Hermanus

Hermanus is een zeer gezellig fisherman’s kustplaatsje gelegen aan Walkers Bay in de West-Kaap provincie. Hermanus is de bekendste plaats als het gaat om het observeren van walvissen en vanaf juli tot en met  november is het hier dan ook gezellig druk. Het heerlijke klimaat en de prachtige omgeving trekken echter het hele jaar door dagjesmensen en toeristen.

De belangrijkste trekpleister blijft natuurlijk het spotten van de walvissen. Er zijn verschillende manieren om ze te zien: aan wal, met een Whale watching boottocht of zelfs vanuit een vliegtuigje. Hermanus is de enige plaats waar de Walvis Omroeper rondloopt, hij toetert op zijn hoorn wanneer er walvissen in de baai te zien zijn. Om te vieren dat de walvissen er weer zijn, wordt elk jaar het Hermanus Whale Festival gehouden (eind september).

Naast walvissen spotten kunt u in Hermanus ook nog andere dingen doen zoals een boottocht maken, kajakken, shark cage diving, tandem paragliding, duiken, zeilen en paardrijden. Regelmatig zijn er naast de wekelijkse fresh food market, kunst, antiek en handwerk markten. Er zijn diverse kilometerslange, brede stranden waar u prima kunt zwemmen en heerlijk kunt wandelen.

Grotto Beach is het grootste strand van Hermanus, andere stranden zijn; Voëlklip, Onrus, Kammabaai en Langbaai. Langs de kust loopt het Hermanus Cliff Path dat helemaal doorloopt tot in Hermanus. Op dit klifpad, dat is uitgeroepen tot natuurreservaat, is het zicht op de zee en bergen spectaculair. Hier kunt u de walvissen spotten en er zijn ook regelmatig dolfijnen te zien. Het is ook een uitstekende plaats om te vissen.

Waar u ook heerlijk kunt wandelen is het Fernkloof Natuur reservaat, hier vindt u 40 kilometer wandelpaden in diverse moeilijkheids categorieën. Hier wandelt u tussen het beschermde en unieke fynbos en heeft u een prachtig uitzicht over de kust.

Mocht u het heerlijk vinden om te gaan golfen dan bent u hier op het juiste adres. Hermanus zelf heeft de goed bezochte Hermanus golf course, zelf bobbejanen voelen zich hier thuis en zullen uw spel op veilige afstand volgen. En net iets verderop ligt de prachtige golfcourse Arabella waar u zeker ook 18 holes moet gaan spelen!

In Hermanus zijn 2 havens. De Old Harbour is na 1958 niet meer gebruikt en in 1970 tot nationaal monument verklaard. In het museum kunt u nog zien hoe het vroeger in Hermanus ging. Het museum is verdeeld in The Historical Old Fishing Harbour en Fishermen’s Village. In de New Harbour zijn nog dagelijks de vissers te zien die hun vangst uitladen. Er is een viswinkel waar u verse vis, schelp- en schaaldieren kunt kopen.

De dorpen Gansbaai en Stanford zijn dichtbij en een bezoekje waard. De naast gelegen Hemel en Aarde Vallei mag niet ontbreken als u van heerlijk eten en prachtige wijnen houdt.

Informatie over de walvissen:
De Southern Right Whale komt het meest voor maar de Brydes en Humpback Whale worden ook wel gezien. Rond mei komen ze naar de kust van Zuid-Afrika om te kalven en te paren. De meeste walvissen zijn te zien in oktober waarna ze weer vertrekken. De naam Southern Right Whale (Zuidkapers) is zo genoemd, omdat de walvisvaarders deze walvis de juiste walvis vonden en omdat deze gemakkelijk te doden was. Zuidkapers kunnen tussen de 14 en 17 meter lang worden en wegen tussen de 45 en 70 ton. Een gemakkelijke manier om deze walvis te herkennen is de manier waarop hij zijn longen vrijmaakt van vocht. Hij blaast het water uit in een V-vorm. Tevens is dit de enige in zijn soort die geen rugvin heeft. De Zuidkaper en de Noordkaper worden sinds 1935 beschermd. Daarvoor werd er intensief op ze gejaagd. De Zuidkaper vormt een gemakkelijke prooi voor de walvisjagers omdat hij paart in ondiepe wateren en zich langzaam voortbeweegt. Meer weten over walvissen bezoek dan het walvis museum, midden in het dorp.

Toevoegen aan reisplan