Mooirivier

Voorheen stond Mooirivier Zuid-Afrika, in de provincie Kwazulu Natal, bekend als ‘Lawrenceville’ naar de Ierse boer die hier als eerste neerstreek. De naam die de Voortrekkers aan het gebied gaven verwees simpelweg naar de rivier die ze mooi vonden. De Zulu’s noemden de rivier Mpofana wat ‘plaats van de eland’ betekent, dit omdat er hier en in de Drakensbergen veel elanden voorkwamen (de grootste antilopes van Afrika). Er stroomt relatief veel water door dit gebied en daardoor is het geschikt voor landbouw en veeteelt. Ten noordoosten van het dorp ligt in de rivier een waterval van 80 meter hoogte en een breedte van 50 meter, een bezoekje waard wanneer de waterstand goed is. Sommige delen van de Mooirivier zijn uitermate geschikt om per boot of kano te verkennen terwijl andere delen een paradijs voor vliegvissers vormen. Buiten het dorp vindt u Craigieburn Dam wat een uitstekende plaats is voor het vissen naar forel (vraag naar een visvergunning bij een tourist information punt of postkantoor), of om een lekkere picknick aan het water te houden. Watersportliefhebbers kunnen een bezoek brengen aan de Midmar Dam op zo’n 45 kilometer ten zuid-oosten van Mooirivier.

Het dorp zelf biedt verder geen opvallende bezienswaardigheden, maar in de nabije omgeving is veel natuurschoon te vinden wat goed te verkennen is vanuit Mooirivier. Ook wordt Mooirivier wel de ‘Gateway to the Midlands’ genoemd. De Midlands bestaat uit een heuvelachtig landschap met kleine meren, riviertjes, watervallen, bossen en grasland waar de koeien grazen. Het gebied staat bekend om de vele kunstenaars en handwerkers, u vindt er werkplaatsen en ateliers van onder andere pottenbakkers, wevers en beeldhouwers. U kunt zelf de Midlands Meander (ook wel Arts and Crafts Route genoemd) met de auto rijden, deze route voert u langs de bezienswaardigheden, kunstnijverheidswinkeltjes, galerijen en eetgelegenheden. De regio Midlands staat verder nog bekend als de streek waar de beste renpaarden van het land gefokt en getraind worden, de bekendste is Summerhill. Verschillende paardenhouderijen zijn open voor toeristen, een rondleiding bij Summerhill duurt ongeveer een uur en u dient vooraf een afspraak te maken.

Mooirivier is een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Drakensbergen, het wonderschone Giant’s Castle Game Reserve ligt op slechts 40 minuten rijafstand. U kunt hier kiezen uit een grote variatie aan wandel/hikeroutes door de bergen of een mooie plek uitzoeken voor een picknick en de zon zien ondergaan achter de bergen. Bij de Main Office (hoofdkantoor) van Giants’s Castle kunnen ze u goed informeren over de routes en er worden vanaf dit punt meerdere keren per dag excursies verzorgd naar de rotstekeningen van de Bosjesmannen (San). Deze vroegere bewoners van de regio hebben enkele grotten voorzien van zogenaamde Rock Art wat ons een goed inzicht geeft in het wild wat destijds in de Drakensbergen leefde. Het is een half uurtje lopen van de Main Office naar de plek waar de Rock Art zich bevindt, dit is één van de grootste en best bewaarde plekken met rotsschilderingen in Zuid-Afrika. Het is goed mogelijk dat u tijdens uw bezoek aan Giant’s Castle apen, elanden of de bearded vulture (lammergier) ziet. In de winter worden de gieren gevoerd op een vaste plaats en heeft u nog meer kans om deze enorme vogels te zien. U kunt bij het hoofdkantoor lijnen huren om te vliegvissen in de Bushman Rivier en op sommige plaatsen mag u ook zwemmen in deze rivier. Er is een klein winkeltje, een restaurant en accommodaties, vanaf de hoofdingang is het zo’n 7 kilometer naar Giant’s Castle.

Het klimaat hier is plezierig, de zomer is het regenseizoen waarbij de dagen warm zijn en de nachten koel. De gemiddelde regenval is 900 mm per jaar en valt meestal tijdens een onweersbui. De warmste maanden zijn januari en februari terwijl het in juni en juli het koudst is. In de winter kan het ’s nachts vriezen, maar overdag is het droog en schijnt de zon.

Toevoegen aan reisplan