Verkeersregels

Wij willen u in dit overzicht wat tips geven over het rijden in Zuid-Afrika.

In Zuid-Afrika rijdt men links. Dit is niet moeilijk maar even wennen. U kunt dit ook niet even oefenen in Europa (tenzij u naar Engeland gaat) want dan gaat het pas echt mis.
Het belangrijkste is dat u het niet vergeet. Op een stille weg of na een vreemde bocht bent u geneigd weer rechts te gaan rijden. Om u te helpen dit niet te vergeten hebben ze het stuur ook maar rechts gezet en de versnellingspook links.
Om deze laatste reden kiezen onze clienten regelmatig voor een automaat. Wel gemakkelijk om niet te hoeven schakelen en 1 ding minder om over na te hoeven denken. Een automaat is vaak wel duurder (net als de aanschaf van een automaat duurder is dan een handgeschakelde auto). Met name bij camperhuur is er een zeer beperkt beschikbaarheid van automaten, maar ook bij autoverhuur. Laat het ons dus direct weten als u een automaat wenst.

Een bijzonder verkeersgebruik is de stop kruising. Een weg – die er als een voorrangsweg uitziet kan zien – met op de weg geschreven het woord STOP. Er staat ook altijd een bord met STOP maar die borden zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar. Indien er STOP staat betekent dit ook daadwerkelijk stoppen (boetes vanaf R 500,- en dat is voor ZA heel veel). Wie op zo’n STOP kruising het eerste stil staat – echt stil staat – mag als eerste ook weer rijden. Dit betekent dus ook dat tegemoet komend verkeer wat voor u wil afslaan voorrang heeft als dit als eerste stil stond. Dit gaat soms volkomen tegen de Nederlandse verkeers regels in en daar moet u dus even aan wennen. Vergeet op dit moment dus de Europeese regel waar rechtdoor op de zelfde weg voorgaat.

Een ander bijzonder gebruik is : De gele streep. In Europa wordt hier de vluchtstook mee aangeduid. In Zuid-Afrika ook maar hier mag deze streep gebruikt worden om achterop komend verkeer te laten passeren. Uit beleefdheid gaat langzaam rijdend verkeer over de gele streep en dus op de vluchtstrook rijden en laat sneller rijdend verkeer langs gaan. Als dank wordt een keer geknipperd met de alarmlichten. Het is een vriendelijk bedoeld gebruik, maar het is oppassen geblazen. Er lopen namelijk ook voetgangers op dit gedeelte van de weg en er rijden fietsers. Zelfs op de snelweg kunt u fietsers of wandelaars aantreffen!

Indien u zelf langzamer rijdt – wat nogal eens gebeurt met toeristen – dan de maximale toegestane snelheid, verwacht men dat u ook uitwijkt en op de vluchstrook dus over de gele streep gaat rijden. Doe dit echter alleen als u goed overzicht hebt over de gele streep strook verderop en deze helemaal vrij is.

Voetgangers geeft men voorrang als die willen oversteken en bij drukte laat men u vaak onverplicht voorgaan. De Zuid-Afrikaners rijden zelf vaak in hogere wagens ( bakkies ). Wij raden u aan indien mogelijk een hoge auto te kiezen om zo goed mogelijk overzicht te hebben. Kies sowieso nooit een te kleine auto. Er zijn bergachtige en ruige gebieden, heuvellandschappen en ongeteerde wegen. Het is fijn als u dan voldoende trekkracht en zicht heeft. Blijft u alleen in de stad dan kan een kleinere auto ook voldoende zijn.

Verkeersovertredingen worden ook in Zuid-Afrika gestraft. Regelmatig krijgen clienten na afloop van de reis nog een boete die middels de creditcard geincasseerd wordt door het verhuurbedrijf. Veel autoverhuurbedrijven berekenen dan ook nog extra administratie kosten voor het innen via uw creditcard. De verhuuder betaalt immers aan de verkeersdienst Zuid-Afrika en heeft extra werk..

Overal zijn controle’s flitspalen, laser ( ook op die afgelegen lange en rustige weg waar iedereen te hard rijdt. Er worden regelmatig “pad controles” uitgevoerd. Ook worden er traject controles gehouden. Onderschat dit alles niet en houdt u aan de regels. Ga op tijd weg naar uw volgende overnachtings adres. Er wordt heel veel aan de wegen gewerkt en dit leidt vaak tot lange wachttijden. Houdt hier rekening mee!

in verband met uw veiligheid adviseren wij u ook altijd voor het donker op uw bestemming aan te komen, zodat u niet in het donker hoeft te zoeken of verdwaald. Zoals eerder vermeld lopen er soms ook op de grote wegen s’ avonds mensen die door het ontbreken van verlichting slecht te zien zijn. Een ongeluk is snel gebeurd.

Tot slot: bij het te voet oversteken van een weg: eerst rechts kijken, dan links en weer rechts.

Geniet van dit prachtige land en rijdt voorzichtig!