Verkeersregels

Veel mensen maken zich zorgen over het zelf rijden in Zuid-Afrika. Omdat hier aan de linkerkant van de weg gereden wordt, is dit inderdaad even wennen. Echter met een beetje gezond verstand, is het niet moeilijk. Over het algemeen gaat u gewoon mee in de verkeersvloei (rotondes worden linksom genomen) en zult u echt niet zomaar aan de verkeerde kant van de weg terechtkomen. Slechts op een stille weg, vanuit een uitrit of na een vreemde bocht kunt u geneigd zijn om weer rechts te rijden. Het is een kwestie van uzelf regelmatig herinneren aan het links rijden. Het stuur in Zuid-Afrikaanse auto’s zit aan de rechterkant van de auto en u bedient de versnellingspook met uw linkerhand.

Om deze laatste reden kiezen clienten regelmatig voor een automaat. Wel gemakkelijk om niet te hoeven schakelen en 1 ding minder om over na te denken. Een automaat is vaak wel duurder om te huren. Met name bij camperhuur is de beschikbaarheid van automaten zeer beperkt. Ook bij het huren van een auto is het aanbod handgeschakelde auto’s veel groter, laat het ons dus direct weten als u een automaat wenst.

Wij raden u aan indien mogelijk een wat hogere auto te kiezen om een goed overzicht te hebben. U kunt onderweg bergachtige en ruige gebieden tegenkomen, heuvellandschappen, ongeteerde wegen of wegen met potholes (gaten). Een wat hogere auto zal geen problemen hebben met hobbelige wegen of bijvoorbeeld een onverharde weg die naar uw accommodatie leidt. Het is ook fijn wanneer uw auto voldoende trekkracht heeft, vooral wanneer u door de bergen rijdt. Blijft u alleen in de stad, dan kan een kleinere auto ook voldoende zijn.

Stop kruising
Een bijzonder verkeersgebruik is de zogenaamde ‘stop kruising’. U ziet hier op de weg het woord STOP geschreven en er staat een stopbord (borden zijn niet altijd even duidelijk zichtbaar). Indien er STOP staat, betekent dit ook daadwerkelijk stoppen. Wie op zo’n STOP kruising het eerste stil staat – écht stil staat – mag als eerste ook weer verder rijden. Dit betekent dus ook dat tegemoet komend verkeer wat voor u wil afslaan voorrang heeft als dit voertuig als eerste stil stond. Dit gaat soms volkomen tegen de Nederlandse verkeersregels in en daar moet u dus even aan wennen. Vergeet op dit moment dus de Europeese regel waar rechtdoor op de zelfde weg voorgaat.

Gele streep
Een ander bijzonder gebruik is ‘de gele streep’. In Europa wordt hier de vluchtstook mee aangeduid en mag u dus alleen in geval van nood de lijn passeren. In Zuid-Afrika geldt het ook als vluchtstrook, maar hier mag deze strook ook gebruikt worden om achterop komend verkeer te laten passeren. Uit beleefdheid gaat langzaam rijdend verkeer over de gele streep en dus op de vluchtstrook rijden en laat sneller rijdend verkeer voorbij gaan. Als dank wordt door de voorbijganger een keer geknipperd met de alarmlichten wanneer hij het langzaam rijdende voertuig gepasseerd heeft. Het is een vriendelijk bedoeld gebruik, maar het is oppassen geblazen. Er lopen namelijk ook voetgangers op dit gedeelte van de weg en er rijden fietsers. Zelfs op de snelweg kunt u fietsers of wandelaars aantreffen!

Indien u zelf langzamer rijdt dan de maximale toegestane snelheid, verwacht men dat u ook uitwijkt over de gele streep gaat rijden. Doe dit echter alleen wanneer u een goed overzicht heeft en kunt zien dat deze strook voor u helemaal vrij is.

Boetes
Houdt u aan de maximale snelheid en verkeersregels, net zoals in Nederland. Verkeersovertredingen worden ook in Zuid-Afrika gestraft en regelmatig krijgen clienten na afloop van de reis nog een boete die middels de creditcard geincasseerd wordt door het verhuurbedrijf. Veel autoverhuurbedrijven berekenen dan ook nog extra administratie kosten voor het innen via uw creditcard. De verhuuder betaalt immers aan de verkeersdienst Zuid-Afrika en heeft extra werk..

Flitspalen, agenten met laser en trajectcontroles, ze komen over het gehele land voor. Zorg er dus voor dat u op tijd vertrekt naar uw overnachtingsadres zodat u niet hoeft te haasten. Regelmatig wordt er aan de wegen gewerkt en dit leidt vaak tot lange wachttijden. Houdt hier rekening mee en calculeer wat extra reistijd in. In de Nationale Parken (bijvoorbeeld het Krugerpark) gelden ook maximum snelheden voor uw eigen veiligheid en die van het wild.

Corruptie onder agenten komt helaas voor. In het verleden was dit regelmatig een probleem voor toeristen die richting het Krugerpark reden. Om die reden worden er in die omgeving flyers uitgedeeld met de duidelijke mededeling dat het verboden is om een boete kontant te betalen langs de weg. Indien een agent u vraagt om kontant te betalen, dan weet u dat u te maken heeft met corruptie. Geef in zo’n geval aan dat u de boete op het politiebureau zult betalen zoals het hoort. Het kan helpen om deze flyer te printen en hem aan de agent te laten zien. Blijf vriendelijk, dan zijn er geen problemen.

Veiligheid
In verband met uw veiligheid adviseren wij u om altijd voor het donker op uw bestemming aan te komen, zodat u niet in het donker hoeft te zoeken. Er lopen of fietsen regelmatig mensen langs de weg of ze steken de weg over, ook op snelwegen! In het donker ziet u ze bijna en een ongeluk is snel gebeurd. In plattelandsgebieden kunnen ook dieren op de weg lopen.

Een goede gewoonte is om uw deuren op slot te doen wanneer u rijdt. Met name in het donker is het advies om deuren en ramen gesloten te houden onder het mom van: ‘better safe than sorry’.

Gebruik altijd uw handrem wanneer u parkeert, het is hier tenslotte niet zo plat als in Nederland. Net zoals in Nederland: laat geen waardevolle spullen in uw auto achter en zeker niet in het zicht. Zorg dat uw auto groot genoeg is om de koffers/tassen uit het zicht in de kofferbak te kunnen plaatsen.

Tot slot: bij het te voet oversteken van een weg: eerst rechts kijken, dan links en weer rechts.

Toevoegen aan reisplan