Soweto

Soweto is een wijk binnen de stad Johannesburg in de provincie Gauteng. Het woord is eigenlijk een samenvoeging van de woorden South Western Townships, een woonwijk voor de zwarte bevolking die in de goudmijnen werkten, ontstaan na 1886. Een wijk die snel groeide tijdens de Apartheid van Zuid-Afrika en daar tot op de dag van vandaag nog aan herinnerd.

Het Hector Pietersen standbeeld en het museum zijn een herinnering en nagedachtenis aan de opstand van de zwarte bevolking van Soweto. Hierbij werd gestreden voor de Engelse taal op school, in plaats van het Afrikaanse onderwijs wat ingesteld werd door de Afrikaanse regering. De protestmars liep uit op een bloedbad toen de politie het vuur opende en naast het doden van tal van studenten ook de 13 jarige Hector Pietersen neergeschoten werd.

Sociale onrust was het gevolg en de regering gaf als reactie elektra aan de huizen van Soweto, maar stopte met de bouw van huizen, waardoor de sloppenwijken ontstonden met huizen van golfplaten en houtafval.

Soweto is de geboorteplaats van Nelson Mandela en de plek waar hij woonde is nu een klein museum en een toeristische attractie. Ook Aartsbisschop Desmond Tutu (en activist tegen apartheid) werd geboren in Soweto. Een trip binnen Soweto staat dan ook vaak in het teken van, of is een verwijzing naar de politiek van Zuid-Afrika.

Alle officiële talen (11) van Zuid-Afrika worden hier gesproken, waarvan de belangrijkste Zulu, Sotho, Tswana, Venda en Tsonga zijn. Overige talen zijn: Ndebele, Swazi, Venda, Xhosa, Engels en Afrikaans. Door de smeltkroes van culturen is er een mix ontstaan van diverse talen en spreekt de jeugd de Tsotsitaal, een taal die nog altijd in ontwikkeling is.

Binnen Soweto vindt u tal van wijken, er zijn kleine winkeltjes te vinden die voorzien in de dagelijkse behoeften maar ook 2 grote Shopping Malls, een Holiday Inn hotel, en een uitgaansgebied met bekende clubs en twee ziekenhuizen. Er is nauwelijks werkgelegenheid in Soweto, waardoor de meeste mensen dan ook elke dag met minibus taxi’s het Township verlaten om te gaan werken in de stad.

Het klinkt misschien vreemd om hier een excursie te maken, maar het geeft een mooi en kleurrijk beeld van het leven van de trotse, zwarte bevolking van Zuid-Afrika. Wij raden u aan om georganiseerd en met een gids Soweto te gaan verkennen want naast veilig reizen, leert en ziet u op deze manier het meest…om van verdwalen nog maar niet te spreken, want alle straten lijken hier enorm op elkaar.

De lokale kerken, traditionele genezers, kroegjes, het apartheid museum, het Hector Pietersen Standbeeld, het Open Air museum in de Klipton wijk, het Mandela familie museum, de Oppenheimer tuinen in het midden van Soweto, het voetbalstadion en Vilakazi street waar 2 Zuid-Afrikaanse grootheden werden geboren zijn de attracties van Soweto

Toevoegen aan reisplan