Calitzdorp

Rijdend langs de route 62 kan het niet missen. Hier vindt u aan de westelijke zijde van de kleine Karoo in de West-Kaap provincie Calitzdorp. Misschien wel beter bekent als de Port wijn hoofdstad van Zuid-Afrika.

Het dorp is omringd door bergen: de uitdagende Swartbergen in het noorden, de Rooiberge in het zuiden en de Bergen van de Huisrivier Pass in het westen. Al deze bergen geven het gebied een bijzonder klimaat waarbij de zomers heet zijn en met winters die veel zonnige dagen hebben, maar zeer koude nachten waarbij de toppen van Swartbergen vaak besneeuwd zijn. Prachtige routes kunt u rijden door de bergen en steeds weer versteld staan van adembenemende uitzichten.

Het is niet vreemd dat Calitzdorp uitgeroepen is tot Port Wine hoofdstad van Zuid-Afrika want het klimaat van Calitzdorp en de Douro vallei in Portugal vertoont op meerder punten overeenkomsten. Het is hier heet en droog en de grond is arm en dat zorgt voor kwalitatief zeer goede port. De hoog alcoholische wijn wordt hier gemaakt in verschillende lokale wijnkelders die het waard zijn om te bezoeken. Elk jaar in mei vindt in het dorp het port-wine festival plaats.

Koude winters of warme zomers, het is altijd heerlijk om even te ontspannen bij de natuurlijke heet water bronnen van Calitzdorp. Naast plezier maken in het warme water heeft het ook een therapeutische werking. De spa is net buiten Calitzdorp gelegen op de weg naar Oudtshoorn en u moet er wel even de weg voor af, want het ligt prachtig verscholen in het achterland van de Kleine Karoo.

De Kleine Karoo is het land van de struisvogels, wilde bloemen, wijnranken, vogels en bergen. Het is de rustgevende omgeving, de prachtige natuur en de oude architectuur wat u hier zal verrassen en overvallen als u hier verblijft. U kunt gaan wandelen, vissen, vogels spotten, per 4×4 erop uit of te paard.

Toevoegen aan reisplan