Kokstad

Kokstad is een plaats in de provincie Kwazulu Natal, gesticht in 1863 en vernoemd naar de toenmalige leider van de Griquas: Adam Kok III. De Griquas, of Griekwas in het Afrikaans, is een bevolkinsgroep die ontstond toen blanke Europese mannen die gevestigd waren in de Kaap, trouwden met donkere Afrikaanse vrouwen. De kinderen die uit deze huwelijken voortkwamen werden veelal gezien als ‘bastaards’ en vormden een eigen bevolkingsgroep die later wegtrok uit de Kaap naar het noorden langs de Oranjerivier, ze noemde hun nieuwe verblijfsplek Griqualand in de regio die we nu kennen als de Vrijstaat. Vanuit daar werd later een subgroep gevormd, onder leiding van Adam Kok III, die naar het oosten over de Drakensbergen trok vanwege de toenemende confrontaties met de eveneens vanuit de Kaap weggetrokken Voortrekkers. De groep van ongeveer 2000 Griquas settelden zich bij de berg Mount Currie (op de grens van wat we nu kennen als de provincies Kwazulu Natal en de Oost Kaap), Adam Kok noemde het nieuw verworven land East Griqualand.

Het gebied rond Kokstad is populair vanwege de vele rivieren en dammen waar het goed vissen is en er zijn drie natuurreservaten: Mount Currie, Wilfred Bauer en Mountain Lake Nature Reserve. Voor het zien van veel wild of de Big Five bent u hier aan het verkeerde adres, maar de natuur is mooi en puur en er zijn veel vogels te zien. Het Wilfred Bauer natuurreservaat biedt mooie picknickplaatsen en Mountain Lake Natuurreservaat heeft mooie kleine wandelpaden voor ontspannende natuurwandelingen. Christal Dam biedt goede mogelijkheden om te vissen, zowel vanaf de oever als op het water zelf en andere watersportmogelijkheden.

Wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Griquas moet zeker een bezoek brengen aan het East Griqualand Museum gelegen in de hoofdstraat van Kokstad. Het monument van de Griqualeider Adam Kok staat in Hope Street en in deze straat staat ook St. Patricks Catholic Cathedral die in 1884 werd gebouwd. Er zijn een aantal restaurants en verschillende accommodatiemogelijkheden in en rond Kokstad.

Toevoegen aan reisplan