Rijden in Namibië

Namibië kent een uitstekend netwerk van nationale geasfalteerde wegen. Deze (snel)wegen herkent u aan de letter ‘B’ en verbinden alle grotere steden en grensposten. Wanneer u zelf door Namibië reist, zult u echter ook wel eens plekken willen bezoeken die niet aan deze snelwegen liggen. U zult dan dus gebruik moeten maken van de onverharde wegen, deze worden aangeduid met ‘D’ of ‘C’. De meeste van deze wegen zijn goed begaanbaar, maar kunnen op plaatsen erg zanderig zijn, grote gaten in het wegdek hebben of in het regenseizoen behoorlijk nat zijn. Over het algemeen raden wij u aan om een wat hogere auto te huren wanneer u naar Namibië reist, zodat het zand en stof van de onverharde wegen geen probleem is (kijk bij ons aanbod huurauto’s met goede ground clearance). Een 4×4 is nodig indien u van de gebaande paden af beweegt (kijk bij ons aanbod 4×4 huurauto’s in Namibie). Indien u 4×4 routes wilt volgen, doe dit nooit alleen maar zorg voor een tweede voertuig of reis in een groep. Zorg er ook voor dat u weet wat om te doen, doe voorafgaande aan uw vakantie een 4×4 cursus.

In Namibië wordt aan de linkerkant van de weg gereden. De maximale snelheid op snelwegen (geasfalteerde wegen) is 120 km/u, op gravel/onverharde wegen 80 km/u en wanneer u door een stad of dorpje rijdt 50 km/u. Houdt u aan de snelheidlimiet i.v.m. uw veiligheid en om hoge boetes te voorkomen.

In Namibië geldt over het algemeen de regel om niet in het donker te rijden. Wilde dieren steken met name tussen zonsondergang en zonsopkomst de weg over en een aanrijding met bijvoorbeeld een koedoe kan grote schade aan de auto en inzittenden veroorzaken. Veel wilde dieren schrikken en rennen als reactie voor een auto in. Ook koeien/geiten kunnen de weg oversteken aangezien deze meestal niet binnen een omheining worden gehouden. Dag of nacht, wees altijd alert voor overstekende dieren en personen!

Wat moet u meenemen? Hier een lijst van basisbenodigdheden:

– Zorg dat u altijd tenminste 1 reservewiel in een goede conditie meeneemt. Wanneer u een auto huurt, check dan of een reservewiel en het benodigde gereedschap aanwezig is om een band te verwisselen. Wanneer u ‘off road’ gaat rijden dan worden 2 reservewielen aangeraden. Laat de bandenspanning en het water- en oliepeil regelmatig controleren bij een benzinestation (het personeel doet dit graag voor u in ruil voor een kleine fooi).

– Zorg ervoor dat u overal waar u kunt tanken dit ook doet. De afstanden in Namibië zijn groot en onderweg noodgedwongen moeten stoppen omdat u geen bezine/diesel meer heeft, is geen pretje. Houdt er ook rekening mee dat u voldoende kontant geld meeneemt omdat er op sommige plaatsen geen mogelijkheden zijn om te pinnen.
Het komt ook regelmatig voor dat de credit card faciliteiten offline zijn. Zorg dus dat u altijd voldoende kontanten bij zich heeft voor 1 of 2 keer tanken.

– Denk aan een eerste hulp setje in de auto en heel belangrijk: voldoende water! Naast water is het ook belangrijk om altijd wat snacks in de auto te hebben.

– Ook in de auto kunt u verbranden, dus neem een zonnebrandcreme met een hoge beschermingsfaktor mee en een goede zonnebril.

– Ook al maakt u gebruik van een GPS-systeem, neem altijd een gewone wegenkaart mee. U heeft dan altijd een back-up indien er zich technische problemen voordoen.

– Met uw mobiele telefoon zult u niet overal bereik hebben en omdat u in Namibië soms honderden kilometers rijdt zonder om een andere auto tegen te komen, kiezen veel reizigers voor een satelliet telefoon. Zo kunt u in geval van nood toch contact met iemand opnemen.

– Lees de veiligheidsvoorschriften aandachtig wanneer u een nationaal park of wildpark ingaat en blijf op de aangegeven paden.

– Plan uw route zorgvuldig en maak een ruime planning zodat u voldoende tijd heeft om bezienswaardigheden te bezoeken en om onderweg te stoppen.

Toevoegen aan reisplan