Hartbeespoort Dam

Hartbeespoort Dam wordt meestal kortweg Harties genoemd onder de Zuid-Afrikanen. Hartbeespoort Dam ligt op zo’n half uur rijden ten westen van Pretoria en is een populaire weekendbestemming voor inwoners van de provincie Gauteng, niet zo vreemd want Harties is prachtig gelegen tegen de Magaliesbergen. Deze dam dient als reservoir voor de landbouw ten noorden van de Magaliesbergen waar sinds de bouw van de dam (afgerond in 1923), onder andere graan, bloemen, tabak en fruit verbouwd worden. Het water in de dam is afkomstig van twee rivieren: Crocodile River en Magalies River en de dam kent een diepte tot maar liefst 45 meter, de totale opppervlakte bedraagt bijna 19 vierkante kilometer.

Het dorp draagt dezelfde naam als de dam zelf (Hartbeespoort) en ligt aan de noordkant bij de damwal. Langs de oevers vindt u nog een aantal kleinere dorpjes: Kosmos, Melodie, Ifafi en Meerhof. Overbodig om te noemen, is dat er veel watersportmogelijkheden zijn waaronder tochten met een speedboot, windsurfen, waterskiën, para-sailing of maak een ontspannen cruise. In Hartbeespoort zijn vele restaurantjes te vinden met een mooi uitzicht over het water. De kleine handwerk- en kunstwinkeltjes trekken in de weekenden veel bezoekers.

Rond de dam zijn veel mogelijkheden voor excursies zoals het Hartbeespoort Dam Aquarium waar u onder andere tropische vissen, krokodillen, pelikanen, zeehonden en penguins kunt zien. In het weekend kunt u ook één van de shows bijwonen tijdens uw bezoek (11:00. 13:00 en 15:00).

Voor een prachtig uitzicht over de dam en de Magaliesbergen neemt u de Harties Cableway, een kabelbaan die u naar de top van de Magaliesberg brengt. Of u kiest ervoor om via de hikingroutes zelf de berg te beklimmen. Eenmaal boven zijn er mogelijkheden om iets te eten en drinken, picknickplaatsen en een souvenirwinkeltje.

Geïnteresseerd in de grote grijze Afrikaanse giganten? Bezoek dan de nabij gelegen Elephant Sanctuary voor een zeer educatieve tour en de mogelijkheid om de olifanten aan te raken, te voeren en met ze te wandelen. Bij Bushbabies Monkey Sanctuary krijgt u een soortgelijke educatieve tour maar dan tussen de (exotische) apen. Alle aapjes zijn gered van illegale handelaars of komen van mensen die ze als huisdier hielden. Doel is om de dieren weer in de vrije natuur los te laten wanneer ze voldoende gerehabiliteerd zijn. Cheetahs kunt u bewonderen bij het Ann van Dyk Cheetah Centre.

Toevoegen aan reisplan