Camperhuur algemeen

Denkt u er over om met een camper door Zuid(elijk)-Afrika te reizen? Ook om een camper te huren bent u bij ons aan het juiste adres. U kunt kiezen voor een 4×4 camper (stoere voertuigen met daktenten), 4×4 bushcampers en ‘gewone’ campers zoals u die in Nederland ook ziet. Hier vindt u ons volledige aanbod: campers.

Rijbewijs

Voor Zuid-Afrika heeft u officieel het internationaal rijbewijs IRB 1968 nodig. Bezoekt u tevens Eswatini dan heeft u officieel een ander internationaal rijbewijs nodig, namelijk IRB 1949. In de praktijk wordt het Nederlandse en Belgische rijbewijs vaak geaccepteerd (mits er in het Engels tenminste ‘Driving licence’ genoemd wordt), maar de politie mag u vragen om een internationaal rijbewijs. Wij en onze klanten zijn bij routine controles verschillende keren aangehouden door de politie en ons Nederlandse rijbewijs gaf geen probleem.

Indien u een camper wilt huren dan is een internationaal rijbewijs verplicht.

In Nederland kunt u het internationaal rijbewijs bij de ANWB winkels aanschaffen. Neem hiervoor een recente pasfoto en rijbewijs mee (kosten ca. €25). In België kunt u een internationaal rijbewijs verkrijgen bij de gemeente waar u woont. Neem een recente pasfoto, uw rijbewijs en paspoort/ID mee (kosten ca €16).

Camperverhuurders verplichten i.v.m. hun verzekeringsvoorwaarden het internationaal rijbewijs. Meestal vragen deze camperverhuurders ook al voorafgaand aan uw reis om kopieën van o.a. het internationaal rijbewijs.

Credit card

Voor het huren van een camper heeft u een credit card nodig. Deze wordt gebruikt om het risico af te dekken wat niet door de verzekering van de camper wordt vergoed. Dit houdt in dat een bedrag ter grootte van het eigen risico op uw credit card wordt geblokkeerd of wordt afgeschreven.
Zorg er dus voor dat uw credit card bestedingsruimte groot genoeg is om dit mogelijk te maken. U kunt uw credit card maatschappij vragen dit bedrag tijdelijk te verhogen. U kunt ook een bedrag op uw credit card storten om daarmee uw kredietruimte te verhogen.

Indien u uw eigen risico heeft afgekocht met de door ons aangeboden aantrekkelijke verzekering, dient u toch uw eigen risico bij de camperverhuurder als ruimte op uw credit card beschikbaar te  hebben.

Grensoverschrijdingen voor campers

De kosten om met een camper de grens over te gaan, noemt men een ‘cross border fee’. Dit bedrag kan per camper verschillend zijn. In onze offertes en op de website staan de bedragen per grensoverschrijding vermeld. De cross border fee wordt eenmalig gerekend, ongeacht hoeveel landen u wilt bezoeken (binnen de toegestane landen). Ook de grensovergangen naar Swaziland en Lesotho vallen onder deze regeling.

Let op: Indien u het voertuig wenst op te halen in Zimbabwe / Zambia, dan raden wij dit af en adviseren u het voertuig op te halen in Kasane. Ophalen op andere genoemde locaties in deze landen is mogelijk, maar vraagt vaak om problemen (boetes, omkoping etc.). Het is daarom gemakkelijker en vaak sneller om de auto / camper op te halen in (het meer toeristische) Kasane. Om een huurauto of camper de grens over te nemen naar Zimbabwe is een kostbare zaak (reken op 120 Amerikaanse Dollar), en veel verhuurbedrijven laten het niet eens toe. Wilt u slechts de Victoria Watervallen bezoeken? Dan raden wij u aan om een dagtocht met een touroperator te boeken of gebruik te maken van transfers i.p.v. met eigen vervoer de grens over te gaan.

Let op: Om de grens van Mozambique met een huurauto over te mogen, dient u in het bezit te zijn van een ’third party- all risk’ verzekering. Deze verzekering kan niet via ons of de auto leverancier worden afgesloten. Dit kan slechts aan de grens van Mozambique worden geregeld en de kosten bedragen rond de R150/R250. Deze third party all risk verzekering staat geheel los van de standaard verzekering van uw auto- of camperleverancier of eventuele extra verzekering om eigen risico af te kopen dan wel te verzekeren.

It is compulsory to get Third party vehicle insurance which is obtainable from PNL at Giriyondo and Massingir gate. There are no facilities for buying 3rd party insurance at the new Limpopo border post.
All vehicles (including trailers) have to have compulsory Mozambican 3rd Party Insurance in accordance with Article 157 of the Mozambican Road Law. “Motor vehicles and their trailers, on terms to be set out in regulations, may only travel on a public roadway if they have obtained, in terms of special legislation, third party liability insurance.”

Voor informatie over visa en grensoverschrijding voor personen, verwijzen we u graag naar de volgende pagina’s:
Grensoverschrijding en visa buurlanden Zuid-Afrika
Visum Zuid-Afrika

Brandstof

De prijzen voor benzine en diesel zijn ongeveer 2/3 van de prijs in Nederland en België. Diesel campers rijden zuiniger dan benzine campers. De meeste campers rijden op diesel en 1:8 is een gemiddelde wat nagenoeg voor elke camper van toepassing is.

In Zuid-Afrika zijn veel plaatsen waar u kunt tanken. Zodra u richting de grens van Namibie (of Botswana) rijdt, zult u echter zien dat er langere afstanden zonder tankstations komen. Dit betekent dat het aan te raden is voor een reis buiten Zuid-Afrika om een camper met een grotere tank- en waterinhoud te huren en uiteraard altijd te blijven bijtanken waar mogelijk.

Het is mogelijk om jerrycans bij te huren, dit is echter vrij duur. Het is een stuk goedkoper om deze zelf te kopen. Dit kan op vele verschillende plekken en al vanaf R200. Wij raden u daarom aan lokaal enkele jerry cans aan te schaffen indien u tijdens uw reis lange afstanden gaat rijden door onbewoond gebied.

Campings

Het is niet toegestaan om wild te parkeren/overnachten in Zuid-Afrika.
Er zijn veel campings in Zuid-Afrika waar u, afhankelijk van uw voorkeuren, bijna helemaal alleen en afgelegen of juist met veel mensen in de buurt kunt kamperen/overnachten. Tevens bieden B&B’s, guest houses en lodges soms ook staanplaatsen voor campers.

Sommige campings rekenen een prijs per persoon en andere campings per camper met een toeslag per persoon. Een grove prijsindicatie voor campings is als volgt:

 • Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho: ZAR 250 per persoon per nacht
 • Namibië buiten de nationale parken: N $ 250 per persoon per nacht
 • Namibië in de nationale parken: N $ 400 per persoon per nacht
 • Botswana buiten de nationale parken: US $ 25 per persoon per nacht
 • Botswana in de nationale parken: US $ 75 per persoon per nacht

Let op: Voor vele nationale parken en reservaten in Zuid-Afrika wordt een conservation fee gevraagd wat los staat van uw kampeerplaatskosten! Bent u van plan meerdere parken te bezoeken dan wordt aangeraden om een Wild Card te bestellen waardoor u korting krijgt op deze extra kosten.

Indien u zich alvast wilt oriënteren op campings in Zuidelijk Afrika dan kunt u een kijkje nemen op www.caravanparks.com. Hier vindt u een ruim aanbod aan campings in Zuid-Afrika, Eswatini, Namibië, Botswana, Lesotho, Mozambique, Zambia en Zimbabwe. Zoek op de kaart naar campings, kijk welke faciliteiten aanwezig zijn en lees de beoordeling van andere gasten. Op de site kunt u eveneens de bijbehorende app downloaden.

Camperreizen

Wij kunnen op basis van onze eigen ervaringen en die van onze klanten, een mooi aanbod van camperreizen aanbieden. Hier vindt u een mooi voorbeeld. Een reis kan geheel op maat worden gemaakt.

Camping offerte

Wij kunnen uw camperreis met staanplaatsen op maat boeken, mocht u dat graag willen. Het uitwerken van een campingreis op maat doen we echter enkel wanneer u eerst uw camper voor de betreffende reis via ons heeft geboekt. We controleren dan beschikbaarheid voor uw specifieke reisdata en vragen prijzen op.

Wilt u om welke reden dan ook nog geen camper bij ons boeken maar wel een route met campings? Dan vragen wij voor het samenstellen, advies en de organisatiekosten hiervan een vooruitbetaling van € 100,-. De € 100,- krijgt u terug als korting op de camperhuur indien u deze bij ons boekt. Indien u het voorstel niet accepteert, of het voorstel wel accepteert maar geen camper bij ons boekt, ontvangt u geen restitutie.

Indien we u van dienst kunnen zijn met het organiseren van uw campingreis dienen we dit minimaal een maand van tevoren te weten. Op deze manier hebben we voldoende tijd om beschikbaarheid op te vragen en de betalingen te voldoen. Helaas kunnen we u niet last-minute van dienst zijn bij het reserveren van de campings.

Overige
 • Afhankelijk van het type camper is er een omvormer en mogelijkheid om laptops e.d. op te laden. Indien u 220v nodig heeft (zoals voor een laptop), is het wel nodig dat u op een stroompunt aangesloten zit. Voor telefoons kan dit ook met 12v.
 • Lakens, kussenslopen, dekens, dekbedden met overtrek en handdoeken zijn aanwezig in de camper. Het is wel prettig om zelf een extra handdoek en wellicht theedoeken mee te nemen. Slaapzakken zijn niet inbegrepen maar mocht u willen, kunt u daar naar informeren.
 • Het kan handig zijn om bij een self-catering vakantie lokaal een koelbox te kopen waardoor uw proviand koel blijft tijdens de langere reizen. Koelboxen zijn hier zeker te vinden, zowel de traditionele met koelelementen als ook de variant met de stekker die in de aansteker van de auto/camper past.
 • Een lapa (zeil) met touwen en haringen is om uw kampeerplek af te schermen. Dit is niet standaard inbegrepen maar kunt u hierom vragen. Een tent is ook niet standaard inbegrepen.
 • In de natuurparken moet u ervoor zorgen dat u altijd uw ramen en deuren gesloten houdt en geen eten in het zicht heeft staan in uw camper. Anders kunt u onverwachte bezoekers aantreffen!
 • Er zijn plaatsen waar u echt tussen de wilde dieren kampeert, bijvoorbeeld in Botswana. Dit betekent dat er geen hekken om het kampeerterrein geplaatst zijn. Het is raadzaam om in dit geval de volgende tips ter harte te nemen: laat geen etenswaren buiten staan, ga ’s avonds niet rondlopen (doe uw behoeften zo dicht mogelijk bij de camper), laat ’s nachts een lampje buiten aan en luister goed naar de instructies van de medewerkers van de camping.
Toevoegen aan reisplan