Tolwegen en E-toll

In Zuid-Afrika wordt voor het onderhoud en de verbetering van het wegennetwerk onder andere gebruik gemaakt van tolgelden. Belastinggeld wordt gebruikt voor het onderhoud van 81% van het wegennetwerk, de overige 19% van Zuid-Afrika’s wegen zijn tolwegen. Dit zijn met name de snelwegen tussen de grotere steden. U vindt daar zogenaamde ’toll-plaza’ waar u betaalt voordat u gebruik kunt maken van deze weg.
U rijdt naar de rijbaan met het bordje ‘manual’ waar u contant kunt betalen en daarna vervolgt u uw weg. Zowel voor economische en sociale ontwikkeling als ook voor het toerisme is het belangrijk dat de wegen goed onderhouden worden. U kunt veelal tolwegen vermijden, maar de alternatieve route is altijd langer, neemt meer tijd in beslag en voert u over slechte wegen.

Bij sommige tolpoorten kunt u enkel cash betalen. Zorg er dus voor dat u altijd wat kontant geld bij u heeft voor het geval u een tolweg gebruikt

E-toll in Gauteng

In de provincie Gauteng (het economische hart van het land) is sinds december 2013 nog een ander tolsysteem in gebruik: e-toll. E-toll is een elektronisch tolsysteem waarbij bestuurders niet hoeven te stoppen bij een toll-plaza, maar automatisch tol betalen wanneer ze onder een tolpoort door rijden. U zult deze tolpoorten zien op een aantal snelwegen tussen Pretoria en Johannesburg (in het donker schijnen ze een paars licht). Alle auto’s die gebruik maken van deze snelwegen zijn verplicht om een e-tag (een chip) te hebben, deze e-tag registreert wanneer de auto onder de tolpoort door rijdt en het geld wordt aan het einde van de maand afgeschreven van de bankrekening van de bestuurder of via een pre-paid systeem waarbij de bestuurder geld op zijn e-tag zet.

Wanneer u met een huurauto deze wegen gebruikt dan bent u ook verplicht om e-toll te betalen. Uw huurauto moet dus voorzien zijn van een e-tag en u zult een ‘piep’ horen wanneer u onder de elektronische tolpoort door rijdt. Het maximale bedrag dat een bestuurder aan e-toll per maand moet betalen is vastgesteld op 450 Rand. De meeste autoverhuurbedrijven tellen dit bedrag op bij uw deposit en betalen u na de huurperiode het teveel betaalde bedrag weer terug. U betaalt dus alleen wanneer u deze wegen gebruikt.

Toevoegen aan reisplan