Camperhuur algemeen

Van wildparken, wijnlanden tot en met populaire kustbestemmingen, Afrika biedt een onbegrensde verscheidenheid op het gebied van kamperen. Bent u een liefhebber van natuur, cultuur en vrijheid dan zult u zeker graag kiezen voor een budget of luxe campervakantie. Of u nu met kinderen, een stel vrienden of als echtpaar reist, touren per camper is DE ideale manier om Zuid-Afrika te leren kennen. Het grote voordeel van een complete camper is bovendien dat u alles bij zich heeft voor een lange reis en door de compacte inrichting ervan is het reizen met deze voertuigen de perfecte manier om onafhankelijk een fantastische reis te beleven.

Onder het menu Camperverhuur vindt u ons volledige aanbod aan campers. Hierin wordt een onderscheid gemaakt tussen 4×4 campers met daktenten, 4×4 bushcampers en campers.

camper
Of u nu met kinderen, een stel vrienden of als echtpaar reist, touren per camper (motor home) is DE ideale manier om Zuid-Afrika te leren kennen. Het grote voordeel van een complete camper is bovendien dat u alles bij zich heeft voor een lange reis en door de compacte inrichting ervan is het reizen met deze voertuigen de perfecte manier om onafhankelijk een fantastische reis te beleven.
In ons aanbod vindt u campers met ruimte voor maximaal 2, 4 of 6 personen.

4×4 camper met daktenten
Een double cab (met achterbank) of single cab (zonder achterbank) 4×4 auto met op het dak 1 of 2 daktenten. Bent u avontuurlijk ingesteld, huur dan een 4×4 camper en bezoek de plaatsen waar u met een gewone auto of camper niet kunt komen. Tevens kunt u met een 4×4 camper de grens over en het ruwe terrein van andere Afrikaanse landen ontdekken.

4×4 bushcamper
Reizen per bushcamper combineert het avontuur van een 4×4 maar met wat meer comfort door dat u binnen in voertuig slaapt. Sommige bushcampers hebben een leefruimte met soms zelfs een keukentje en badkamer en bij andere bushcampers worden de zij- en/of bovenkant van de laadbak uitgeklapt om een leefruimte te creëeren. 

Rijbewijs

Indien u een camper wilt huren dan is een internationaal rijbewijs verplicht. Voor autohuur wordt het Nederlandse rijbewijs ook vaak geaccepteerd maar voor een (4×4) camper wordt het internationaal rijbewijs door de verhuurders verplicht.

In Nederland kunt u het internationaal rijbewijs bij de ANWB winkels aanschaffen. Neem hiervoor een recente pasfoto en rijbewijs mee (kosten ca. €20).

In België kunt u een internationaal rijbewijs verkrijgen bij de gemeente waar u woont. Neem een recente pasfoto, uw rijbewijs en paspoort/ID mee (kosten ca €16).

Credit card

Voor het huren van een camper heeft u een credit card nodig.
Deze wordt gebruikt om het risico af te dekken wat niet door de verzekering van de camper wordt vergoed. Dit houdt in dat een bedrag ter grootte van het eigen risico op uw credit card wordt geblokkeerd of wordt afgeschreven.
Zorg er dus voor dat uw credit card bestedingsruimte groot genoeg is om dit mogelijk te maken. U kunt uw credit card maatschappij vragen dit bedrag tijdelijk te verhogen. U kunt ook een bedrag op uw credit card storten om daarmee uw kredietruimte te verhogen.

Indien u uw eigen risico heeft afgekocht met de door ons aangeboden aantrekkelijke verzekering, dient u toch uw eigen risico bij de camperverhuurder als ruimte op uw credit card beschikbaar te  hebben.

Grensoverschrijdingen voor campers

De kosten om een camper over een grens mee te nemen, noemt men een ‘cross border fee’. Deze fee kan per camper verschillend zijn. In onze offertes en op de website staan de bedragen per grensoverschrijding vermeld. De cross border fee wordt eenmalig gerekend, ongeacht hoeveel landen u wilt bezoeken (binnen de toegestane landen).

Wanneer u vanuit Zuid-Afrika Lesotho en/of Swaziland bezoekt overschrijd u de landsgrens en is dus ook de cross border fee van toepassing.

Let op: Indien u het voertuig wenst op te halen in Zimbabwe / Zambia raden we u aan het voertuig op te halen in Kasane. Ophalen op genoemde locaties is mogelijk, maar vraagt vaak om problemen (boetes, omkoping etc.) Het is daarom gemakkelijker en vaak sneller om de auto / camper op te halen in Kasane. Ophalen en inleveren in Kasane brengt deze problemen niet met zich mee en is gelegen nabij Zimbabwe / Zambia.

Let op: Om de grens van Mozambique met een huurauto over te mogen dient u in het bezit te zijn van een ‘third party- all risk’ verzekering. Deze verzekering kan niet via ons of de auto leverancier worden afgesloten maar kan slechts aan de grens van Mozambique worden afgesloten. De kosten bedragen rond de R150/R250.
Dit staat geheel los van de standaard verzekering van uw auto of camper leverancier of eventuele extra verzekering om dit eigen risico af te kopen dan wel te verzekeren.

It is compulsory to get Third party vehicle insurance which is obtainable from PNL at Giriyondo and Massingir gate. There are no facilities for buying 3rd party insurance at the new Limpopo border post.
All vehicles (including trailers) have to have compulsory Mozambican 3rd Party Insurance in accordance with Article 157 of the Mozambican Road Law. “Motor vehicles and their trailers, on terms to be set out in regulations, may only travel on a public roadway if they have obtained, in terms of special legislation, third party liability insurance.”

Voor informatie over visa en grensoverschrijdig voor personen verwijzen we u graag naar de volgende pagina’s:
Grensoverschrijding en visa buurlanden Zuid-Afrika
Visum Zuid-Afrika

Brandstof

De prijzen voor benzine en diesel zijn ongeveer 2/3 van de prijs in Nederland en België. Diesel campers rijden zuiniger dan benzine campers. De meeste campers rijden op diesel en 1:8 is een gemiddelde wat nagenoeg voor elke camper van toepassing is.

Het is mogelijk om de jerrycans bij te huren. Dit is echter vrij duur, het is een stuk goedkoper om deze zelf te kopen. Dit kan op vele verschillende plekken en al vanaf R200. Wij raden u daarom aan lokaal enkele jerry cans aan te schaffen, mocht u een 4×4 camperreis geboekt en lange afstanden gaan rijden door onbewoond gebied.

Campings

Het is niet toegestaan om wild te parkeren/overnachten in Zuid-Afrika.
Er zijn veel campings in Zuid-Afrika waar u, afhankelijk van uw voorkeuren, bijna helemaal alleen en afgelegen of juist met veel mensen in de buurt kunt kamperen/overnachten. Tevens bieden B&B’s, guest houses en lodges soms ook staanplaatsen.

Op de website Caravanparks.com is een uitgebreid overzicht van vrijwel alle campings in zuidelijk Afrika te vinden.

Let op: Sommige campings rekenen een prijs per persoon en andere campings per camper met een toeslag per persoon. Er is een enorm verschil in campings en prijzen maar op deze site kunt u een idee krijgen van de mogelijkheden.

Wij hebben op basis van onze eigen ervaringen en die van onze klanten een mooi aanbod van camperreizen gemaakt. Om deze campingreizen te bekijken kiest u onder het menu Reispakketten voor camperreizen.

Een grove prijsindicatie voor campings is als volgt:

 • Zuid-Afrika, Swaziland en Lesotho: ZAR 250 per persoon per nacht
 • Namibië buiten de nationale parken: N $ 250 per persoon per nacht
 • Namibië in de nationale parken: N $ 400 per persoon per nacht
 • Botswana buiten de nationale parken: US $ 25 per persoon per nacht
 • Botswana in de nationale parken: US $ 75 per persoon per nacht

Let op: Voor vele nationale parken en reservaten in Zuid-Afrika wordt een conservation fee gevraagd wat los staat van uw kampeerplaatskosten! Bent u van plan meerdere parken te bezoeken dan wordt aangeraden om een Wild Card te bestellen waardoor u korting krijgt op deze extra kosten.

Camping offerte

Wij kunnen uw camperreis met staanplaatsen op maat boeken, mocht u dat graag willen. Het uitwerken van een campingreis op maat doen we echter enkel wanneer u eerst uw camper voor de betreffende reis via ons heeft geboekt. We controleren dan beschikbaarheid voor uw specifieke reisdata en vragen prijzen op.
Wilt u om welke reden dan ook nog geen camper bij ons boeken maar wel een route met campings dan vragen wij voor het samenstellen, advies en de organisatie kosten hiervan een vooruitbetaling van €100. De €100 krijgt u terug als u uw camper daarna voor de betreffende reis bij ons boekt.

Indien we u van dienst kunnen zijn met het organiseren van uw campingreis dienen we dit minimaal een maand van tevoren te weten. Op deze manier hebben we voldoende tijd om beschikbaarheid op te vragen en de betalingen te voldoen. Helaas kunnen we u niet last-minute van dienst zijn bij het reserveren van de campings.

Overige
 • Afhankelijk van het type camper is er een omvormer en mogelijkheid om laptops e.d. op te laden. Indien u 220v nodig heeft zoals voor een laptop is het wel nodig dat u op een stroompunt aangesloten zit. Voor telefoons kan dit ook met 12v.
 • Lakens, kussenslopen, dekens, dekbedden met overtrek en handdoeken zijn aanwezig in de camper. Het kan eventueel prettig zijn om zelf een extra handdoek en wellicht theedoeken mee te nemen. Slaapzakken zijn niet inbegrepen maar mocht u willen, kunt u daar naar informeren.
 • In Zuid-Afrika zelf zijn veel plaatsen waar u kunt tanken. Zodra u richting de grens van Namibie (of Botswana) rijdt, zult u echter zien dat er langere afstanden zonder tankstations komen. Dit betekent dat het aan te raden is om een camper met een grotere tank- en waterinhoud te huren en uiteraard altijd te blijven bijtanken indien mogelijk.
 • Het kan handig zijn om bij een self-catering vakantie lokaal een koelbox te kopen waardoor uw proviand koel blijft tijdens de langere reizen. Koelboxen zijn hier zeker te vinden, zowel de traditionele met koelelementen als ook de variant met de stekker die in de aansteker van de auto/camper past.
 • Een lapa (zeil) met touwen en haringen is om uw kampeerplek af te schermen. Dit is niet standaard inbegrepen maar kunt u hierom vragen. Een tent is ook niet standaard inbegrepen.
 • In de natuurparken moet u ervoor zorgen dat u altijd uw ramen en deuren gesloten houdt en geen eten in het zicht heeft staan in uw camper. Anders kunt u onverwachte bezoekers aantreffen!