Estcourt

Het gebied rond Estcourt (Afrikaans: Eskort) in de provincie Kwazulu Natal kent een roerige geschiedenis. Het vormt het zuidelijkste punt van de zogenaamde ‘Battlefield Route’ die zich verder in het noorden uitstrekt naar Ladysmith en Dundee. Deze route voert u langs verschillende plaatsen waar gevochten is tussen de Britten, de Boeren (Voortrekkers) en de Zulu’s. Bezoek Fort Dunford in Estcourt wat in 1875 gebouwd werd en waar vandaag de dag een museum gevestigd is.

Estcourt vormt een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan de Drakensbergen. U kunt hier kiezen uit een grote variatie aan wandel/hike- en klimroutes of een mooie plek uitzoeken voor een picknick en de zon zien ondergaan achter de bergen. Met name Giant’s Castle Game Reserve, dat zo genoemd wordt vanwege de vorm van de rotspunten en behoordt tot het centrale deel van het Ukhahlamba Drakensberg Park, is een bezoek waard. Giant’s Castle ligt op zo’n 60 kilometer rij-afstand van Estcourt. Bij de Main Office (hoofdkantoor) kunnen ze u goed informeren over de routes en er worden vanaf dit punt meerdere keren per dag excursies verzorgd naar de rotstekeningen van de San-Bushmen. Deze vroegere bewoners van de regio hebben enkele grotten voorzien van zogenaamde Rock Art wat ons een goed inzicht geeft in het wild wat destijds in de Drakensbergen leefde. Het is een half uurtje lopen van de Main Office naar de plek waar de Rock Art zich bevindt, dit is één van de grootste en best bewaarde plekken met rotsschilderingen in Zuid-Afrika. Het is goed mogelijk dat u tijdens uw bezoek aan Giant’s Castle apen, elanden of de bearded vulture (lammergier) ziet. In de winter worden de gieren gevoerd op een vaste plaats en heeft u nog meer kans om deze enorme vogels te zien. U kunt bij het hoofdkantoor lijnen huren om te vliegvissen in de Bushman Rivier en op sommige plaatsen mag u ook zwemmen in deze rivier. Er is een klein winkeltje, een restaurant en accommodaties, vanaf de hoofdingang is het zo’n 7 kilometer naar de ingang van Giant’s Castle.

Het nabij gelegen Weenen Game Reserve is een bezoekje waard voor het spotten van neushoorns, giraffes, elanden, zebra’s, kudu’s, struisvogels, steenbokken, hyena’s etc. Er komen hier ruim 250 vogelsoorten voor en het landschap is prachtig heuvelachtig. U kunt zowel vanuit uw auto als te voet het reservaat verkennen, bush walks met een gids behoren eveneens tot de mogelijkheden. Langs één van de waterplaatsen is een schuilplaats vanwaar u de dieren die komen drinken kunt zien. Er zijn in het reservaat drie picknickplaatsen met bbq-faciliteiten. Om te overnachten is er een camping met 12 plaatsen en er is één huisje. Dit kleine wildreservaat wat een rijke flora en fauna kent, is een mooi uitstapje voor een dag of dagdeel wanneer u in deze omgeving verblijft. Onthoud dat het in de wintermaanden (met name juni-juli) ’s nachts kan vriezen in de bergen, overdag is het vrijwel altijd droog en zorgt de zon voor een aangename temperatuur. De warmste maanden zijn januari en februari, er kunnen dan flinke onweersbuien voorkomen.

Ten zuiden van Estcourt vindt u het dorp Mooirivier dat het begin vormt van de Midlands Meander, ook bekend als de Arts and Crafts Route die u langs een verscheidenheid aan kunstnijverheidswinkeltjes en ateliers voert.

Toevoegen aan reisplan