Fooien en tips

In Zuid-Afrika zijn  de salarissen vaak laag. Hierdoor is het altijd gebruikelijk om bedienend personeel een fooi te geven. Een fooi geven is natuurlijk niet verplicht, maar als u tevreden bent met de service geven wij u graag wat richtlijnen.

Restaurants:
Lunch en diner zijn in Zuid-Afrika aanmerkelijk goedkoper dan in Nederland en België. De koers van de Rand helpt daar vaak ook nog eens aan mee. Een gemiddelde lunch kost (globale indicatie) ca. € 5 tot € 10 euro per persoon, afhankelijk van het menu. Een hoofdgerecht is gemiddeld tussen de € 10 en € 15 euro per persoon. Bijna alle restaurants hebben een website waar vaak ook het menu met de prijzen getoond wordt. Drankjes en dergelijke zijn eveneens voordeliger dan in Nederland/België. Een indicatie voor een fooi is ca 10 tot 15% van het bedrag wat op de rekening staat. Bij grotere gezelschappen wordt bij sommige restaurants de fooi al bij het totaalbedrag opgeteld. U ziet dit dan vermeld op uw rekening. Veelal staat het ook vermeld op de menukaart. Een drankje of een maaltijd in lokale gelegenheden is meestal een stuk voordeliger dan in de duurdere hotels.

Parkeerwacht:
Tal van plaatsen hebben bij shopping-malls of gewoon in het centrum parkeerwachten. Zij vertellen u vriendelijk dat ze op uw auto zullen letten. Dit zijn dan eigenlijk parkeervrije plekken, u bent dus niet verplicht iets te geven. Vaak zijn ze behulpzaam met het inladen van uw boodschappen, het wegbrengen van uw karretje en het in en uitparkeren. Een paar muntjes van ca 3 tot 5 rand wordt dan erg gewaardeerd.

Betaalde parkeerplekken:
Hier kunt u met geld of een parkeerkaart in een automaat betalen maar vaak loopt hier ook een parkeerwachter rond die u graag helpt. Hij of zij vertelt u het tijdstarief en u betaalt de persoon, die de automaat dan voor u opwaardeert. En voor de service van het voor u regelen geeft u dan b.v. 2 of 3 rand extra.

Benzine tankstations:
Hier heeft u nog de luxe van een pompbediende. Hij of zij zal voor u tanken en eventueel oliepeil, water en de bandenspanning controleren. Over het algemeen worden ook uw ruiten schoongemaakt. Een heerlijke service waar u ca. 5 rand fooi voor geeft.

Excursies en reisleiders:
Vaak wordt u er al op attent gemaakt aan het einde van een excursie: “..Denk aan uw tour gids!”. In de regel geldt ook hier een fooi van ca. 10%, let wel… als u tevreden bent. En ook hier is het vaak zo dat het personeel leeft van de fooien.

Ranger van uw Game drives:
Het is gebruikelijk om 10% van de rekening als fooi aan de ranger te geven en daarna ook nog wat achter te laten bij het verlaten van de game lodge voor al het andere personeel wat uw verblijf zo bijzonder heeft gemaakt. Wanneer u een meerdaagse safari boekt is een bedrag van 100 rand per persoon per dag gebruikelijk.

Trein personeel:
In de trein kunt u zelf beoordelen wat u wilt geven aan uw cabine personeel en/of bedienend personeel. Het is niet verplicht om iets te geven, maar ook hier wel gebruikelijk.

Hotelportiers:
Het is gebruikelijk hen een paar rand fooi per koffer te geven.

Huishoudelijk personeel:
Tevreden over de service dan volstaat een kleine fooi.

Een klein beetje fooi kan iemand al doen glimlachen en wat is er mooier dan tevreden mensen…

Toevoegen aan reisplan