Potgietersrus (Mokopane)

Potgietersrus, of Mokopane zoals het dorp tegenwoordig ook genoemd wordt, is gelegen in de Limpopo provincie.  Doordat Potgietersrus op zo’n twee uur rijden van Gauteng ligt, is het een goede stopplaats voor mensen op doorreis naar Botswana, Zimbabwe en het Kruger Nationaal Park. Het prachtige bushveld en de invloed van Ndebele, Noordelijke Sotho, Tsonga, Sesotho en de Afrikaanse en Engelse cultuur geven het dorp een uniek karakter.

Het gebied wat vooral gekenmerkt wordt door bushveld, met veel acacia bomen en vetplanten, heeft ook een landbouw waarde want het is rijk aan graan, tabak, katoen, mais, noten en citrusvruchten. Daarnaast is de grond hier rijk en van enorme waarde door de mineralen die er gedelft worden; platina, graniet en diamanten zien hier het daglicht. Aan de diamant- en platinamijnen kunt u een bezoek brengen. Boekingen hiervoor maakt u bij het informatiecentrum.

Hendrik Potgieter is de Voortrekker die zich hier vestigde in 1852, hij noemde het Vredenburg, maar in 1858 kreeg het de naam van Piet Potgieter een andere Voortrekker. De naam Mokopane is om het Ndebele stamhoofd met diezelfde naam te eren.

In het dorp vindt u De Johan Koch Art Gallery, deze laat werk zien van de gelijknamige artiest die gespecialiseerd was in het schilderen van wilde dieren. Meer schilderingen kunt u ook vinden als u de natuur ingaat, er zijn tal van grotten en overhangende rotsen waar u San Rock Art kunt vinden.

Op 20 kilometer afstand tussen Mokopane en Polokwane ligt Midway Ceramics. Een pottenbakkerij die op werkdagen voor het publiek open is en waar u kunt gaan kijken hoe allerlei potten met de hand vervaardigd worden. Meer kunst vindt u in Sue’s Homenet Village, hier kunt u ook even genieten van een koel drankje in een oud woonhuis.

De natuur in kan natuurlijk op verschillende manieren en er zijn tal van outdoor activiteiten als wandelen, hiken, 4×4 trails, game viewing, vogel spotten en vissen. Thabaphaswa en Doorndraai Dam Nature Reserve zijn prachtige natuurgebieden om te gaan ontdekken. De dam is overigens niet veilig om te gaan zwemmen in het verleden is er bilharzia geconstateerd in het water. Mocht u hier een twee daagse wandeltocht willen ondernemen dan moet u die van te voren boeken. De Thabapaswa Mountain-bike Trails zijn twee mountainbike routes waarbij u 40 kilometer fietst over heuvelachtig terrein langs prachtige rotsformaties. En met een beetje geluk komt u hier ook wat klein wild tegen.

Bij het Mokopane Nature Reserve and Game-breeding Centre kunt u met een gids op rondleiding of gamedrive gaan. Het breeding centrum beschikt over veel verschillende en bijzondere Afrikaanse dieren maar ook dieren uit de rest van de wereld worden hier opgevangen.

Botanisten gaan misschien nog meer genieten, als ze horen dat bij Ana Trees ten noorden van de Waterberg, de ontdekking reiziger David Livingstone tal van keren hier kampeerde onder de prachtige bomen.

In de omgeving zijn tal van grotten die van Archeologische betekenis zijn. Grotten van miljoenen jaren oud gaven geheimen prijs in de vorm van een 3.3 miljoen jaar oude Aap-Mens en tal van fossielen van planten en dieren. Meer weten over de geschiedenis en archeologische vondsten van Potgietersrus en omgeving? Bezoek het Arend Dieperink Museum.

Toevoegen aan reisplan