Middelburg (MP)

De plaats Middelburg in de provincie Mpumalanga ontstond in 1864 toen de Voortrekkers neerstreken op de oevers van de Klein Olifants Rivier, zij noemden dit nieuwe dorpje: Nasareth. Deze naam verdween in 1872 en werd Middelburg vanwege de middenpositie tussen Pretoria en Lydenburg. In 1890 werd de Nederlands Gereformeerde kerk gebouwd en deze is vandaag de dag een bezienswaardigheid voor toeristen. Een ander oud bouwwerk is Meyers Bridge, dit is een stenen brug die dateert uit 1896 en is uitgeroepen tot Nationaal monument. Middelburg staat in eigen land bekend als de ‘hoofdstad van het roestvrij staal’ vanwege de grote Columbus Stainless staalfabriek die er gevestigd is. Voor toeristen is er zowel cultuur, historie en natuur te vinden en een verscheidenheid aan watersportmogelijkheden.

Tijdens de Tweede Boerenoorlog (tussen de Afrikaners en de Engelsen) bouwde Engeland een groot concentratiekamp in Middelburg. Langs de 1381 graven van vrouwen en kinderen die daar omgebracht zijn, werd later het Memorial Museum gebouwd. Voor wie interresse heeft in de geschiedenis van Zuid-Afrika is dit zeker een plek om te bezoeken.

Middelburg is gesitueerd langs één van de hoofdroutes naar het wereldbekende Krugerpark en toerisme is een kleine maar groeiende industrie. Het bekendste museum is de Botshabelo (‘schuilplaats’) missiepost die in 1865 door twee Duitse missionarissen werd gesticht om het Christelijke geloof te verkondigen. In de voormalige missiepost zijn onder andere het fort Merensky (Of fort Wilhelm), kerkgebouwen en de school te bezichtigen. Het fort is een mix van Westerse en Sotho architectuur en werd gebouwd ter bescherming tegen verschillende stammen die al in de omgeving gevestigd waren. Een uitbreiding op Botshabelo is Ndebele Village, een openluchtmuseum waar vrouwen van de Ndebele-stam nog op traditionele wijze leven en u zeer gastvrij onthalen om over hun cultuur te vertellen. De vrouwen gebruiken verschillende vormen en kleuren om hun huis mee te beschilderen en kralen om hun kleding te versieren. In dit dorpje kunt u zien hoe de hutten veranderd zijn in de loop van de jaren, de oudste hut stamt uit 1860. Tussen 8:00 en 16:00 zijn bezoekers welkom in het dorp en laten de vrouwen o.a. zien hoe zij hun sieraden vervaardigen.

Rond de stad liggen verschillende dammen: Middelburg Dam, Loskop Dam en Kruger Dam, dit maakt dat er genoeg te doen is voor watersport- en visliefhebbers. Het Loskop Nature Reserve ligt op 55 kilometer van Middelburg en is geschikt voor game drives en safari’s per boot vanwege de Loskop Dam met een oppervlakte van maar liefst 2350 hectare. In het reservaat leven 70 verschillende diersoorten waaronder neushoorn, buffel, nijlpaard, krokodil en giraf en vele verschillende vogelsoorten.

Hikers hebben een ruime keuze aan routes in de omgeving, in het Middelburg Nature Reserve zijn bijvoorbeeld prachtige routes waar u de bijzondere Cycad-palmen onderweg kunt zien.

Bij de country club zijn tennisbanen, zwembaden, bowling en er is een golfbaan voor wie een balletje wil slaan.

Qua accommodatie is er voldoende keuze in hotels, guesthouses en lodges zoals: The Plantation Guest House.

Toevoegen aan reisplan