Pilgrim’s Rest

Het begon allemaal in 1873 toen er in de buurt van Sabie goud werd gevonden en een kamp werd opgezet genaamd MacMac. Alec Patterson, een van de MacMac diggers, is vervolgens verder getrokken en vond goud in de Pilgrims Creek. Hij heeft dit nieuws een tijd voor zich kunnen houden totdat er nog iemand op zoek ging naar goud en dit ook vond. Het duurde toen niet lang meer of er waren meer kapers op de kust.

Nadat het gebied op 22 september 1873 officieel tot “Gold field” werd uitgeroepen, waren niet lang daarna meer dan 1.500 gouddelvers aan het werk. Er leek geen eind aan het goud te komen waardoor er steeds meer huizen kwamen die de oorspronkelijke tenten vervingen. In 1881 kwam een Londense financier die de mijnrechten bemachtigde. Daarna werd de Transvaal Gold Exploration Company opgericht, later Transvaal Gold Mining Estates. De opbrengsten van de mijnen werden na de jaren ’50 steeds minder en na bijna 100 jaar werd de mijn in 1972 gesloten.

Pilgrim’s Rest is nu een Nationaal Monument. De gebouwen die hier staan zijn nog in oude staat en waar nodig gerestaureerd. Van de vele gebouwen zijn er maar een paar opengesteld voor toeristen. In het informatiecentrum kunt u voor een toegangskaart kopen waarmee u in vier musea naar binnen mag. Dit zijn: The Garage (automuseum), Dredzen Shop and House Museum (winkel met huis), het Victorian House Museum (Victoriaans huisje) en het Pilgrim’s en Sabie News Museum (oude type- en drukmachines). U kunt hier een indruk krijgen van hoe de mensen er leefden en woonden. Uiteraard woonde de mijneigenaar in een groot statig huis ver genoeg bij de stoffige mijn vandaan.

Boven op een heuvel ligt Cemetery Hill, de begraafplaats van Pilgrim’s Rest. Hier is Robber’s Grave te vinden. Het verhaal bij dit graf is dat hier een onbekende man ligt die betrapt werd op het stelen van de opgravingen uit de tenten. Hij kreeg een proces en werd vervolgens verbannen. Maar de dief was nog steeds in de buurt want hij werd boven op de heuvel gezien. Daar is hij neergeschoten en begraven. Verder zijn er veel graven waarvan niet bekend is wie er ligt. De gouddelvers kwamen uit allerlei landen van de wereld om hier hun geluk te beproeven. Naast de vele mijnongelukken stierven er ook veel mensen door ziektes als longonsteking, dysenterie (vooral kinderen), malaria, verdrinking en slangenbeten.

Er zijn restaurantjes en terrasjes in het dorpwaar u wat kunt eten of drinken. Aan het begin van de straat staan kraampjes waar de lokale bevolking souvenirs, noten en allerhande spullen verkopen.

Pilgrim’s Rest ligt 35 km ten noorden van Sabie aan de R533.

Toevoegen aan reisplan