Tzaneen

Tzaneen is de op één na grootste stad van de in het noord-oosten van Zuid-Afrika gelegen provincie Limpopo. Tzaneen heeft een inwoneraantal van rond de 30.000 mensen. Het gebied wordt gekenmerkt door prachtige bergen (de Wolkbergen of Wolkberg Mountains), de Tzaneen Dam en de plantages met (sub)tropische vruchten zoals mango’s, bananen, sinaasappelen, avocado’s (o.a. voor avocado olie), lychees, thee, macademia noten en ananassen. Tzaneen ligt op zo’n 420 km van Johannesburg en 100 km ten westen van het Krugerpark.

De zomermaanden van september tot maart kennen een gemiddelde temperatuur van zo’n 28 graden, maar ook in de winter is het overdag nog aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 15 graden.

Tzaneen Dam Natuurreservaat biedt voldoende mogelijkheden voor een heerlijk dagje aan het water. Het gebied is geschikt voor liefhebbers van watersport, vissen en vogelaars. Maar ook een lekkere picknick aan het water behoort tot de mogelijkheden. Het is wel goed om te weten dat in het water nijlpaarden en enkele krokodillen voor komen en dat het park tot 18:00 geopend is. De dam ligt op zo’n 10 kilometer ten noord-westen van Tzaneen en u kunt er ook kamperen zodat u van de prachtige koperkleurige luchten kunt genieten bij zonsondergang.

In de bergen rond Tzaneen zijn verschillende mogelijkheden voor wandelingen/hiking. Voor mooie uitzichten rijdt u bijvoorbeelde de prachtige beboste Magoebaskloof-bergpas, één van de mooiste ravijnen van Zuid-Afrika. Voor een mooi uitzicht over de vallei kunt u terecht bij Magoebaskloof hotel, gelegen kort voor de top van de pas. Voor een mooi uitzicht over Tzaneen en de dam kunt u stoppen bij Coachhouse, een 5-sterren hotel/restaurant met spa-faciliteiten en de befaamde huisgemaakte nougat.

Een aantal andere bezienswaardigheden/activiteiten in en rond Tzaneen:

– Avontuurlijk aangelegd? Bezoek Magoebaskloof Canopy Tours voor een tour waarbij u tussen de boomtoppen door slingert en zwaait met zip-lines. Ook kunt u hier abseilen, quad biken en kloofing.

– Probeer om het midden van het Amazing Maze doolhof te vinden bij Amorentia Estate.

– Picknicken bij de Debegeni watervallen onderin de Kloof net buiten Tzaneen. Er zijn tafels, bankjes en bbq-faciliteiten aanwezig.

– Reist u met jonge kinderen? Bezoek de Theetuin en kinderboerderij met een speelplek voor kinderen: Mangela Tea Garden & Animal Touch Farm.

– Het Hans Merensky Nature Reserve waar u wandelsafari’s kunt maken. Ga bijvoorbeeld voor de 1 km lange Mopane Trail, de Lataba Trail die u langs de rivier voert en o.a. geschikt is om veel vogels te zien of maak de 32 km lange Giraffe Trail die 3 dagen duurt en waar u in luxe hutten overnacht. In het gebied leven o.a. zebra’s, wildebeesten, zwijnen, giraffes, antilopes, hyena’s, luipaarden en jakhalsen. U kunt zelf met de auto een game drive door het reservaat maken of een game drive met een gids boeken in de ochtend of avond. Ook kunt u paardrijden of een mountainbike route fietsen. In het park bevindt zich tevens het Tsonga Kraal museum waar een origineel Tsonga-dorp op oorspronkelijke wijze is nagebouwd en waar u kennis kunt maken met de levenswijze van het Tsonga-volk.

– Lekgalameetse Nature Reserve ligt inde Wolkbergen en beslaat maar liefst 18.000 hectare. Het gebied is waterrijk en telt meerdere riviertjes, stroompjes en watervallen en door al dit water groeien er vele bomen, struiken en planten. Het is een uitstekende plek voor vogelaars en aan het eind van de zomer zijn er veel vlinders. Volg één van de wandel/hike-routes, 4×4 routes, bezoek het Downs uitkijkpunt of picknick bij ’the Cathedral’.

– Rooikat Hiking Trail, een 1-daagse wandelroute door het prachtige landschap rond Tzaneen. Loop door ananasplantages, spot vele vogels en klein wild, neem een verfrissende duik in de Bobs rivier en picknick bij Die Akker.

– De Debengeni Waterval in de dichte bebossing van Magoebaskloof is een bijzondere plek voor een picknick en verfrissende duik in het heldere water. Kijk goed om u heen welke vogels u ziet, er komen een aantal zeldzame voor.

– Agatha Crocodile Ranch gelegen op een avocado boerderij buiten Tzaneen. Dit is een uitstekende plek om meer te weten te komen over (nijl)krokodillen en ze van dichtbij te kunnen bekijken.

– Vervet Monkey Foundation Rehabilitation Centre waar Vervet apen worden opgevangen die wees of gewond geraakt zijn en niet zelfstandig kunnen overleven in het wild. Het centrum dient als opvang- en educatief centrum.

– Bezoek het Modjadji Cycad Reserve om de bijzondere Modjadji-palmen te bewonderen tijdens een wandeling of picknick en bezoek het informatiecentrum.

– Golfen bij de Tzaneen Country Club

Toevoegen aan reisplan