Ohrigstad

Ohrigstad is een kleine plaats in de provincie Mpumalanga ten noorden van Lydenburg. De officiële naam is Andries Ohrig Stad genoemd naar de Voortrekkerleider Andries Hendrik Potgieter en de Nederlandse handelaar Gregorius Ohrig die in 1845 op deze plaats arriveerden en een fort bouwden. Al snel werden ze geplaagd door malaria en moesten het gebied verlaten. Pas toen de ziekte onder beheer was, trokken ze weer terug. In mei 1873 werd het gebied een officieel ‘public gold field’ nadat er in de Selati Rivier goud gevonden was.

Ohrigstad wordt wel de ‘gateway to the Panorama Route’ genoemd omdat het dicht bij de Blyde River Canyon, God’s Window en Bourke’s Luck Potholes ligt en u al dit en meer natuurschoon gemakkelijk kunt verkennen vanaf hier. Ohrigstad ligt in een mooie vallei tussen de bergen en wordt omgeven door akkerbouwgrond. Men verbouwt hier onder andere maïs, bonen, fruit en paprika’s.

Een bijzonder uitstapje nabij Ohrigstad zijn de Echo Caves. Deze grotten zijn in 1920 ontdekt door de boer die eigenaar was van het stuk grond boven de grotten. De boer ging op onderzoek uit omdat er steeds vee verdween en zo werden de grotten ontdekt. Het betreft hier een enorm groot grottenstelsel van maar liefst 40 km, de hoogste kamer in de grot is maar liefst 60 meter. Het is één van de oudste grotten ter wereld en al heel vroeger werden de grotten als schuilplaats gebruikt. U kunt een rondleiding van 2 km door prachtige kamers in de grot maken waarbij u de stalagmieten en stalactieten kunt bewonderen. Voor echte avonturiers zijn er speciale tours te boeken die dieper de grot ingaan.

Tussen Ohrigstad en het historische mijnwerkersdorpje Pilgrim’a Rest vindt u het Ohrigstad Dam Nature Reserve wat een bezoek waard is voor een heerlijke ontspannen dag in de natuur. Dit natuurreservaat van 25.000 hectare ligt op de rand van het Greater Drakensberg Escarpment en is omgeven door bergen. Er is een picknickplaats waar u gebruik van kunt maken en er zijn mogelijkheden om te vissen, kanoën en roeien (zelf benodigdheden meenemen). Ook kunt u wandel/hiketochten maken en vogels spotten. Houdt uw ogen open voor verschillende soorten bokken, antilopes en ander (klein) wild. Wie weet ziet u zelfs nijlpaarden in of nabij de dam.

Ook zijn er in de omgeving wildreservaten waar u op safari kunt gaan. Tenslotte kunt u een kort bezoekje brengen aan het ‘Shoe House’ (of overnachten), een huis in de vorm van een grote schoen. Er zijn verschillende accommodaties in en rond Ohrigstad.

Toevoegen aan reisplan