie elektronisch op. Bij een succesvolle aanvraag krijgt u een link toegestuurd vanwaar u uw e-visa kunt printen (of print hem vanaf de website). Het kan een paar dagen duren voordat uw aanvraag behandeld is, maar normaal gesproken niet meer dan 5 werkdagen. Uw uitgeprinte e-visum neemt u mee tijdens uw reis. Aan de grens laat u uw geprinte e-visa zien en betaald het bedrag voor uw visum.

Wilt u elektronisch uw visum voor Zambia aanvragen? Klik hier.

Bezoekt u zowel Zambia als Zimbabwe, koop dan aan de grens een UNIVISA. Dit visum is geldig voor 30 dagen en u kunt zoveel keren als u wilt de grens tussen deze twee landen oversteken. Kosten zijn USD 50 per persoon en dit is goedkoper dan de twee afzonderlijke visa. De Univisa-sticker wordt na betaling in uw paspoort geplakt, zorg dus dat u voldoende lege bladzijdes heeft.

Visum Zimbabwe

U kunt aan de grens een visum voor Zimbabwe kopen voor circa US $50 (kontant). Dit is drie maanden geldig.

Houdt u er rekening mee dat in Zimbabwe veel zaken kontant (cash) betaald moeten worden (entreegelden, visa etc). Vanaf 24 juni 2019 heeft de regering van Zimbabwe besloten dat slechts de Zimbabwe Dollar gebruikt kan worden om aankopen te doen in Zimbabwe. Voorheen werden overal Amerikaanse Dollars en vaak ook Zuid-Afrikaanse Randen en de Botswana Pula geaccepteerd. Echter vanaf 24 juni 2019 mogen winkels etc slechts prijzen in (de nieuwe) Zimbabwe Dollar weergeven. U zult dus geld moeten wisselen wanneer u aankopen wilt doen in Zimbabwe. Voor zover nu bekend, moeten visa’s bij de grensposten nog altijd kontant in US$ betaald worden. Bij de luxere lodges kunt u meestal uw creditcard gebruiken om te betalen. Het is momenteel nog een erg onduidelijke situatie wat deze nieuwe geldeenheid betreft. Heeft u specifieke vragen over bovenstaande, neem dan contact met ons op.

Bezoekt u zowel Zimbabwe als Zambia, koop dan aan de grens een UNIVISA. Dit visum is geldig voor 30 dagen en u kunt zoveel keren als u wilt de grens tussen deze twee landen oversteken. Kosten zijn goedkoper dan de twee afzonderlijke visa (dit multi-visa is echter niet altijd beschikbaar). De Univisa-sticker wordt na betaling in uw paspoort geplakt, zorg dus dat u voldoende lege bladzijdes heeft.

Wilt u met een (huur)auto naar Zimbabwe? Houd er dan rekening mee dat u nadat u een visum gekocht heeft, ook nog een aantal zaken moet betalen om de auto de grens over te mogen nemen. Aan de grens koopt u een Temporary Import permit, betaalt een Road access Fee, Carbon Tax en u moet verplicht een derde partij verzekering afsluiten (ook al heeft u al ean autoverzekering). De totale kosten zijn afhankleijk van het voertuig waarmee u rijdt, maar houdt u rekening met zo’n 120 Amerikaanse Dollar. Wilt u slechts Zimbabwe in om de watervallen te bezichtigen? Dan raden wij u aan om een dagtocht met een touroperator te boeken of gebruik te maken van transfers i.p.v. met eigen auto de grens over te gaan, vraag ons gerust om meer informatie. Veel verhuurbedrijven laten u momenteel niet eens toe om de auto mee te nemen naar Zimbabwe.

Visum Malawi

Vanaf 1 oktober 2015 hebben reizigers afkomstig uit o.a. Nederland en België een visum nodig om in Malawi te kunnen reizen. Voor het verkrijgen van een visum moet u contact opnemen met de dichtsbijzijnde Malawi Diplomatic Mission. Momenteel worden er nog visa afgegeven bij binnenkomst aan reizigers die nog geen visum hebben. Hiervoor dient u mee te nemen:  een paspoort dat nog voor tenminste 6 maanden geldig is, 2 paspoortfoto’s, retour vliegticket, hotelboeking of adres waar u gaat verblijven, verzekeringsdocumenten (o.a. ziektekostenverzekering geldig in het buitenland), recente bankafschriften (van de afgelopen 3 maanden). U betaalt voor uw visum in Amerikaanse Dollars.

Let wel, officieel dient u dus voorafgaande aan uw reis een visum voor Malawi te realiseren. Klik hier voor meer informatie.

Visum Tanzania

Wanneer u Tanzania wilt bezoeken, dan dient u paspoort bij terugkeer uit het land nog tenminste zes maanden geldig te zijn. Visa voor Tanzania kunnen zowel voor vertrek vanuit Nederland geregeld worden (persoonlijk bij de Ambassade in den Haag of paspoort en benodigde documenten opsturen). Kosten zijn zo’n 50 Euro per persoon. Indien u geen zin heeft om bij aankomst op het vliegveld in de rij te moeten staan en papierwerk in te vullen (afhankelijk van de drukte kan dit een paar uur duren), dan raden wij u aan om al voor vertrek een visum te regelen. Indien een kind met 1 van de ouders reist dan heeft u ene toestemmingsbrief nodig.

Wij geven u deze informatie als Zuid-Afrika Specialist  puur als een indicatie. Wij zijn geen visumdienst en kunnen niet verantwoordelijk gehouden worden voor geweigerde toelating. Voor de meest recente informatie aangaande visa en grensoverschrijding verwijzen we u graag naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken of om een visum aan te vragen naar de Visumdienst.

Toevoegen aan reisplan